NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Problem unutrašnje komunikacije

("U senci velikog brata", NIN br. 2665)

      Nova ilustracija činjenice da je Vojska Jugoslavije daleko od ozbiljne transformacije stigla je u vidu opširnog pisma Sektora za popunu, mobilizaciju, statusna i sistemska pitanja GŠ VJ, kojim se u najboljoj tradiciji prošlih vremena brani od onoga za šta nije optužen, a novinar lično napada i diskvalifikuje, da bi se preko njegovih leđa usput dojavilo o "neažurnosti nadležnih službi u Saveznom ministarstvu za odbranu", koje ovaj novinar nije ni hvalio.
       U tekstu je, naime, skrenuta pažnja na oklevanje savezne vlade, izbegavanje SNP-a i koalicije Zajedno, kao i republičkog premijera Zorana Đinđića da otvore raspravu o odnosima Saveznog ministarstva odbrane sa Generalštabom VJ i o reformi VJ, na različite istupe oko ulaska u Partnerstvo za mir od strane savetnika predsednika SRJ Vojislava Koštunice dr Predraga Simića u odnosu na članove savezne vlade; prikazane su akcije domaćih i stranih nevladinih organizacija, kao i opozicionog SPS-a, kao i moguća motivacija jednog od članovaa VSO crnogorskog predsednika Mila Đukanovića. Generalštab i njegov načelnik nigde nisu optuženi da krše Ustav i zakone, nije ulaženo u to ko je stavke budžeta proglasio tajnom, niti tvrđeno da je Vojska Jugoslavije jedina kriva za neustavni pravilnik o stanovima.
       U pismu pomenutog sektora citat iz materijala East-Njest Insituta/DCAF o tome kako bi bilo "iracionalno očekivati da će vojni komandanti obrazovani u drugom sistemu biti otvoreni za radikalne reforme" okvalifikovan je kao "maliciozna interpretacija" novinara, a opštepoznate polemike generala Pavkovića sa političarima proglašene besmislicom. Nezadovoljstvo zbog penzionisanja priličnog broja generala iz Crne Gore, o čemu su izveštavali tamošnji mediji, proglašeno je "neosnovanom tvrdnjom", a "netačnom" ona da o skraćenju vojne službe bez oružja sa 18 na 13 meseci vojni vrh nije konsultovan, iako je upravo to izjavio predstavnik VJ Aleksandar Ignjatović u Saveznoj skupštini ("Danas", 18. januar).
       Da, izgleda, u Generalštabu postoji ozbiljan problem unutrašnje komunikacije, dokazuje i nepoznavanje uslova za prijem u Partnerstvo za mir. Sviđalo se to nekome ili ne, osnovni uslovi su transparentnost vojnog budžeta i civilna kontrola vojske, o čemu su predstavnici NATO-a dva puta u poslednja četiri meseca govorili na skupovima u Beogradu, na kojima su prisustvovali i ovaj novinar i predstavnici Generalštaba i pri tome dobili priručnik sa detaljima (NATO Handbook, strana 67).
       Jedina greška u tekstu je ukrštanje broja generala penzionisanih u decembru sa ukupnim smanjenjem broja generala tokom prošle godine, ali su i tu autori osvrta pogrešno citirali brojku.
       Da li je autorima konfuznog pisma zasmetala oprema teksta, pol ovog novinara ili neki njegovi raniji radovi, tek razgnevljenost što "autor sebi daje za pravo da posebno prokomentariše penzionisanje jednog generala, s obzirom da je sa tim slučajem upoznat", najbolji je dokaz kako ovaj sektor GŠ VJ zamišlja vaninstitucionalnu civilnu kontrolu vojske.
      
       SVETLANA ĐURĐEVIĆ-LUKIĆ,
       novinar NIN-a


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu