NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Slovenci dolaze

Malo smo se sami promenili, malo su nas i drugi promenili... Biće to uzbudljiv susret sa Beogradom - kaže slovenačka glumica Milena Zupančič uoči gostovanja SNG Drame iz Ljubljane koja će od 9. do 16. februara sa osam predstava gostovati u Ateljeu 212

      (Specijalno za NIN iz Ljubljane)
      
       U prethodnih 12 godina, gotovo ništa nismo znali o dešavanjima na raznovrsnoj i bogatoj slovenačkoj pozorišnoj sceni. Povremeno i retko bismo na Bitefu videli neku predstavu, tek da se podsetimo da u toj oblasti imaju bogato iskustvo i maštu. A pozorište se u Sloveniji devedesetih menjalo, širilo i razvijalo. Svi oblici koji postoje u savremenom svetu našli su kreativne ljude u ovoj maloj zemlji. Stigle su nove generacije glumaca i reditelja. Predstavama više ne vladaju reditelji sa izrazito individualnim poetikama već osnovni ton daju glumci.
       Slovensko narodno gledališče, popularna Ljubljanska drama, za to vreme je iz nacionalne pozorišne institucije profilisana u pozorište modernog tipa sa repertoarom kakav ima svako savremeno evropsko pozorište. Punih sedam godina na čelu ove kuće je reditelj Janez Pipan, sa stavom da nacionalno pozorište nije zatvorena institucija koja neguje samo nacionalne vrednosti, već kuća otvorena prema savremenom svetu i pozorištu. Upravnik je postavio visoke umetničke kriterijume u sastavljanju repertoara, okupio najbolje slovenačke glumce i reditelje svih generacija, postavio zahtevan program, poveo pozorište na gostovanja.
       Od 9. do 16. februara gostuju u Beogradu i Novom Sadu. Oko sto članova ovog pozorišta, gotovo čitav ansambl videćemo u osam predstava, nagrađivanim na festivalima u Sloveniji i Evropi. "Idiot" Dostojevskog, Šekspirov "Otelo", Haroverov "Nož u kokoškama", "Kasandra" Borisa Novaka, Mekfersonov "Strah", Molijerov "Mizantrop", Bernhardov "Ritter, Dene, Voss", i Beketov "Čekajući Godoa", naslovi su s kojima dolaze na a gostovanja, a predstave potpisuju reditelji Mile Korun, Eduard Miler, Matija Koležnik, Dušan Jovanović, Slobodan Unkovski i Dušan Mlakar.
       Biće to prilika da sretnemo stare znance iz nekadašnje zajedničke domovine, ali i da upoznamo neke nove klince koji trenutno vladaju slovenačkim pozorištima.
       Milena Zupančič dolazi sa ulogom u komadu Austrijanca Tomasa Bernharda "Ritter, Dene, Voss" gde igra ulogu jedne od sestara duševno obolelog filozofa Ludviga Vitgenštajna. Milena se nije promenila, izgleda bolje nego ikada i raduje se što dolazi u Beograd: "Pred taj put imamo različita očekivanja: mi glumci starije i srednje generacije idemo sa drugačijim uzbuđenjem od mladih kolega koji prvi put dolaze u Beograd. Imaćete priliku da u tih osam dana vidite šta se desilo as slovenačkim pozorištem i šta se desilo sa nama pojedinačno. Promenili smo se, malo sami, a malo su nas i drugi promenili. Biće to uzbudljiv susret."
       Dušan Jovanović, reditelj i dramski pisac je u odličnoj stvaralačkoj formi. Trenutno u Zagrebačkom kazalištu mladih, gde je upravnik Slobodan Šnajder, režira komad "Zaštićena zona" mladog Splićanina Damira Šodana. Ovih godina je u Beograd dolazio retko i odlazio razočaran provincijalizacijom grada u kojem je rođen. "Nije to više onaj grad koji poznajem, ali biće sigurno zanimljiv susret s publikom i starim znancima."
       Beogradsku publiku iznenadiće odlični, mladi, nama potpuno nepoznati slovenački glumci. Oni nose repertoar SNG Drame, igraju velike uloge i svake večeri su na sceni. Glumica Polona Juh u pozorištu je oko osam godina. Razgovaramo u njenoj garderobi, u pauzi Brehtove "Prosjačke opere" u kojoj igra Poli Pičam. U Beograd dolazi sa četiri uloge. Videćemo je kao Aglaju u "Idiotu", Dezdemonu u "Otelu", Lepu Helenu u "Kasandri" i Selimenu u "Mizantropu". Kaže da nikada nije bila u Beogradu, ali da tamo ima dobru prijateljicu, rediteljku Maju Milatović.
       Jernej Šugman je najangažovaniji mladi glumac u ljubljanskoj Drami. Naslovna uloga u "Otelu", Alsest u "Mizantropu", Poco u "Čekajući Godoa", i Rogožin u "Idiotu". Igrao je i Šekspirovog Hamleta. O savremenom slovenačkom pozorištu voli da kaže da je ono fini spoj dobrih glumaca i reditelja sa najboljim dramskim tekstovima.
       Nataša Barbara Grančer je iz iste generacije. Raduje se što prvi put pred beogradsku publiku izlazi sa ulogama Nastasije Filipovne u "Idiotu", Kasandre u istoimenoj predstavi i Mlade žene u "Nožu u kokoškama". Kakva je njena Nastasija Filipovna?
       "Ona je prava žena. Puna je intuicije, patnje, samoće. Sve to iskazuje jako i ekstremno i zato strada. Jako je volim i sa užitkom igram tu ulogu."
       Branko Šturbej, Gregor Baković, Maša Derganc, Marko Mandić, Uroš Furst su takođe mladi, odlični glumci ovog pozorišta sa brojenim velikim ulogama. Svi oni se sa uzbuđenjem pripremaju za najveće gostovanje svog pozorišta i poručuju beogradskoj publici: "Pripremite se, stižemo novi i drugačiji!"
      
       OLIVERA MILOŠEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu