NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kosovska iskušenja

      "Pripisivano mi je da sam, pored drugih, razbijač jedinstva Jugoslavije radi ostvarenja velike Srbije. A ja i danas kažem: kad bi osnivanje naše nezavisne države i njeno održavanje i napredak bili mogući samo zločinom, ja bih pre pristao da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi zajedno sa mnom, nego što bih pristao na neljudsko i nečovečno".
       Ovo je jedno od kazivanja Njegove svetosti patrijarha Pavla koje se zajedno s besedama, propovedima, intervjuima, pismima svetskim državnicima, izjavama domaćim i svetskim medijima našlo u upravo objavljenoj (na srpskom i engleskom jeziku) knjizi "Kosovska iskušenja" (Liber press, 2002).
       Tu su sabrane patrijarhove misli (tekstove je izabrala i priredila Nađa Andrejević) o prilikama i ljudima na Kosovu i Metohiji, u protekloj deceniji, ali i u proteklih pola veka, budući da je 1957. godine, postavši episkop raško-prizrenski bio u prilici da vidi i "drugu stranu iskušenja srpskog naroda", kako je rekao.
       "Već u svojim prvim episkopskim izveštajima ukazivao sam da, iako su Srbi na vlasti, Kosovo u stvari drže Šiptari", podseća patrijarh Pavle, a kao primer "ljudskih prava na šiptarski način" navodi svoju ličnu kartu, 1979. godine izdatu u Prizrenu, na kojoj je "sve ispisano prvo na šiptarskom pa na srpskom jeziku".
       Ipak, "zločina i zločinaca ima na sve tri strane" i "nema tog interesa, ni Božjeg, ni nacionalnog, ni porodičnog, ni ličnog koji nas može osloboditi da zločinom uzvraćamo na zločin", kazuje patrijarh srpski gospodin Pavle.
       Pred nama je "nezaobilazan priručnik novinarima, političarima i svima ostalima koji misle i pišu o dramatičnim zbivanjima na Kosovu i Metohiji u poslednjoj deceniji", ali i izjašnjavanja patrijarhova o Kosovu dosad neobjavljena i javnosti sasvim nepoznata, kako kaže urednik ovog izdanja Milo Gligorijević.
      
       Z. L.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu