NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Zebra

      Obradujem se kada nam se u javnosti desi neka zanimljiva reč. Mnogo je zabavnije i lepše pisati i čitati o zebri, nego o pojmovima kao što su sastanak, konferencija, zasedanje, tih i lingvističkih dosadnih elemenata naše, pa i svetske političke svakodnevice. A reči kao zebra inspirativnije su i za Jugoslava Vlahovića da rubriku ilustruje.
       Samo je kod nas mogućno da reč zebra postane tema političkih rasprava.
       U ulici Kralja Milana, doskora Srpskih vladara, a ne tako davno Maršala Tita, od trenutka kada su novinari između ostalih uhvatili uglednog i slikovitog poslanika Čedomira Jovanovića da u doba pooštrenih kazni za prekršaje na ulicama i putevima, prelazi ulicu izvan zebre, sve novine su digle glas protiv tog "užasnog" prekršaja.
       A onda je odgovarajuća gradska služba "doskočila" kritičarima i naslikala zebru na inkriminsanom mestu.
       Kampanja protiv zebre tek se rasplamsala. Te, da li je to Čeda naložio, te da li je treba izbrisati ili ne...
       Duhoviti, kakvi su već naši momci, kreirali su pokretnu "zebru za prostrti" na upotrebu političarima ako im ustreba da je postave i nekažnjeno pređu ulicu.
       Ako baš treba da kažem svoje mišljenje o ovoj ne baš mnogo važnoj epizodi, ne vidim neki veliki greh niti protekciju što je postavljena zebra za prelaz poslanika između zgrade srpskog Predsedništva i Skupštine. Neka to ostane najmanja privilegija poslanika, pa će sve biti u redu.
       S druge strane, ozbiljne kritike i duhovite žaoke, čak i u ovakvim situacijama, nisu loš signal da ih pratimo na svakom koraku.
       Zebra je reč ne do kraja sasvim jasne etimologije. Izvesno je da je u svetske jezike ušla iz portugalskog. Portugalci to prugasto magare zovu zebra, a Španci od početka 16. veka cebra, u vreme kada su na Pirinejskom poluostrvu izumirale poslednje zebre. U španskom je evolucija reči do današnjeg oblika cebra išla od ezebra 1091, preko ezevra 1202 do zevro 1179. Etimolozi smatraju da reč potiče od latinske reči ecefrus - divlji konj.
       Nemci polovinom 19. veka počinju da obeležene pešačke prelaze zovu zebrama. Kada smo mi taj izraz od njih preuzeli, ne znam.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu