NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vlasnici Srbije

      Prošle nedelje postali ste počasni predsednik Asocijacije akcionarskih društava Srbije (AAPS) s kojom ni vi ni premijer Srbije Zoran Đinđić niste prošle godine bili u velikoj ljubavi zbog sukobljenih ideja oko privatizacije. Direktori "Sintelona", "Velefarma", "Hemofarma", "Tigra", "Jugohemije" za koje deo javnosti smatra da predstavljaju lobi "Miloševićevih direktora", zatražio je od vas da ih zaštitite od mogućnosti neprijateljskog preuzimanja. Neki su to doživeli kao vapaj ljudi koji žele da zadrže privilegije koje su imali?
       - Nisam baš siguran da se radi o lobiju privrednika koji su se obogatili u vreme Miloševića. Mislim da je reč o najboljim srpskim preduzećima koja nisu ušla u privatizaciju 1997. nego 1990. godine i koristila svaku zakonsku šansu da završe privatizaciju. Uostalom, iz njihovih rezultata se vidi koliko oni doprinose blagostanju društva. U trenutku kad sam izabran za počasnog predsednika, rekao sam da smo i mi i oni na istom zadatku da izgradimo privatni sektor, i to u skladu sa zakonom, a to znači da nema spontanih, kumovskih i burazerskih privatizacija.
       Prvo što očekujem od ovih preduzeća je da prijave svoju vlasničku strukturu privremenom registru Agencije za privatizaciju, a da posle toga učestvuju u prometu tih akcija preko berze.
       Zakon o neželjenom preuzimanju neće biti potreban jer će u zakonu o hartijama od vrednosti koji treba da bude donet na saveznom nivou, pisati da vlasnik koji ima više od deset odsto akcija mora da se legitimiše. U slučaju "Dijamanta" ispostavilo se da ima deset velikih vlasnika: Ne zna se ko su oni. "Dijamant" kao i mnoga druga velika preduzeća nisu izvršila i prijavila svoju vlasničku strukturu. Danas postoji evidentan problem da preduzeća ne žele da prijave svoju vlasničku strukturu i nisu zainteresovana da to urade. Ta rezistencija kod mene rađa sumnju da su neke trgovine akcijama urađene nelegalno. Pošto u ovom trenutku nemamo zakonski mehanizam da pritisnemo preduzeća, izuzev da im zabranimo da trguju na berzi, što njih izgleda baš ne zanima, uvešćemo novu zakonsku klauzulu.
       Vrlo brzo ćemo izaći ili sa novim zakonskim dokumentom ili sa izmenama Zakona o privatizaciji u kojima ćemo preduzećima dati rok od četiri meseca da prijave svoju vlasničku strukturu, a ako to ne urade, smatraćemo da taj kapital nije privatizovan i transferisaćemo ga u državni akcijski fond.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu