NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Činjenice, istine radi

("Kad doktor pogreši", NIN br. 2667)

      Tragičan slučaj koji se dogodio pre dve godine poslužio je kao primer nezaštićenosti pacijenata od nebrige i nestručnosti lekara i neefikasnosti pravosudnog sistema koji u ovakvim situacijama konačno treba da kazni one koji su počinili grešku.
       Kako se tekst oslanja isključivo na izjave i mišljenje tragično pogođenog supruga, istine radi, jer drugih motiva posle ovakve tragedije ne može biti, želimo da iznesemo nekoliko činjenica.
       Ivana Đurđić nije od nas tražila profesionalnu uslugu tako što nas je "unajmila i platila" već je naš odnos bio kolegijalan, prijateljski i pun poverenja, stečenog u toku praćenja trudnoće. Osnova ovakvog odnosa počivala je na prijateljstvu, započetom na studijama, između dr Žižića i dr Đurđića.
       Razlog za završavanje trudnoće nikako nisu bili tada nastupajući praznici već činjenica da je termin za početak porođaja prošao nekoliko dana. Do tog nesrećnog dana, pacijentkinja je kontrolisana svakodnevno i čekao se optimalan trenutak za započinjanje porođaja.
       Stimulacija kontrakcija kojima se započinje porođaj je rutinska metoda i njime izazvani trudovi praćeni bolovima su očekivani, kontrolisani i ne dovode do okretanja ploda u materici.
       Nemoguće i neizvodljivo je u akušerskoj praksi tokom porođaja tražiti mišljenje ili odobrenje od strane porodice ili srodnika o operaciji.
       Iznenadna smrt nastala u toku operativnog završavanja porođaja ("carski rez"), bila je predmet sudskomedicinskog ispitivanja kao i sprovedene policijske istrage. Tok istrage je van kompetencija učesnika, sem u onom delu koji je ljudska i profesionalna obaveza pružanja svih relevantnih činjenica radi utvrđivanja istine, bez obzira na posledice. Zato iskreno verujemo da će pravosudni organi sve činjenice i okolnosti vezane za ovaj slučaj pravilno ceniti i presuditi.
       Smrt Ivane Đurđić promenila je živote njenih najbližih i ispunila ih bolom i tugom. Ono što je njena smrt učinila našim životima i porodicama je cena koju smo, želeli to ili ne, prihvatili izborom zanimanja.
      
       VOJISLAV ŽIŽIĆ I SAŠA KADIJA,
      
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu