NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Nagrada
       Novinar nedeljnika "Vreme" Nenad Lj. Stefanović jedanaesti je dobitnik nagrade "Jug Grizelj" za 2001. godinu. Žiri, koji su činili Dušan Simić (predsednik), Živorad Kovačević, Milan Milošević, Zoran Jeličić i Predrag Koraksić Koraks, jednoglasno je odlučio da Stefanović dobije nagradu "Jug Grizelj", uvažavajući "savesnost, pouzdanost, ozbiljnost, sveobuhvatnost i umerenost" u njegovim člancima.
      
       Tiraž
       Generalni direktor i glavni urednik "Politike" Darko Ribnikar tvrdi da je taj list udvostručio tiraž u proteklih godinu dana od promene vlasti i uređivačke politike. On je najavio da će Kompanija "Politika" potpisati ugovor sa nemačkom medijskom Kompanijom "Vac", kojim će biti osnovano zajedničko preduzeće. Ribnikar je rekao da će u tu firmu "ući svi zaposleni" i da "niko neće otići na ulicu".
      
       Dilema
       Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać najavio je da će zakon o radio-difuziji uskoro biti upućen u skupštinsku proceduru, ali nije želeo da određuje rok za njegovo usvajanje. On je rekao da je vlada pred dilemom da li da taj zakon upućuje Skupštini ili da čeka usvajanje zakona o telekomunikacijama na saveznom i republičkom nivou. Korać je pri tom rekao da je savezni zakon o telekomunikacijama neizvestan zbog nerešene sudbine SRJ. On je kazao da su u najnoviju verziju zakona o radio-difuziji uvršćene primedbe Vojvodine i verskih zajednica, ali da nije izvesno u kojem obliku će taj zakon proći u Skupštini.
      
       Nezadovoljstvo
       Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Gordana Suša nezadovoljna je odnosom vlasti prema medijima i samom NUNS-u. U uvodnom izlaganju na Izbornoj skupštini NUNS-a ukazala je na nove pritiske na medije, učestale pretnje novinarima i nerešena ubistva Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, ali i istakla da je NUNS diskriminisan u odnosu na Udruženje novinara Srbije, pre svega zbog nerešenog statusa Doma novinara. Suša je posebno nezadovoljna zato što se usvajanje zakona o radio-difuziji i informisanju odlaže, ali i zato što ne postoji "adresa u Vladi Srbije" na koju novinari mogu da se obrate, s obzirom na to da je ukinuto Ministarstvo za informisanje.
      
       Otvorena vlada
       Vlada Srbije otvorila je sajt njnjnj.srbija.sr.gov.džu/vesti/dokvlada/ na kojem se nalaze sveobuhvatne informacije o njenom radu. Na ovaj način vlada želi da "obznani sve mehanizme vladanja i pruži ih na uvid građanima", tvrdeći da je to "krupan korak u borbi protiv korupcije i svake zloupotrebe vlasti". Na sajtu su, između ostalog, postavljeni linkovi za finansijske izveštaje, kao i za vesti, odnosno najave događaja, saopštenja i izveštaji sa konferencija za novinare.
      
      
       Osuda
       Tim G17 plus za medije osudio je otpuštanje novinarke TV Kragujevac Tamare Sretenović i ocenio da su se, u nedostatku zakonske regulative, u oblasti medija održale skoro sve pojave koje su bile karakteristične za prethodnu vlast. Ovaj tim je, kako je navedeno u saopštenju, zabrinut zbog "podaničkog mentaliteta" koji, pre svega, postoji u javnim radio i televizijskom stanicama u unutrašnjosti.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu