NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dan za ljubav

Ako ste nekim slučajem usamljeni i niste našli svoju drugu polovinu, koja vas negde čeka, http://www.poljubac.com je pravo mesto za vas

      U ova sumorna i teška vremena, kao da smo zaboravili na ljubav, na uzajamno primanje i davanje koje će nas osloboditi nesigurnosti, sebičnosti i usamljenosti. Bez ljubavi, te divne čarolije opevane u pesmama najvećih pesnika sveta, pokretačke snage velikih stvaralaca, život bi bio nezamisliv, a svet duhovno prazan. Potrudimo se da je dobijemo i uzvratimo, jer ljubav ne traži ništa - važno je samo želeti je.
       Svake godine, četrnaestog februara slatkiši, cveće i sitni pokloni razmenjuju se između zaljubljenih parova (http://www.1-valentine-gifts.com). Iako ovaj praznik "dolazi" sa Zapada, poslednjih godina obeležava se i na našim prostorima. Međutim, mnogi se sigurno pitaju ko je taj misteriozni svetac i zašto se baš njegov dan slavi kao praznik ljubavi.
      
       Od lutrije do ljubavi
       Kao godišnja proslava, sveti Valentin vuče korene još iz davnina. Pre nego što je praznik ustanovljen, Rimljani su praktikovali jednu pagansku proslavu sredinom februara, Lutriju, u kojoj mladi muškarci izvlače iz kutije imena devojaka koje će im biti seksualne partnerke tokom godine. U pokušaju da se prekine s paganskim običajem, tadašnji papa je naredio da se, umesto imena devojaka, u kutiju ubace imena svetaca. I muškarci i žene bi izvlačili sveca na koga će se ugledati tokom godine. Suvišno bi bilo reći koliko su mladi Rimljani bili razočarani ovim izmenama! Umesto paganskog boga Lupercusa, u čiju čast se održavala ova lutrija, crkva je tragala za prigodnim svecem koji će zauzeti njegovo mesto. Našli su ga u Valentinu, kome je 14. februara 270. godine imperator Klaudije II odsekao glavu (http://wilstar.com/holidays/valentn.htm).
       Naime, Klaudije II smatrao je da su oženjeni muškarci loši vojnici, pa je zabranio venčanja u čitavom carstvu. Uprkos tome, biskup Valentin tajno je venčao jedan zaljubljeni par zbog koga ga je imperator zatvorio u tamnicu. Priča o danu svetog Valentina ne bi bila kompletna da nema romanse i ljubavi. Onako usamljen, Valentin se zaljubio u slepu tamničarevu kćerku. Legenda kaže da joj je Valentin, pre smrti, poslao oproštajnu poruku u kojoj se nalazio žuti šafran sa potpisom "od tvog Valentina", u znak zahvalnosti za toplinu koju mu je pružila. Zahvaljujući Valentinovoj ljubavi i nežnosti, njeno slepilo je posle toga bilo izlečeno. Iako je Lutriju, posle ovog događaja, crkva zabranila za žene, sredinom februara se i dalje slavio praznik, ali sada u slavu svetog Valentina koji je bio naklonjen ljubavi i ženama. Od tada postoji tradicija da muškarci pišu ženama poruke koje sadrže njegovo ime (http://www.historychannel.com/exhibits/valentine).
       Pored Valentinovog imena, Kupidon je još jedan simbol ljubavi i ovog praznika. Poznat je kao nestašno dete sa krilima koje odapinje strelu pravo u srce "žrtve" ljubavi. U staroj Grčkoj bio je poznat kao Eros, Afroditin sin, a u Rimu kao Kupidon, Venusov sin. Uprkos majčinom protivljenju, Kupidon se zaljubio u običnu smrtnicu, prelepu devojku Psihu, kojom se i oženio, a kako je tekla njihova sudbina saznajte na sajtu http://www.holidays.net/amore.
      
       Za "zarđale"
       Kroz vekove, 14. februar slavio se kao dan kada se razmenjuju najnežnije ljubavne poruke i pesme. Inspiraciju možda možete potražiti u večnim Šekspirovim stihovima (http://albionmich.com/valentine.html). Početkom XIX veka, ovaj praznik počeo je da se komercijalizuje, pa su poštari od tada imali pune ruke posla, prenoseći ljubavne čestitke. Stotinama godina unazad, deca u Engleskoj imala su običaj da se na taj dan obuku kao odrasli i pevaju od kuće do kuće. U Velsu je bio običaj da se u drvene kašike urežu srce i ključevi koji su prenosili poruku da bi nečije srce moglo da se "otključa". U nekim zemljama, mlada žena mogla je da primi i neki odevni predmet od muškarca, ali ako ga prihvati, znači da želi da se uda za njega. Postoje i verovanja da će se žena udati za mornara ako na Dan zaljubljenih ugleda crvendaća kako leti. Ugleda li vrapca, udaće se za siromašnog čoveka sa kojim će biti srećna (http://www.pictureframes.co.uk/pages/saint_valentine.htm).
       Zaljubljeni ne bi trebalo da imaju problema sa inspiracijom kada su romantične poruke i pokloni u pitanju, ali ako baš "zaškripite", Internet je tu da vam pomogne. Ljubavne poruke se tradicionalno šalju na Dan svetog Valentina, a ako idete u korak sa vremenom, voljenoj osobi možete poslati i elektronsku čestitku (http://www.valentinenet.com). Na sajtu http://holidays.lovingyou.com/index.shtml možete da dobijete ideje kako da provedete ovaj najromantičniji praznik, na kojim interesantnim mestima da vodite ljubav, da se poljubite na 52 načina ili da obradujete voljenu osobu nekim romantičnim i jedinstvenim poklonom koji, naravno, ne mora da bude skup (pažnja i originalnost su oduvek bili "na ceni").
       Lokacija http://www.mydearvalentine.com daje pregršt ideja za nove načine vesele i stimulativne eksplozije emocija. Recite nekome da ga volite uz buket cveća, šaljive elektronske čestitke, romantične stihove ili simpatičnog Kupidona - kada je on na vašoj strani, ne možete izgubiti. Ako, pak, želite da pored romantike budete i šaljivi, pročitajte "Valentinove" šale na adresi http://www.valentinesdayjokes.com.
      
       Ljubavni kalkulator
       Romantična šetnja po mesečini, kutija sa slatkišima ili ruža na jastuku mogu i te kako da "osveže" vašu vezu (http://www.stvalentines.net). Poznato je da put do muškarčevog srca vodi preko stomaka, pa svom voljenom možete za taj dan napraviti picu u obliku srca, Kupidonov ljubavni kolačić, čaj ili sladoled s neobičnim dekoracijama (http://www.usacitylink.com/cupid/yummy.html). Isto tako, poznato je da su muškarci najbolji kulinari, pa ako želite da budete "ljubavni šef kuhinje", posetite sajt http://www.thelovechef.com, uz čiju pomoć ćete pripremiti interesantan, zdrav, a prvenstveno romantičan obrok koji će se pamtiti.
       Imena mnogo govore o ljudima koji ih nose. Ona nisu slučajno izabrana već imaju svoje značenje. Ponekad ste sigurno poželeli da raznoraznim metodama utvrdite da li vaša emotivna veza funkcioniše. Internet vam nudi jedan od načina, na koji, naravno, ne bi trebalo da se potpuno oslonite, ali kao šala i razonoda može da vam posluži. Naime, reč je o "ljubavnom kalkulatoru" koji će vam na osnovu vašeg i imena partnera izračunati koliko se "procenata" slažete i koliko je vaša veza uspešna (http://www.lovecalculator.com).
       Ako ste nekim slučajem usamljeni i niste našli onu drugu polovinu koja vas negde čeka, možda je poseta lokacijama http://www.amorantica.com i http://www.poljubac.com pravo mesto za vas - možda je lik koji se krije iza nekog od prikazanih "profila" baš osoba koju ste čekali celog života. Samo napred i hrabro, i ne zaboravite da kažete nekome da ga volite. Pa, neko mora prvi da počne!
      
       VLADANA RAŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu