NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Upravljanje mislima
       Zvuči kao naučna fantastika, ali američki naučnici tvrde da su razvili tehnologiju koja majmunima omogućava da pomeraju kursor na ekranu računara putem - misli. Za ovo otkriće smatra se da predstavlja najavu revolucionarnog pronalska koji će paralizovanim ljudima omogućiti da upravljaju aparatima kao što je robotska ruka ili čak da koriste računar za, recimo, surfovanje Internetom. Poteškoću za primenu ove tehnologije na ljudima predstavlja potreba za ne toliko bezbednom neurohirurškom intervencijom kojom bi se elektrode direktno spajale s parijetalnim korteksom pacijenta, a to je i dalje skopčano s visokim rizikom. Ipak, u nekoliko centara paralelno se ispituje mogućnost praćenja moždanih signala bez direktne invazije korteksa i implementacije elektroda (http://dailynews.yahoo.com/h/nm/20020130/hl/monkeys_1.html).
      
       Računar plus mobilni
       Objedinjavanje više različitih elektronskih uređaja u jednom sve je prisutnije u svetu visokih tehnologija. Jedan od najinteresantnijih takvih aparata dolazi iz kompanije "Handspring" (http://www.handspring.com) i predstavlja uređaj koji u sebi kombinuje džepni računar iz PDA klase i mobilni telefon. "Treo 180" trenutno je najmanji uređaj takve vrste na tržištu, uz koji dolazi kompletan softver namenjen Palm OS operativnom sistemu, kao i posebno razvijen telefonski imenik za upotrebu s mobilnim telefonom. Ovakav sistem korisniku će omogućavati da održava pravu mobilnu kancelariju, vodi kompletnu e-mail i SMS korespodenciju, surfuje Internetom itd. Za lakše kucanje poruka predviđena je i minijaturna tastatura, a sredinom godine pojaviće se i verzija s ekranom u boji.
      
       Jednokratni mobilni
       Pronalazač po imenu Rendi Altšul došao je do izuzetnog otkrića - mobilnog telefona za jednokratnu upotrebu. Phone-Card-Phone, kako je ime uređaja, izrađen je korišćenjem specijalne tehnologije za izradu štampanih kola, tako da mu debljina nije veća od debljine kreditne kartice, a može se nabaviti po ceni od desetak evra. Telefon je izrađen od papira, odnosno plastike i može se koristiti za razgovor tokom 60 minuta, posle čega se - baca. Mikrofon i zvučnik se kupuju posebno i oni se ne menjaju i mogu se koristiti za sledeće telefone. U budućnosti se očekuju i pravi laptop računari izrađeni u slučnoj tehnologiji, čija cena ne bi trebalo da bude veća od tridesetak evra. Više informacija potražite na sajtu proizvođača, http://www.dtcproducts.com.
      
       Sekretarica za Internet
       Ako imate želju da, tokom surfovanja Internetom, ne propustite dolazeće telefonske pozive, a nemate mogućnost da uvodite drugu telefonsku liniju, onda će vam proizvod po imenu CallNjave (http://www.callwave.com) svakako olakšati život. Softver omogućava prijem poziva bez potrebe za prekidanjem korišćenja Interneta - na ekranu se u trenutku poziva pojavljuje identifikacioni prozor, pri čemu računar beleži glasovnu poruku sagovornika i emituje je u istom trenutku. Tako možete odlučiti da li da prekinete vezu i nastavite razgovor ili da isti odložite za kasnije.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu