NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dijana u zemlji "Slogana"

      Na ovogodišnjem Festu biće prikazan veoma zanimljiv film "Slogani" albanskog reditelja Đerđa Đuvanija (39) koji je u Kanu prošle godine osvojio Prix de la jeunesse, nagradu za mlade stvaraoce, na filmskom festivalu u Tokiju film, reditelj i glavna glumica dobili su, svako u svojoj kategoriji, Gran pri festivala...
       Ko je Luiza Đuvani, protagonistkinja ovog filma, osim što je supruga rediteljeva?
       U Elbasanu, u srcu Albanije, gde se održao treći Međunarodni festival novih pozorišnih formi "Skampa 2001", srela sam se, novembra meseca, sa Luizom Đuvani, mladom divom albanskog filma, koji naglo i neočekivano postaje "in". Srećemo je kao glavnu glumicu u Dorfmanovoj slavnoj drami "Smrt i devojka", tekstu koji govori sve najgore o diktaturi koja raščovečuje i ponižava. Luiza je stalni član Narodnog pozorišta u Tirani, prvakinja, mi bismo rekli, što tamo ne znači mnogo. Jeste da je glumac u prilici da odigra veliki i značajan repertoar (od Šekspira do modernih autora, Joneska, Beketa...). Ali, "Tirana cvokotu ne veruje", i potpuno je uobičajeno i naviknuto da se pozorišne sale u zimu ne zagrevaju, a u glumačkim garderobama se samo može zamisliti kako je! Publika sedi u kaputima, cvokoće i niko ne izlazi sa predstave, a glumci, dok im oblačići pare izlaze iz usta, igraju u svilenim togama, i obnaženih ramena. Čak se ponekad, na uzdah iz publike, i prskaju vodom, u originalnim rediteljskim zamislima!
       Kakve ovo ima veze sa Luizom? Eterična, tanušna, mlada glumica se samo nasmeši na našu opasku da je toga dana, u razgovoru sa nama, slikar i gradonačelnik Tirane Edi Rama obećao da će uslovi već iduće godine biti bolji. "To je tako, kako je", kaže Luiza, potpuno smirena. Razgovaramo o stanju u Narodnom pozorištu, ružnoj i neuslovnoj zgradi u centru Tirane, dovedenoj, lošim gazdovanjem države i upravnika, do prosjačkog štapa. Ni o tome, Luiza ne izgovara ništa nepristojno (a samo se može zamisliti šta bi svaki mladi glumac iz našeg teatra na to rekao). Malo se stresa, na sceni pozorišta u Elbasanu, toplo zahvaljuje na čestitkama i kaže da bi neobično volela da podeli glumačka iskustva sa našim glumcima, čak bi bilo lepo i da zaigraju u istoj predstavi!
       Za "Slogane" smo čuli negde na putu između Tirane i Elbasana, dok smo se vozili strminama od kojih zastaje dah. U jednom trenutku, Alfred Bualoti, glumac, reditelj i naš verni tumač, zaustavio je vozača našeg "terenca" i pokazao nam ruševinu, na kojoj je, još uvek slovima od masne crvene farbe pisalo: "Tvoja osmoljetka je metak protiv neprijatelja!" Prevodi Bualoti na francuski, sa nekom gorčinom. Enver Hodža, valjda najgori francuski đak, sa svojim gorućim parolama i sedam stotina hiljada bunkera koji i danas stoje!... E, o tome je Đerđ Đuvani (39) snimio film, umešno ga preplićući sa ljubavlju i smrću... I taj film ćemo, za nekoliko dana, moći da vidimo na ovogodišnjem Festu!
       "Šta se smatra modernim dramskim izrazom u Albaniji?", pitam Luizu zbog mesta na kojem se srećemo, u Elbasanu, na Festivalu modernog svetskog pozorišta. "Ja volim moderne forme, i to je sve", kaže. "Ali, glumim samo u realističkim tekstovima. Važna mi je poruka. Ona mora da bude jaka i jasna. Istina mora da se kaže. To je najbitnije. I zato volim realizam."
       Onda razgovaramo o pravoslavlju. Luiza i Đerđ su pravoslavci, on je potekao iz "Ortodoksnog kvarta", samog središta Elbasana, gde se nalazi crkva Presvete Bogorodice, stara osam vekova. I Đerđov otac Dimitar Đuvani je filmski scenarista i prozni pisac. Pitam Luizu, da li to što je pravoslavna, smatra bitnim u svojoj umetnosti. "Volim to", kaže i objašnjava da veroispovest u Albaniji nije nešto što stvara konflikte. U jednoj porodici, često se dešava, ima pripadnika svih vera. Snimila je sa Đerđom novi film "Blejanje ovaca", drugi sa drugim rediteljem, a priprema treći, u koprodukciji sa Francuzima.
       Posle ovogodišnjeg Festa, nadam se da ćemo je sretati na platnima kod nas, ne kao Luizu, ili kao Dijanu, kako se zove u "Sloganima", nagrađivanom filmu nastalom po romanu Ilijeta Ačke "Parole na zidovima".
      
       DRAGANA BOŠKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu