NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kako je Milanović hteo

Tatjana Lenard, Milorad Komrakov, Dušan Čukić, neki su od onih koji su na račun RTS-a postali vlasnici stanova ili stambenih kredita. Upravni odbor ove medijske kuće, tvrdeći da je dodela bila nezakonita, poništio je sva rešenja

      Na dušu Dragoljuba Milanovića, bivšeg generalnog direktora Radio-televizije Srbije ovih dana stavlja se još jedan teret. Teži 17,5 miliona nemačkih maraka, a utrošen je na 170 stanova i stambenih kredita, koje je on delio zaposlenima ove televizije u periodu od 1996. do oktobra 2000.
       Da se radi o nezakonitoj podeli, a ne o pomoći onima kojima je ona potrebna, govore podaci do kojih je došla Komisija za ispitivanje zloupotreba u dodeljivanju stanova i stambenih kredita, angažovana na inicijativu sadašnjeg generalnog direktora RTS-a Aleksandra Crkvenjakova. Lista onih koji su dobili skupe stanove ili stambene kredite vredne i nekoliko desetina hiljada nemačkih maraka je podugačka.
       Tatjana Lenard, nekadašnja urednica Spoljne politike, vlasnica dvoiposobnog stana, od kuće u kojoj je radila dobila je četvorosoban stan od 119 kvadratnih metara. Milorad Komrakov, bivši glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a, iako vlasnik stana od 80 kvm, dobio je kredit vredan 129 hiljada nemačkih maraka, dok je šestosobni stan i garaža pripala samom direktoru Milanoviću.
       Među onima koji su od RTS-a dobili skupe stanove ili stambene kredite (a neki su dobili i stan i kredit) našli su se i Zoran Modrinić, Branka Čuljić, Ljiljana Janković, Dušan Čukić, Mira Adanja-Polak, Simo Gajin, Glorija Pavković, Spomenka Jović i drugi. Neki su, međutim, i prethodni stan dobili od ove medijske kuće (pomenuta Lenardova, Aleksandar Backović, Jovan Tošić, Velizar Vermezović, Branka Kerkez, Milovan Drecun...)
       Ispitivanje zloupotreba vršenih u periodu od prvog januara 1996. do oktobra 2000, Komisija je završila pre dva meseca. Spisak onih koji su na račun RTS-a dobili novac ili stanove, ipak je nepotpun, jer veliki broj radnika, kako stoji u saopštenju Komisije, nije dostavio podatke o svom prethodnom stambenom statusu, pošto "to od njih nije ni traženo".
       Kakav-takav, izveštaj Komisije predat je Upravnom odboru RTS-a, koji je poništio sva ona rešenja o dodeli stanova i kredita, za koja postoje potpune informacije.
       "Odluka Upravnog odbora je bila jednoglasna. Nije bilo drugog rešenja, jer niko od pomenutih nije imao saglasnost stambene komisije da ima pravo na stan ili kredit, što bi prema zakonu trebalo da bude slučaj. Drugo, niko od nas nije bio siguran u to da su stanovi bili deljeni onima koji ga nemaju. Jednostavno, Milanović ništa nije poštovao. Na svoju ruku potpisivao je ugovore kako je hteo", kaže Dejan Mijač, predsednik Upravnog odbora RTS-a i dodaje da će ovaj odbor pokrenuti pitanje da li je bilo zloupotreba i pre pomenutog perioda, "u vreme kada je Milorad Vučelić bio generalni direktor".
       On ističe da će zaposleni kojima je Milanović dodelio stanove ili kredite imati mesec dana da dokažu da su ih, eventualno, dobili na zakonit način. "Svi koji se terete da su nezakonito dobili stanove ili kredite mogu da stave prigovor na odluku Upravnog odbora i da dokažu da je procedura ispoštovana. Ali, na osnovu našeg uvida, takvih nema." Mijač kaže da postoje zaposleni koji su propisno konkurisali, ali da su stanove dobili neregularno, s obzirom da nisu bili ni među prvih deset na rang-listi stambene komisije.
       Prema rečima Aleksandra Crkvenjakova, zaposlenima će se ostaviti mogućnost da vrate stanove ili novac. "Ali, pošto sumnjam da će iko to uraditi, ceo slučaj će se preseliti u sud." (Crkvenjakov je, međutim, povodom ovog slučaja, podneo tužbu protiv Milanovića leta prošle godine, ali pošto se tužba "negde zaglavila", angažovao je pomenutu Komisiju).
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu