NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Na pragu zrelosti

Anka Jakšić

      Novi udžbenik iz filozofije, autora Nenada Cekića, Mileta Savića i Vladimira Cvetkovića (izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva) već se našao u rukama većine srednjoškolaca. U novom formatu, sa zanimljivim ilustracijama i jasno strukturiranim tekstovima, udžbenik je opremljen i osnovnim filozofskim pojmovima i rečnikom. Novina ove knjige u odnosu na prethodnu je i to što su u nju uključeni oni filozofski pravci koji nisu uvršćeni u školski program (politička, analitička filozofija, strukturalizam). Kako kaže Anka Jakšić, urednica u Zavodu za izdavanje udžbenika, udžbenik predstavlja jedan od mogućih pristupa filozofiji, a na profesorima je da odluče kako da organizuju nastavu.
       "Koliko je ovaj udžbenik dobar, videćemo kada se završi školska godina. Međutim, karakteristično je da ova knjiga sadrži sasvim drugačiju kulturu udžbeničkog teksta", tvrdi gospođa Jakšić.
       - Filozofija nije bilo koji predmet. Nije slučajno što počinje da se proučava na pragu zrelosti, jer je i sama izraz zrelosti ljudskog duha. Knjiga je i pisana s poverenjem u zrelost mladih ljudi koji se kao maturanti prvi put susreću sa njom.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu