NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Do sledeće faze

Gradonačelnike Beograda, Niša i Novog Sada NIN je pitao da li podržavaju ograničavanje vlasti prvobitno namenjene predsednicima opština, a prema novom zakonu, i da li se uopšte može razgovarati o decentralizaciji bez vraćanja imovinskih prava lokalnoj samoupravi

      RADMILA HRUSTANOVIĆ,
gradonačelnik Beograda:

       - Dobro je što se ograničavaju veoma široka ovlašćenja i odgovornost gradonačelnika. Možda ovo nije najsrećnije rešenje, ali u svakom slučaju smatram da je bolje od prvobitne verzije Nacrta zakona. Uvođenje institucije opštinskog veća, ipak, na neki način podrazumeva podelu vlasti, ali i obaveza i odgovornosti, a s druge strane i bolju kontrolu vršenja ovlašćenja. Smatrala sam da je, pored gradonačelnika, trebalo uves- ti i najmanje dva zamenika, od kojih bi svaki bio zadužen za odgovarajući širi resor s preciznim ovlašćenjima i odgovornostima. Posao gradonačelnika, po Zakonu, izuzetno je obiman, sveobuhvatan, stalan, dnevni, koji pored izvršne podrazumeva i čitav niz poslova vezanih za predstavljanje grada, protokol i drugo što je nemoguće da radi jedan čovek.
      
      
       - Ne mislim da novi zakon znači suštinsku decentralizaciju vlasti, mislim da nije odgovorio na ovo pitanje, jer pored ostalog, ako nema finansijske autonomije - a nema je, ako nema imovine - a nema je, onda se ne može razgovarati o ozbiljnoj decentralizaciji lokalne samouprave. Dobro je što je Skupština usvojila neke od predloženih amandmana, ali oni su, s druge strane, ubačeni kao strano telo u ovaj zakon koji bi od prvog do poslednjeg člana morao da podrazumeva stvarnu decentralizaciju lokalne vlasti.
      
       GORAN ĆIRIĆ,
gradonačelnik Niša i predsedavajući Stalne konferencije gradova i opština Jugoslavije:

      
       - Rešenje je svakako hrabro, jer će glavna kontrola biti na samim izborima. A možda mogu da razumem strah od neograničene vlasti. U raspravi koja je prethodila razmatranju nacrta, mi, predsednici opština i gradonačelnici složili smo se oko zakona. Međutim, očigledno je da Skupština Srbije u ovom trenutku nije spremna na takav korak. Zakon se prilagođavao postojećim uslovima. Ono što je važno, jeste da će se gradonačelnik ubuduće birati na neposrednim izborima. Uvođenjem opštinskog veća ovlašćenja mu se ne smanjuju značajno. Mislim i da će ovo biti prelazna faza, odnosno očekujem da će sledeća faza biti biranje i gradskog veća (od sedam do 15 članova) na neposrednim izborima.
       - Naravno da se ne može govoriti o pravoj decentralizaciji bez vraćanja opštinske imovine i finansijske autonomije. Suštinski iskorak u tom pravcu biće učešće lokalne s2amouprave u razvoju opštine; dakle, podsticanje razvoja lokalne samouprave. Sada samo održavamo infrastrukturu, komunalne sisteme.
      
       BORISLAV NOVAKOVIĆ,
gradonačelnik Novog Sada:

       - Lažna je dilema da li gradonačelnik ima mnogo ili malo vlasti, odnosno ovlašćenja. Prava dilema je da li želimo efikasan ili neefikasan sistem. Predlog zakona koji je kritikovan zapravo je nudio efikasan sistem. Autonomija koju imaju gradovi i opštine u suštini se svodi na samostalno upravljanje, pre svega komunalnim sistemima. Zbog toga je potreban menadžerski sistem odlučivanja, što znači da odluke treba da se donose brzo i pravovremeno, bez velikih procedura, tela i organa koji treba da potvrde te odluke. Što je procedura komplikovanija, to ćemo više vremena izgubiti. Zato sam skloniji prvobitnoj verziji zakona koja garantuje veću efikasnost.
       - Kao što je i centralizacija trajala, tako će i decentralizacija biti proces. Ovaj zakon je opšti zakon, uvod, prvi korak. A već su najavljeni sektoralni zakoni: o komunalnim delatnostima, o glavnom gradu, o gradovima... Dakle, pitanje svojine može da se reši i mimo zakona tako što će vlada da ukine sporni zakon iz 1995. godine... Ne, nije se poranilo s usvajanjem. Osnovni problem ove države je što nam nikada nije pravo vreme. Naprotiv, mi smo u zaostatku.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu