NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prekid prekida rada

Ministar Božidar Đelić i nehotice je ohrabrio štrajkače u Radiju Subotica

      Zaposleni u Radiju Subotica suspendovali su štrajk u utorak, 19. februara, nakon pet dana, ali će on biti nastavljen ukoliko se u određenom roku ne ispune zahtevi novinara, tehnike i administracije u ovoj medijskoj kući.
       Suspenzija štrajka je usledila dan posle razgovora predsednika opštinske vlade Imrea Kerna, i predsednika Upravnog odbora Radija Subotica Lasla Jože sa zaposlenima u Radiju Subotica. Dogovoreno je da će za januar i februar biti isplaćen prosek neto zarada od 9 500 dinara, da će se potpisati ugovor o međusobnim pravima i obavezama i izraditi predlog pojedinačnog kolektivnog ugovora kojim se regulišu prava, obaveze i zarade zaposlenih u Radiju.
       Ukoliko na martovskom zasedanju Skupštine opštine Subotica ne budu utvrđena sredstva za finansiranje Radija Subotica, i ne usvoji ugovor o međusobnim pravima i obavezama ali i odredi rok izrade predloga pojedinačnog kolektivnog ugovora, štrajk će biti nastavljen.
       "Još u novembru smo se dogovorili s osnivačem da nam se lična primanja povećaju na prosek ostalih javnih preduzeća u gradu, da se konačno definišu i ispoštuju kolektivni ugovori koji važe za našu branšu i da se sa osnivačem, dakle sa opštinom, sklopi odgovarajući ugovor u kome će se tačno odrediti šta oni plaćaju i šta smo mi dužni da zauzvrat uradimo, pa smo dotle suspendovali štrajk", kaže predsednik štrajkačkog odbora, urednica srpskog programa Agneza Rodić - Vojnić.
       Osnivač je prvog dana štrajka saopštio da povećanje plata nije moguće, jer to ne dozvoljava ni decembarska uredba Vlade Srbije.
       "Ne slažemo se s ovim objašnjenjem, jer je lično ministar Đelić, kad je onomad bio u Subotici, rekao da je povećanje plata u javnim preduzećima moguće, bez obzira na tu uredbu, ukoliko ima sredstava i ukoliko je to opravdano, odnosno, ako lokalna samouprava prihvati odgovornost za takav potez", kaže Rodićeva.
       Ono što najviše pogađa zaposlene u Radiju Subotica jesu lična primanja, koja su, još na nivou od početka prošle godine, pa je u decembru prosek bio 8 896 dinara. Tada je obećano da će taj iznos da se podigne na prosek ostalih javnih komunalnih preduzeća, na njihov novembarski nivo, što je onda bilo 9 500 dinara. Umesto toga, januarski prosek ove godine spao je u Radiju Subotica na 7 377 dinara, dok je u ostalim JKP porastao!
       "Sve to znamo i uvažavamo, ali to isto trebalo je da znaju i rukovodioci kuće, i osnivač, i da na vreme preduzmu potrebne mere", kaže Agneza Rodić - Vojnić. "Naš odgovor je: Rok do marta, a onda - videćemo!"
       Radio Subotica je jedini od jedanaest subotičkih radija koji ima informativni program, ali je i jedini radio u Srbiji koji emituje program trojezično: na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Planirano je da se ove godine frekvencije razdvoje tako da će srpska i mađarska redakcija imati sopstvene frekvencije, a najmlađa, hrvatska redakcija "dobila" bi određeno vreme na obe frekvencije. Tako bi isti broj novinara pravio duplo više programa, naravno za istu platu!
       Nakon Radija Subotica, u štrajk su u subotu, 16. februara stupili i zaposleni u lokalnoj televizijskoj stanici SUperTV, emitujući na ekranu telop s obrazloženjem zašto to rade, šta zahtevaju i tražeći podršku i razumevanje gledalaca.
       Radio Subotica i SUperTV dele istu zgradu ali su dva potpuno odvojena preduzeća. Zaposleni SUperTV zahtevaju da im se isplate zaostala primanja za decembar i januar, a honorarcima zaostali honorari za celu drugu polovinu prošle godine. Istovremeno traže da se smeni direktor i glavni urednik Ivan Vujić, budući da nije uspeo da do 15. februara ispuni zahteve štrajkača, a takođe da Toni Bedalov, urednik zabavno-komercijalnog programa, podnese ostavku. Da bi se ispunio neki zakonski "minimum rada", vesti su svedene na tri minuta dnevno.
       Problem sa subotičkom televizijom utoliko je komplikovaniji što se, do dana današnjeg, ne može pouzdano reći ko je većinski vlasnik u ovoj informativnoj kući. Navodno, to je RTS, ali i neka subotička preduzeća čiji su direktori (kada je osnivana) bili članovi Socijalističke partije Srbije.
       Skupština Opštine Subotica nema nameru da finansira subotičku televiziju (čak ni simbolično, kao do sada), s čijom se uređivačkom i programskom politikom ni inače nije mnogo slagala. Umesto toga, lokalna samouprava već odavno razmišlja da osnuje sopstvenu, gradsku televiziju.
       Posle 5. oktobra lokalna samouprava je uslovila finansiranje SUperTV zahtevom da direktor i urednik budu iz redova Saveza vojvođanskih Mađara, ali i da novinari koji su se, po njihovom mišljenju, kompromitovali za vreme bivšeg režima, više ne budu novinari ove televizije.
      
       VELIMIR KOSTADINOV


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu