NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Grobno mesto za šesticu

Zlobnici su Višoj tehničko-tehnološkoj školi već nadenuli novo ime - Viša kalemarska škola. Kažu, samo se pojaviš tamo, a oni ti za nekoliko stotina maraka već nakaleme diplomu po želji

      U državi visoko kotiranoj na listi najkorumpiranijih u svetu, u kojoj je javna tajna da se usluge političara, lekara, sudija, policajaca, advokata "dodatno" plaćaju hiljadama maraka, pomalo cinično zvuči vest da su petorica profesora vranjske Više tehničko-tehnološke škole "zglajznuli" zbog nekoliko prasića, kante meda i tovara ogrevnog drveta. Istina, pominje se tu i nešto para, ali prava sića u poređenju sa milionima maraka i dinara koliko su, prema krivičnim prijavama, proneverili pojedini direktori u Vranju.
      
       Tarifa
       Dakle, Dragan Nikolić iz Surdulice i njegov sugrađanin Vojislav Dinov, Vranjanci Vlasta Stošić i Milorad Stanković, kao i Stanoje Cvetković iz Vladičinog Hana, uhapšeni su pre desetak dana zbog sumnje da su uzimali mito od studenata i njihovih roditelja. Istražni sudija odredio im je pritvor do mesec dana, a Okružno tužilaštvo je podnelo zahtev za sprovođenje istrage. Profesori su, piše u zahtevu, "u više navrata zahtevali i primili poklone u novcu, ali i u naturi da bi studentima dali pozitivne ocene". Nikolić je, navodno, tri šestice iz Tehničkog crtanja sa nacrtnom geometrijom prodao za po 150 maraka, a Dinov je - tvrdi se - "znanje" Mašinskih elemenata cenio i medom, prasićima, kafom. Stošić je, po uverenju tužilaštva, pak, bio nešto "skuplji" i u tri navrata Zaštitu na radu naplatio 850 maraka. Stanković se "ovajdio" 800 maraka za Fiziku sa elektronikom, a Cvetkovićeva "tarifa" za Matematiku sa računarima i programiranjem bila je 150 maraka za šesticu, a navodno je jednom posredovao i kod kolege Stošića za 350 maraka.
       U Vranju "dobro obavešteni" tvrde da je sve politička igra, drugi bezrezervno podržavaju profesore uz objašnjenje da "ništa drugo i ne može da se očekuje kad ih je država srozala tako nisko", treći, pak, veruju da su sume mnogo veće, te da ni ostale njihove kolege "nisu bile cvećke". Kako bilo, tek sasvim je izvesno da je u ovaj slučaj politika i te kako umešana. Jer, kada je pre godinu dana trebalo da bude izabran direktor ove škole, republičkom Ministarstvu prosvete stigla su dva predloga, jedan "solistički", a drugi sa podrškom lokalnog DOS-a. Ispostavilo se, međutim, da su nepodobni zbog socijalističke prošlosti, pa je Srbijanka Turajlić, pomoćnik ministra prosvete za više i visoko obrazovanje, presudila u korist Predraga Trajkovića, bivšeg julovca! Kao solomonsko rešenje za predsednika Upravnog odbora postavljen je Dragan Janjić, republički poslanik Demokratske stranke, da kontroliše julovca Trajkovića.
      
       Otkriće
       Naizgled, i pored stranačke različitosti, sve je u školi funkcionisalo do pre mesec dana, kada je Janjić podneo ostavku "iznenađen prisustvom policajaca, kao da je zgrada SUP-a, a ne škola". A onda je otkrio da su oni tu već danima jer "sumnjaju da su mnogi profesori ozbiljno umešani u korupciju" i da su "čak trojica osumnjičenih članovi Upravnog odbora". Kad mu je do ruku došlo i pismo majke koja podrobno opisuje kako je podmićivala profesore ne bi li njena ćerka dobijala šestice, definitivno se i sam dao u potragu. Tako mu se jedna studentkinja požalila da je profesoru morala da kupi grobno mesto (!) na elitnom vranjskom groblju i da je, navodno, ta šestica koštala hiljadu maraka, dok je njen kolega za istu ocenu profesoru doterao kamion ogrevnog drveta koje mu se nije dopalo pa je akademac morao da ide ponovo u šumu po kvalitetnije drvo. Ili, student u indeks stavi 100 maraka, a profesor mu posle petnaestak minuta ispitivanja kaže "Kolega, možete vi i više." Oni koji su odmah ukapirali da profesor ne misli na više znanja nego novca, iz cuga su prolazili već sledeći put.
       I dok je Janjić istraživao, a policija proveravala studentska i roditeljska svedočenja, u školi su tvrdili da su sve samo čaršijska naklapanja i da neće da se bave tračevima. Čak je direktor Trajković zapretio suspenzijom svakome ko ne odoli novinarskoj znatiželji. Nezainteresovanost je trajala sve dok Janjić nije javno obelodanio do kakvih je saznanja došao, najavivši uskoro i "neka hapšenja". Iz škole su odmah reagovali saopštenjem u kojem tvrde da je "u pozadini cele priče bitka za fotelju, jer Janjić nikako nije mogao da za direktora progura svog favorita profesora Maju Đurović-Petrović". Profesorka Petrović je takođe otpisala kolegama tvrdeći da nikad nije imala pretenzije na direktorsku fotelju. I dok su se oni dopisivali, policija je pohapsila pomenutu petoricu profesora. Da ironija bude veća, istog popodneva lokalni radio objavio je vest u kojoj se ističe da je "Višu tehničko-tehnološku školu u Vranju do sada završilo 550 studenata", te da je škola dobitnik mnogih priznanja, između ostalog, i Svetosavske nagrade.
      
       Službeni put
       U školi u kojoj je trećina profesorskog kadra "na službenom putu", malo ko je, posle svega, spreman da govori. Ostali profesori, što iz solidarnosti sa kolegama, što iz predostrožnosti (nikad se ne zna ko je sledeći), što zbog povređenog ljudskog i profesorskog ponosa, ne žele uopšte da komentarišu. Jedini je za razgovor raspoložen direktor Trajković. On tvrdi da je Janjić "zloupotrebio poslaničku funkciju, a sve zbog toga da Maju Đurović-Petrović postavi za direktora škole".
       Krajnji cilj je, smatra Trajković, da se "uništi škola i to baš u trenutku kad planiramo da je pretvorimo u fakultet, a to očigledno nekome ne odgovara". Sumnje za korupciju su, kaže, "veoma ozbiljne i teško ih je dokazati" i sve dok se ne dokaže, on je uz svoje profesore. Porodice uhapšenih profesora, razumljivo, nisu raspoložene za priču. Oni koji ih dobro poznaju, tvrde da "korupcija nikako ne ide uz njih", te da je u pitanju "čista ljudska zloba".- Ma, šta će njemu pare, sin mu je igrao fudbal u Francuskoj, zar on da se mizeriše za stotinak maraka? Nema to blage veze sa istinom - objašnjava poznavalac porodičnih prilika profesora Dinova.
       Gradom, pak, kolaju različite priče. Upućeni tvrde da ovu školu nije završio samo onaj ko nije čuo za nju, čak i to da su neki dobili diplome sa inženjerskim zvanjem a da uopšte nikad i nisu bili u Vranju, a kamoli polagali neki ispit! Zlobnici su joj već nadenuli novo ime - Viša kalemarska škola. Samo se pojaviš tamo, a oni ti za nekoliko stotina maraka već nakaleme diplomu po želji, kažu.
      
       Epidemija
       Šaljivdžije su već postavile i dijagnozu: vranjsku prosvetu je očigledno zahvatila epidemija, jer su pre dva meseca, za isto delo osumnjičena i petorica profesora ovdašnje Srednje tehničke škole. Šalu na stranu, ali u ono za šta njih terete roditelji pojedinih učenika, teško je poverovati, jer su primeri sve bizarniji. Tako je, po tvrdnjama jednog oca, njegov sin morao da iz profesorovog kokošinjca u obližnjem selu istera puna kola đubreta za prelaznu ocenu, drugi je morao da se preznojava na profesorovoj njivi, a treći je doterao profesoru čak deset kubika drveta. Opet, neki su bili spremni da daju dvojku i za kofu sira, a njegov kolega se jednom prilikom zadovoljio zaklanim i očišćenim jaretom. Na saobraćajnom smeru trgovina je bila još zanimljivija. Naime, profesori kojima fali neki deo na automobilu, samo naruče od učenika, a sve pod izgovorom da je u pitanju praktična nastava. Jedan je tako morao da donese u školu kompletan auspuh za profesorov "jugo"!
       Čovek je kvarljiva roba i moguće je da je sve ovo istina. Opet, ljudska je zloba nemerljiva kategorija. Zato valja sačekati, ili po vranjski: "Kraj će kaže." Mada, što reče jedan profesor, "šta ja imam od toga što će sud da me oslobodi optužbe kad je bruka već pukla".
      
       SLAĐANA VELJKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu