NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Opet otvorena vrata

Izvršni direktor "Eureka audiovizuel" Valter Leruž rekao je da neće čekati odluke ovdašnjih vlasti i ministara, i pozvao je jugoslovenske mlade sineaste

      Da li postoji način da ovdašnji diplomac dobije pet hiljada evra za svoj scenario? Kako da novopečeni reditelj finansira igrani film ili televizijski projekat? Odgovori treba da upute čitaoca na evropsku međuvladinu organizaciju "Eureka audiovizuel" koja se bavi povezivanjem, promocijom i finansiranjem elektronskih medija i filmskih projekata.
       Iako je 1989. Jugoslavija bila jedan od osnivača "Eureke", posle godina apstinencije obnovljeno je članstvo na inicijativu Tihomira Divjaka, stručnjaka u oblasti televizijskih komunikacija i radio-difuzije, koji je i koordinator "Eureke" za našu zemlju. Ova međunarodna institucija, sa sedištem u Briselu, za sada jedina omogućava da se našim mladim profesionalcima otvore vrata različitih evropskih fondova i obrazovnih programa, koji su do sada uglavnom bili namenjeni članicama EU.
      
       Balkan u fokusu
       Ideja francuskog predsednika Fransoa Miterana za stimulisanje evropske audiovizuelne industrije, koju je izložio pre dvanaest godina, u jeku proslave dvestagodišnjice Francuske revolucije, prerasla je u organizaciju "Eureka audiovizuel" koja danas ima 35 zemalja članica i dva pridružena člana, Evropsku komisiju i Savet Evrope. To je bilo vreme kada je evropska kinematografija dospela na najnižu tačku i trebalo je pokrenuti programe podrške na evropskom nivou, doneti nove tržišne zakone i pokrenuti evropski film pred severnoameričkom najezdom. Kakvi su rezultati desetogodišnjeg rada "Eureke" nije lako utvrditi, ali pitanje je kakva bi bila evolucija evropskog filma da nije bilo njihovih programa za pomoć evropskim autorima.
       Od sredine devedesetih "Eureka" se okrenula bližoj saradnji sa zemljama centralne i istočne Evrope sa ciljem da ih približi Evropskoj uniji, da bi ove godine posebna pažnja bila posvećena zemljama zapadnog Balkana.
       Ključna stvar koju je na nedavnom gostovanju na Festu rekao Valter Leruž, izvršni direktor "Eureke audiovizuel", bila je da neće čekati političke odluke ovdašnjih vlasti i ministara, koji bi trebalo da preuzmu ove inicijative, već će direktno raditi sa profesionalcima. Programi koji se tokom čitave godine organizuju kroz seminare i radionice u raznim evropskim gradovima, namenjeni su oprobanim rediteljima, scenaristima, producentima i menadžerima, ali i mladim talentima.
       Obučavanje u oblasti filmske animacije odvija se u studijima u Belgiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj, radionice za izradu scenarija su na filmskim institutima u Grčkoj, Francuskoj i Italiji, a kursevi o filmskom marketingu u Luksemburgu. Reč je o primenjenoj, a ne informativnoj nastavi, koja može biti odskočna daska za mlade filmske autore.
       Od pet izabranih, honorar za najbolji scenario prošle godine iznosio je pet hiljada evra, uz obezbeđena sredstva za snimanje filma, a za realizaciju ostala četiri scenarija "Eureka" je ponudila pedeset odsto sredstava. Nezavisni filmski producenti koji rade na igranom filmu mogu da se obučavaju u školama za filmski i televizijski biznis u Španiji, a oni koji su zainteresovani za marketing i distribuciju lonj-budget projekata imaju šansu da se do prvog aprila prijave na seminar koji će se održati na brodu koji će krstariti Baltičkim morem. Posebna pažnja posvećena je obrazovanju profesionalaca za rad sa novim tehnologijama. "Eureka" ove godine pokreće kurseve i master klas obuku ne samo za digitalno snimanje, već i za digitalnu postprodukciju i montažu.
      
       Eureka na Paliću
       Jugoslavija se prošle godine uključila u nekoliko "Eurekinih" manifestacija: smotru televizijske i filmske produkcije nezavisnih medija i producenata, postdiplomsku radionicu za izradu scenarija, u kojoj je učestvovao mladi scenarista Vuk Ršumović, nagrađen za film "Natalija" na festivalu nezavisnih televizijskih produkcija MITIL u Veveju, a naši filmovi bili su među 300 selektiranih na specijalnoj projekciji sa temom muzika na filmu, koja se svake godine organizuje u zemlji koja predsedava.
       Ove projekcije smišljene su da bi predstavile manje produkcije, koje nemaju uvek priliku da budu prikazane na drugim festivalima i tako omogući učesnicima da steknu predstavu o evropskom tržištu i da se upoznaju sa novim tehnologijama. Ove godine predsedavanje organizacijom preuzela je Makedonija, koja je zamenila Tursku, pa će se projekcije filmova na temu ljubavne priče održati u Ohridu.
       Na jesen je u Skoplju planirana i ministarska konferencija zemalja jugoistočne Evrope, za promociju i saradnju u oblasti filma i elektronskih medija, na kojoj će se razmatrati i ideja našeg koordinatora o formiranju jedinstvenog balkanskog satelitskog kanala, nešto slično onome što je TV 5 za frankofonsko područje.
       "Eureka" je prihvatila patronat nad ovogodišnjim Palićkim festivalom, a paralelno sa ovom regionalnom filmskom smotrom najavljen je i seminar o distribuciji i marketingu, kakav je prošle godine organizovan za učesnike iz baltičkih zemalja, da bi se podstakao prolaz malih produkcija na evropsko tržište. Za promociju našeg filma bilo bi važno da se na ovogodišnjem Kanskom festivalu, u "Eurekinom" izložbenom prostoru, organizuje Dan jugoslovenskog filma. Za sada je izvesno da će u okviru "Eurekinog" predstavljanja na najvećem evropskom filmskom festivalu jugoslovenska kinematografija imati svoje mesto.
      
       ANA OTAŠEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu