NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Ministar kao mesija
 

Prim. dr Zoran Milićević

Lekarska komora svakako ne bi uticala na kurs dinara ili na prinos šećerne repeu Srbiji, ali kada su uzdrmani nacionalni i drugi vitalni interesi naroda, sigurno bi dala svoj doprinos

      Navedimo taksativno šta je urađeno u zdravstvu za godinu i po dana.
       Ponovo je uvedena neosmišljena participacija za pojedine zdravstvene usluge. Novoformirana republička Komisija za lekove profesionalno i časno uradila je redukciju pozitivne liste lekova (sa 400 smanjila na 300 lekova a i to je nedovoljno realno). Administrativno posao je urađen ali kako to funkcioniše, zvaničnog odgovora nema. Mi lekari u praksi znamo i osećamo: neodrživo škripi.
       Indirektno, po sugestiji Srpskog lekarskog društva, nadležni su prihvatili dodatni porez na cigarete u ime zdravstvenog budžeta. Oporezovanje se već uveliko sprovodi a nema odgovora da li je 100 dinara ili evra ušlo u zdravstvenu kasu. I to je sve novo što je učinjeno od nadležnih za ovaj resor. Mora se pomenuti da osiromašenom i ojađenom zdravstvu preživljavanje olakšavaju strane donacije (remonti i nabavka novih aparata, lekovi, hrana, kreveti, posteljina, uniforme, sredstva za higijenu i dr). Pomažu nam stranci. Iskreno hvala.
       A gde je aktiviranje domaćih resursa? Racionalizacija (prostora, kadrova, studenata, nastavnika), jačanje zdravstvenog fonda, transparentna istina za javnost, lekarska komora i sve drugo što podrazumeva reforma zdravstva.
       Stoga 25 000 lekara Srbije, uz uključenje 60 000 medicinskih tehničara kao najbližih zdravstvenih saradnika, alarmira i apeluje na tretman i poštovanje ove struke koja u svim civilizovanim zemljama ima prioritetno mesto.
       Kako stići do željenog i očekivanog cilja?
       Za početak imperativ je relativno autonomna lekarska komora uz jasno ragulisano učešće Ministarstva zdravlja u tom sektoru. To je u skladu sa proklamovanom demokratizacijom i decentralizacijom vlasti.
       Komunistička odluka, kojom je 1945. godine ukinuta Lekarska komora, osakatila je lekarski esnaf u organizacionom smislu (stručno se moglo i dobro se radilo) i razjedinila je lekare, kao braću po Hipokratu, čemu sad plaćamo visoku cenu.
       Organizaciono, lekari su dovedeni u položaj rasula i pometnje. Da smo imali Lekarsku komoru, sigurno ne bismo stigli na ove grane. Srozavanje i pustošenje zdravstva kao i sledstvene korupcijske pojave, ne bi stigle na ovaj nivo.
       Lekarska komora bi pozitivno uticala i na opštu eroziju društvenih kvaliteta. Politički činioci, društvena javnost, pa čak ni mnogi lekari nemaju znanja ni iskustva vezano za komoru, kao značajnom subjektu u korekciji društvenih zbivanja. Lekarska komora svakako ne bi uticala na kurs dinara ili na prinos šećerne repe u Srbiji, ali kada su uzdrmani nacionalni i drugi vitalni interesi naroda, sigurno bi dala svoj neophodni doprinos.
       Takvu organizaciju sa širokim autoritetom i ugledom lekarski esnaf je dužan i spreman da organizuje. Potrebna nam je mala politička podrška, ali nje za sada nema. Upadljivo je kako tokom izbora ministra vlast ignoriše struku. Pregovaraju sa pojedincima a zaobilaze meritornu i jedinu postojeću strukovnu organizaciju lekara: SLD. Instituciju staru 130 godina!
       Među lekarima, bez obzira na funkciju ili političku pripadnost postignut je konsenzus: stanje u zdravstvu je očajno. Ministra očekujemo kao mesiju (tako ga i najavljuju). On bi morao tu energiju, proisteklu iz konsenzusa, timski sa SLD i Sindikatom lekara sublimiše i pretoči u pokretanje reformi. Da li će se on pridružiti struci ili znanim demagoškim stranputicama, ostaje da se vidi.
       Strategija lekara sa dosadašnjim iskustvom je jasna: da ne bismo zavisili od dobre ili loše volje bilo koje vlasti ili pojedinca, lekari kao glavni nosioci posla i odgovornosti, prinuđeni su da pored SLD-a realizuju još jednu esnafsku polugu a to je Sindikat lekara. Do kraja ove godine sindikat će okupiti 90 odsto lekara (oko 20 hiljada). Tada ćemo se naći u respektabilnom pregovaračkom položaju i ostvariti svoj konačni cilj - Lekarsku komoru. Time će se stvoriti preduslov za vraćanje odavno porušenog ugleda i dostojanstva kako profesiji, tako i lekarima i pacijentima.
      
       (Autor je predsednik Beogradske podružnice SLD-a i sekretar Etičkog komiteta SLD-a)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu