NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Autori i "gazde"

      Televiziju gledam zaista mnogo i u tom smislu bih mogao da kažem da sam "zavisnik malog ekrana", ali vremenom sam uspeo da izgradim i neki kriterijum po kojem određujem šta gledam i kada gledam.
       Ono što ne gledam sigurno su vesti, emisije s panel diskusijama i okruglim stolovima i ne gledam emisije sa visokom intelektualnom kvotom učesnika. Ne gledam ni emisije za odrasle u kojima je otvorena telefonska linija za gledaoce. Ne gledam ni filmove i serije, jer sam to već jednom sve gledao.
       Gledam sve dečije emisije, putopisne emisije, muzičke emisije i emisije koje govore o kulturi. Zašto?
       Pokušaću da sve objasnim kroz malo putovanje po našim TV stanicama.
      
       STUDIO B - Pretvorila se u informativni program.
       Emisije iz kulture veoma malo zastupljene. Volim da gledam Velju Pavlovića i emisiju "Kocka" koju rade mladi ljudi i koja me podseća na nekadašnju "Petkom u 22". Gledam obavezno i jutarnji program, jer je zaista dobar i svrsishodan.
      
       RTS 1,2,3 - Ne gledam, jer još nisam povratio tu naviku. Uhvatim ponekad neku zastarelu emisiju iz školskog programa ali to je veoma retko. Želim da se vrati onaj stari šmek dečijeg programa, velikih prenosa sporta (u našoj režiji) i nedeljnog popodneva.
      
       POLITIKA - Gledam dečije emisije i to je sve. Nadao sam se da će "Politika" dostići viši nivo u kreaciji programa u potpunosti ali, nažalost, izgleda da i ona muku muči (kao i Studio B) sa siromašnom tehnikom i produkcijom.
      
       BK TELEVIZIJA - Odlično upakovan program sa sjajnim dečijim emisijama. Televizija koja mi prija.
      
       PINK - Gledam ne da bih gledao program već da bih zavideo na dobroj produkciji. Još uvek mislim da je to televizija sa ciljnom gastarbajterskom publikom. Ona ima svoj svet koji nije moj. Osim Mande slabo gledam ostale emisije.
      
       KOŠAVA - Gledam počesto, zbog zabavnih sadržaja. U isto vreme se pitam koliko dragocenog vremena njihovi voditelji potroše u svojim najavama. Očigledno da je to prenesena druga liga nemačkog TV programa.
      
       ART - Gledam počesto, jer imaju zanimljive akcije i nemaju nijednu špansku seriju. Žao mi je što ideja programa kulture nije malo više uobličena. Besparica, očigledno.
      
       B 92 - Nemam skoro nikakav prijem. Sviđa mi se moja drugarica Hana Gadomski sa svojim malim pričicama za decu.
       Ostali TV kanali su uleteli u neke svoje lokalizme mada to nisu morali. Siguran sam da postoje TV autori koji su u stanju da naprave i na malim TV stanicama dobre autorske emisije. Samo ih treba pronaći.
       Dakle, velika mana naših televizija jeste nedostatak dobrih, jakih autora, autora sa ličnošću koja ne trpi kompromise sa "gazdama". A kada bi dotične "gazde" bile makar malo pametnije i kada se ne bi mešale u autorski rad ono malo pametnih i dobrih TV profesionalaca imali bismo, u proseku, dobar TV program. Ovako ispada: koliko para toliko muzike, a para je sve manje.
      
       PREDRAG VUKOVIĆ PEĐOLINO


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu