NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nema filma bez mraka

Muzej Jugoslovenske kinoteke proslavlja 50 godina rada

      Pamtite li scenu iz "Nacionalne klase" u kojoj Dragan Nikolić gleda "Oklopnjaču Potemkin" i nema pojma da je reč o nemom filmu pa zviždi i viče: "Pustite ton!"
       Snimljena je u "Kinoteci", kako Beograđani (a i svi ostali) već pola veka zovu salu Muzeja Jugoslovenske kinoteke, u Kosovskoj 11. Mada je Jugoslovenska kinoteka, jedan od najvećih svetskih filmskih arhiva, osnovana 1949, a tek tri godine kasnije, 1952. dobila svoju dvoranu - tadašnji bioskop "Kosovo", koji je pretvoren u Muzej kinoteke, "kad se kaže Kinoteka - misli se na Kosovsku 11", tvrdoglavo će vam reći svako ko je bar "Kazablanku" ili "Plavog anđela" odgledao tamo.
       Pre pola veka, dakle, 2. marta 1952. u Kosovskoj 11 u Beogradu, Muzej kinoteke je počeo da radi. Od tada pa do danas tu je održano više od 30 000 filmskih predstava, prikazivani su filmovi iz zbirke Jugoslovenske kinoteke, ali i kopije iz mnogih svetskih filmskih arhiva. Ne može se naći biografija nekog domaćeg filmskog umetnika u kojoj se ne spominje Muzej kinoteke kao njegov početak i "prva filmska škola" koju je savladao, kažu, bez izostanaka, a u toj sali "bioskopa za stare filmove" bili su i Kurosava, Mencel, Kajtel, Liv Ulman, Nikita Mihalkov...
       Proslava pedesetogodišnjice Muzeja zakazana je za subotu, 2. marta 2002. tačno u podne, i "mada takvi jubileji podrazumevaju monografiju u kojoj vas obično svi samo hvale", kaže za NIN direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, "mi smo se opredelili za CD na kojem su sakupljeni svi tekstovi ikad objavljeni o Kinoteci, Muzeju... od 1949. pa do 31. decembra 2001. i koji nisu uvek bili povoljni za nas".
       Pored CD-ova, prijatelji Kinoteke, ljubitelji filma i svi oni kojima je Kinoteka obeležila dobar deo filmskog života, dobiće i program za mart 2002. godine - identičan onom iz marta 1952. a biće prikazan i dvadesetpetominutni film o Kinoteci pod nazivom "Nema filma bez mraka".
       Pored domaćih filmskih stvaralaca, u subotu bi u Muzeju trebalo da se pojavi Peter Bačo, mađarski filmski reditelj (Bertoluči i Jirži Mencl su poslali čestitke, sprečeni da dođu zbog snimanja), kao i filmski radnici iz bivših jugoslovenskih republika. Dobro došli u Kinoteku!
      
       Z. L.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu