NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Umrežavanje Srbije

I bivši predsednik Bil Klinton i njegova supruga Hilari Rodam, senator države Njujork, upitali su, prilikom jedne od ranih jutarnjih sesija, šta mogu da učine za Srbiju

      Prava mera uspeha jedne delegacije, na političko-poslovnom sajmu, zvanom Svetski ekonomski forum, zapravo se ogledala u sposobnosti njenih članova da kroz neznatno manje formalnih situacija ostvare poslovne kontakte: od slučajnih susreta po mnogobrojnim hodnicima "Valdorf-Astorije" i ostalih hotela gde su učesnici bili smešteni, do radnih sesija koje su počinjale doručkom u 7 i 30, pa do koncerta na kome je pevao Bono.
       Zbog toga je, osim napakovanog poslovnog portfolija - koji vas je na prvo mesto i doveo na ovaj skup, i savršeno osmišljene kampanje za promociju imidža - bilo poželjno imati i osmeh koji razoružava u situaciji kada vam je najmanje do smeha jer vam je, na primer, strpljenje na izdisaju prilikom detaljnog pregleda službe za obezbeđenje koje može trajati i po desetak minuta, ili zbog toga što ste lift čekali isto toliko vremena, ili što u njemu, zbog gužve stojite gotovo na jednoj nozi. Dodatni plus bio je, ako ste vašeg suseda u liftu prepoznali kao kolegu sa studija i pri tom ga oslovili na njegovom maternjem jeziku.
       Na kraju, bodove ste dobili i ako ste imali dovoljno snage da u smiraj dana popijete piće pred spavanje na zabavi koju je za probran krug organizovao bivši predsednik Sjedinjenih Država Bil Klinton. Ukratko, i vaš port- folio, elokventnost, kao i vaš osmeh, i vaša izdržljivost, čine kompozitum elemenata koji bitno određuju brzinu onoga što ministar finansija Srbije Božidar Đelić popularno definiše kao "pomeranja kroz umreženi svet".
       Tim Srbije predvođen premijerom Zoranom Đinđićem nije imao nimalo lak zadatak da se u žestokoj konkurenciji od 160 zemalja izbori za pažnju investitora i onih koji dodeljuju pomoć zemljama koje se, kao što je slučaj Srbije, nalaze ne samo u tranziciji - na prelazu iz diktatorskog u demokratsko društvo, već su i na izlazu iz postkonfliktne faze. Ipak, i pored žestoke konkurencije, čini se da je promocija novog imidža Srbije obavljena uspešno, te da je pojava dinamičnog tima sa ambicioznim konceptom "rešavanje problema kroz ekonomski razvoj i odricanje od nasilja" na ovom forumu izazvala prijatno iznenađenje. Ništa od pomenutih elemenata za "pomeranje kroz umreženi svet" nije izostalo.
       Pozamašan portfolio Đelića sadrži nekoliko koncentričnih krugova mreža koje, na prvom mestu, sačinjava ona sa studija iz Sjedinjenih Država i Francuske, zatim ona iz perioda Rusije i Poljske kada je radio kao finansijski savetnik, i konačno ona iz perioda Mek Kinsija, gde je radio sve do dolaska na sadašnju funkciju. Ministar Đelić je već prvog dana, na samom desku za akreditaciju sreo profesora sa Harvarda Stanlija Fišera koji je sada treći čovek po važnosti u "Sitigrup", jednoj od najvećih banaka u Sjedinjenim Državama. Dogovoren je susret za poslednji dan foruma, i tom prilikom je Đelić Fišera pozvao da bude ekonomski savetnik pri Vladi Srbije.
       Još jedan Đelićev profesor sa Harvarda bio je prisutan na Forumu: Džefri Saks, direktor Centra za međunarodni razvoj. U prolazu, na vratima sale za pres konferencije, Saks i Đelić su se na obostrano zadovoljstvo što se vide nakon nekoliko godina, dogovorili za još jedan duži susret, ovoga puta u Srbiji, u koju Saks, prema sopstvenom priznanju, nije želeo da dođe poslednjih desetak godina. Od sto lidera za budućnost - među kojima je i Đelić - čak trojica su njegove kolege sa Harvarda, i to ne sa iste godine, već čak iz najuže sekcije studenata kojoj je pripadao.
       Članovi delegacije pričaju kako je prilikom prvog susreta na hodniku Ričard Holbruk sa prijatnim iznenađenjem gledao bedževe na kojima je pisalo "Delegacija Srbije", rekavši kako mu je milo što je Srbiji dobro krenulo. Odmah zatim, najneposrednije, usledilo je pitanje: "Kako mogu da pomognem?" I bivši predsednik Bil Klinton i njegova supruga Hilari Rodam, senator države Njujork, upitali su, prilikom jedne od ranih jutarnjih sesija, šta mogu da učine za Srbiju. Filip Burginjon, predsednik Izvršnog saveta kluba "Mediteran", koji želi da razgrana svoja "turistička sela" po Srbiji, zainteresovao se za naš region tako što je čuo priču od svog zamenika, koji je bio Đelićev kolega sa studija.
       Kada, pri tom, vaš portfolio nosite sa neskrivenom lakoćom, i kada uspevate da u tri minuta progovorite sa tri različita sagovornika na tri ili četiri različita jezika - što naša delegacija obavlja kao od šale - onda ste na više od pola puta ka daljem umrežavanju.
       Konačno, uspeh treba pripisati i umeću Frensis Abuzaid, koja je, kao dugogodišnji stručnjak za odnose sa javnošću pri Soros fondaciji za Otvoreno društvo u Njujorku i pri samom Forumu u Ženevi, a sada kao konsultant pri Vladi Srbije, uspela preko svoje dobro razvijene mreže poslovnih poznanstava da delegaciji omogući i uspešan medijski prodor. Nezvanično, kruži priča kako je ručak, koji je poslednjeg dana Foruma za strane novinare priredio premijer Đinđić, sa sto prisutnih, bio najposećeniji, a hrana ukusno servirana, za razliku od ostalih skupova gde su se ponekad jeli i prepečeni hamburgeri.
      
       MARINA KOMARECKI


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu