NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Igračko nasleđe

O čuvarima kompjuterskih igara izašlih iz komercijalne upotrebe

      Književna dela čuvaju se u bibliotekama i lako se mogu ponovo štampati. Filmovi se za buduće generacije arhiviraju u kinotekama. Muzika se tokom vremena bez problema "selila" s medija na medij - od vinilske ploče, preko audio-trake, do CD-a ili MP3 fajla. Kompjuterske igre, međutim, nisu te "sreće". Njihov prosečan vek iznosi oko tri godine, nakon čega zauvek tiho nestaju u zaboravu, iako su i same deo savremenog kulturnog nasleđa.
       U odbrani "igračkog nasleđa" najaktivniji su predvodnici abandonnjare zajednice, društvene grupe raštrkane širom virtuelne Mreže koja čini sve da od zaborava spasi stare video-igre koje su izašle iz komercijalne upotrebe, zbog svoje neaktuelnosti i tehničke zastarelosti. Jedna od najprominentnijih osoba na ovom, kako sama tvrdi, nezahvalnom zadatku je Sarini Ačavanuntakul, žena koja vodi, unapređuje i održava sajt http://www.TheUnderdogs.org, svojevrsno "zborno mesto" svih onih koji su zainteresovani za nabavljanje igara koje se više ne mogu nigde kupiti. Sajt dnevno posećuje i do 30 000 ljudi, a broj na njemu arhiviranih igrica je dostigao oko 2 600! Sve one su potpuno besplatno dostupne za preuzimanje, iako je Ačavanuntakulova nedavno uvela određena ograničenja, što postaje jasno ako se zna da celokupan hosting i protok podataka dotična dama u celosti plaća iz sopstvenog džepa, ne tražeći nikakvu materijalnu protivuslugu od posetilaca.
       Još jedna žena, Mišel Mek Klelan, pionir je abandonnjare pokreta. Ideju o pokretanju sopstvenog sajta posvećenog "starinama" dobila je pošto je mesecima bezuspešno pokušavala da pronađe kopiju igre Slicks and Slides. Danas, ona uređuje Web lokaciju http://bunnz.oldiesoracle.net i bije "ljutu bitku" sa izdavačkim kućama koje se, kako sama kaže, često ponašaju krajnje nekorektno, optužujući je za pirateriju. Pravna dilema postoji, jer se igrački naslovi, zbog svoje zastarelosti i činjenice da je šira igračka populacija za njih izgubila interes, povlače iz prodaje i time faktički napuštaju (napuštenu - odbačenu stvar, recimo, svako sme da prisvoji), iako su formalno i dalje zaštićeni autorskim pravima.
       Ogroman uspeh koji ovi pokušaji "reanimacije" starih igara beleže, naveo je i neke velike kompanije za proizvodnju igrica da preispitaju svoju poslovnu politiku i okrenu se davno zaboravljenim naslovima. Tako je gigant industrije zabavnog softvera, Infogrames (http://www.infogrames.com), odlučio da otkupi celokupan katalog igara nekadašnjeg lidera u ovoj oblasti, kompanije "Atari", i počne sa pripremama ponovnog izdavanja nekad veoma popularnih igara.
      
       DUŠAN KATILOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu