NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Omnibus

      Prošle nedelje u centru pažnje naše javnosti bio je omnibus zakon o prenošenju nekih funkcija autonomije na Vojvodinu. Jeste vreme, ali nije mesto da iznosimo pojedinosti tog zakona. Međutim, treba reći da on obuhvata najrazličitiju zakonodavnu materiju. To je zato da se ne bi na Skupštini Srbije iznosilo na desetine posebnih zakona. A zbog kompleksnosti dobio je popularan naziv omnibus zakon.
       Možda nećete verovati, ali ja se sećam omnibusa koji su još u Kikindi saobraćali u drugoj polovini 30-ih godina. I ja sam se njima vozio. Prevozili su putnike od železničke stanice do Bonove ciglane.
       Omnibusi su bili neka vrsta pratramvaja ili autobusa. Slično su izgledali, naravno prema dizajnu svog vremena. Međutim, nisu išli na paru niti na struju, već na konjsku vuču. U Francuskoj su ih neko vreme zvali i hipomobil.
       Reč omnibus je skovana u Francuskoj u obliku voiture omnibus, kola za sve (latinski omnis, svi).Izvesni trgovac po imenu Omnes istakao je firmu Omnes omnibus. Na osnovu tog slogana opet neki Bondri nazvao je svoje prevozno sredstvo omnibus. Bilo je to 1825. godine u Parizu.
       Zahvaljujući omnibusu, danas imamo pojmove autobus i trolejbus, skovane po uzoru na reč omnibus sa pojavom novih tehnika u saobraćaju.
       Ali otkud onda pojam omnibus zakona?
       U vreme kada su ulicama gradova vladali omnibusi, pojavili su se zbornici koji su nazvani omnibus knjigama. U jednima su bile kriminalističke pripovetke jednog autora, a u drugim knjigama zbirka jedne zakonodavne problematike.
       Od omnibus knjiga do omnibus zakona samo je jedan korak.
       U kinematografiji se pojavio posle Drugog svetskog rata i pojam omnibus filmova. Reč je o igranim filmovima koji se sastoje iz više kratkih, sadržajno nezavisnih storija. Obično takav film pravi jedan reditelj, ili je film inspirisan pričama jednog pisca. A biva da svaku priču u omnibus filmu pravi drugi reditelj.
       Jedan od najpoznatijih omnibusa "Sedam smrtnih grehova" snimljen je u Francuskoj 1961. godine. Sedam epizoda snimili su čak sedam tada najslavnijih francuskih sineasta: Klod Otan-Lara, Broka, Šabrol, Demi, Godar, Molinaro i Vadim.
       Kod nas je najpoznatiji omnibus film "Kapi, vode, ratnici" iz 1962. godine reditelja Marka Bapca, Živojina Pavlovića i Koste Rakonjca.
       Omnibus zakon o Vojvodini ima jednog jedinog reditelja, ali neki poslanici amandmanima žele da se umešaju u režiju.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu