NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Trezor čuva blago

Emitovanjem starih serija trebalo bi da se pokaže koliko je nekada bio bogat igrani, dramski program RTS-a

      Ciklus emisija koji se od ove nedelje prikazuje na Drugom programu nacionalne televizije od 17 časova vratio je gledalište u sedamdesete godine prošlog veka, prikazujući seriju "Život je lep", kao i muzičke emisije u kojima su glavni protagonisti jugoslovenski muzičari šezdesetih i sedamdesetih godina.
       Kako objašnjava Bojana Andrić, urednica Redakcije za istoriografiju, ciklus "Trezor" je prvi projekat ove redakcije, otkako je ponovo uspostavljena (prvog oktobra 2001). "Pripreme za emitovanje starih emisija u novom ruhu traju, pa smo za početak, 'pozajmili' seriju 'Život je lep', prvi put prikazanu 1975." Na Drugom programu RTS-a (u ponedeljak, utorak i sredu) naći će se i muzička emisija "Rođena na Seni", u kojoj su, 1966. godine, kada je emisija snimljena, učestvovali Senka Veletanlić, Lola Novaković, Đorđe Marjanović, grupa "Siluete", baletski par Višnja Đorđević i Aleksandar Veljković.
       "Emisije ciklusa 'Trezor' povezane su u tematske celine i nose nov, autorski, kritički pristup odabranoj temi, žanru ili mediju", kaže Bojana Andrić i dodaje da će se tu naći i iscrpne informacije o samim emisijama i autorima, komentari i svedočenja učesnika, ali i rekonstrukcija nesačuvanih emisija ili serija.
       Bojana Andrić objašnjava da ju je čuvanje starih emisija, njihova rekonstrukcija i istraživanje programa zainteresovalo osamdesetih godina kada je kao urednik Dramskog programa počela da presnimava stare serije. Kaže da je i sada zainteresovana da od starog programa napravi kvalitetan novi. "RTS ima puno starog materijala iako je veliki deo ili propao ili je uništen, što zbog ideologije - sve što je ocenjeno kao sumnjivo, obrisano je - što zbog nečuvanja ili nedostatka sredstava da se sačuva."
       Emitovanjem starih serija, međutim, trebalo bi i da se pokaže koliko je nekada bio bogat igrani, dramski program RTS-a. Propadanje dramskog i igranog programa, kako kaže Bojana Andrić, počelo je onog trenutka kada su informativni i zabavni program dobili onu važnost koju je nekada imao naučni, obrazovni ili igrani.
       "Igre bez granica su, međutim, bile presudne za propadanje dramskog i igranog programa. Ta vrsta zabave je jako skupa, a s obzirom da je Televizija plaćala troškove ove zabavne emisije, i da je redakcija igranog programa uvek morala da ima novac 'na gomili', veliki deo te svote je uziman ovoj redakciji. Vremenom je i Informativni program počeo da jača, pa je, opet zbog nedostatka novca, uzimao tehniku", kaže urednica Andrić. "Tako se izgubio kontinuitet, Televizija je siromašila, prestalo je sa finansiranjem igranog programa. Zato sam rešila da sačuvam stare trake."
       Redakcija za istoriografiju, pored "Trezora", planira da nastavi sa prikazivanjem serije "Vreme Televizije", prekinute 1999. godine, a u pripremi je i emisija koja će obeležiti 45 godina rada Televizije Beograd.
      
       D. MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu