NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Velika metla

Američka kompanija "Andersen konsalting" će u naredna četiri meseca proučavati RTS i predložiti način njegove transformacije u javni servis. To će koštati pola miliona evra!

      Pravac razvoja u svetu kada su ovakve stvari u pitanju je vrlo jasan. Kada se neka medijska kuća nađe u problemima (a vrlo često i nezavisno od njih), u pomoć priskaču kompanije koje procenjuju mogućnosti medija i shodno tome predlažu izvesne promene.
       RTS je prva medijska kuća kod nas koja je pošla tragom tih evropskih standarda. Tim stručnjaka kompanije "Andersen konsalting" u naredna četiri meseca procenjivaće mogućnosti naše nacionalne televizije i predložiti moguće pravce transformacije ovog medija u javni servis.
       Konkurs za ovaj projekat pokrenuo je OEBS (prošlog četvrtka ova organizacija otvorila je kancelariju u glavnoj zgradi RTS-a u Aberdarevoj) a na njihovu inicijativu, novac za istraživanje je dala Evropska agencija za rekonstrukciju. Govoreći o sumi koja je namenjena ovom projektu, Jovan Kovačić, savetnik za transformaciju medija pri OEBS-u, rekao je da je zvanični dogovor da kompanija mora da se "uklopi u cenu od pola miliona evra".
       Kako on objašnjava, na konkurs se prijavilo sedam kompanija, a u uži izbor je ušlo pet. "Konkurs se odvijao prema standardima Evropske unije, sva pravila i procedure su ispoštovane", kaže Kovačić i dodaje da je petočlana komisija (tri člana iz Evropske agencije za rekonstrukciju, jedan iz OEBS-a i jedan iz RTS-a) donela ovakvu odluku jer je kompanija "Andersen konsalting" podelila ceo posao u segmente, te je imala najbolji pristup. Prema planovima, tim stručnjaka će prvo napraviti "blic analizu" stanja u RTS-u, a ti okvirni rezultati će se naći pred direktorom televizije Aleksandrom Crkvenjakovim za mesec dana (istraživanje je počelo 21. februara). Potom se pravi ona detaljna, u kojoj će se temeljno istražiti "finansijski, tehnički, tehnološki, organizacioni, kadrovski kapaciteti".
       "Međutim, ključna stvar je ta što mi nismo tražili samo inventar postojećih problema, već i preporuke koje će dovesti do izvršenja analiziranih segmenata, kako bi se RTS transformisao u samostalan, finansijski isplativ i moderan javni servis", tvrdi Kovačić i dodaje da je ovo početak pravilne transformacije medija kod nas. "Očekujemo strpljenje od direktora Crkvenjakova, Upravnog odbora, pa i od naše vlade jer ovaj posao treba prepustiti stručnjacima."
       Direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov, međutim, kaže da će izvesne promene početi da se sprovode i pre nego što se završi celokupna analiza kompanije "Andersen konsalting". Kako je objasnio, RTS bi trebalo da promeni izuzetno staru organizacionu strukturu ( da se smanji broj poslovnih jedinica, da se ujedini program), a postoji i mogućnost da pojedini zaposleni dobiju otkaz i pre nego što se obelodane rezultati istraživanja.
       Direktor RTS-a kaže da je ceo projekat veoma važan za budućnost ove kuće jer će po njegovom završetku u rukama imati međunarodno priznat dokument koji će im omogućiti da sprovedu odgovarajuće promene. "Pretpostavljam da nećemo čuti ništa novo, ali je dobro to što će analiza biti sprovedena na jedan sistematičan način, prema proceduri koju nalažu svetska pravila", kaže Aleksandar Crkvenjakov. "Za RTS je to naročito važno jer se radi o mediju sa velikim potencijalima - igrani programi, prenosi, uključenja, najozbiljnije se prave na RTS-u. Naša jedina mana je to što smo mnogo tromi, spori.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu