NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Novinari bez adrese

Zaposleni u "Vestima" i Radio Užicu tenutno su zamrzli štrajk do 14. marta, ali je njihov status krajnje nejasan

      Novinari nedeljnika "Vesti" i "Radio Užica" proteklu zimu proveli su u hladnim prostorijama. U kaputima, uz poneku kvarcnu grejalicu, pisali su tekstove i emitovali radio-program. Drugi deo avgustovske plate, u proseku, 2 500 dinara, primili su 5. februara ove godine. Za Novu godinu dobili su od sindikata pomoć od 2 000 dinara - i to su njihovi prihodi za proteklih sedam meseci.
       Odlukom sindikata, 21. fabruara stupili su u štrajk. U tom trenutku svi rukovodioci podneli su ostavke a Upravni odbor nije funkcionisao zbog ostavke, predsednika. Pored isplate zaostalih sedam zarada zaposleni traže i izlazak iz okrilja Skupštine opštine Užice o čemu su se javno izjasnili na referendumu, pred kraj prošle godine.
       Štrajk je zamrznut prošlog četvrtka do sednice lokalnog parlamenta koja je zakazana za 14. mart kada će se predlog užičke opštinske vlade, kojim se "Vestima" odobrava prelazak u društveno preduzeće, naći pred odbornicima. Promena statusa JP "Vesti" podrazumeva i dobijanje saglasnosti Vlade Republike Srbije.
       U izjavi novinarima "Radio Užica" premijer Zoran Đinđić izrazio je "žaljenje što lokalna vlast nema sluha za medij koji je 'prekaljen' proteklih deset godina i koji je nastavio sa nepristrasnim informisanjem i posle 5. oktobra što se lično njemu jako dopada". Đinđić je dodao da je vlada bez obzira na nestašicu novca nastavila da finansira RTS kao javni servis i podržao želju zaposlenih nedeljnika "Vesti" da uđu u proces transformacije i privatizacije ukoliko osnivač nema mogućnosti da finansira ove medije.
       Nakon posete delegacije Vlade Srbije, povodom štrajka u "Vestima" konferencijom za štampu oglasio se i predsednik užičke opštine, Miroslav Martić koji je izjavio da su zaposleni Radio Užica i "Vesti" "obmanuli' premijera Đinđića prilikom njegove posete Užicu prenoseći mu "dezinformaciju" da su od osnivača zahtevali privatizaciju oba medija. On je dodao da je sindikat "Vesti" od osnovača Skupštine opštine Užice zahtevao prelazak iz statusa javnog u društveno preduzeće i isplatu sedam zaostalih zarada. Pri tom je izrazio razumevanje da trenutno za privatizaciju opštinskih medija ne postoji jasan model po kome bi se to i učinilo i sa "Vestima" jer još nije donet zakon o radio-difuziji.
       U neformalnom razgovoru koji su novinari "Vesti" i Radio Užica imali tokom radnog doručka 24. februara sa premijerom Srbije i ministrom za privatizaciju Aleksandrom Vlahovićem na Zlatiboru, i premijer i ministar bili su mišljenja da o statusu ove medijske kuće treba najpre da se izjasni osnivač, Skupština opštine Užice. Ukoliko ona da saglasnost i "Vestima" vrati status društvenog preduzeća odmah treba ući u proces transformacije nalaženjem strateškog partnera koji bi bio spreman da uloži u informativnu delatnost.
       "Da li su to novine, radio, ili možda televizija, to je stvar odluke zaposlenih i partnera, ali u svakom slučaju glasila koja budu pod okriljem 'Vesti' moraju računati na tržišnu proveru svoje samostalnosti", rekao je Vlahović. Ni premijer ni ministar ovom prilikom nisu obećali nikakav novac, naprotiv bili su izričiti da novca za pomoć nema, ali da će proces transformacije i ozdravljenja ove informativne kuće vlada podržati.
       Tokom proteklih deset godina Radio Užice bilo je jedna od malobrojnih radio-stanica u Srbiji na kojoj se mogao čuti glas tadašnje opozicije i reč nezavisnih intelektualaca. Zahteve štrajkača podržala su strukovna udruženja novinara Srbije i ANEM. Nedeljnik "Vesti" nastavlja sa izlaženjem, a na programu Radio Užica svakog dana otvoren je telefon za pitanja slušalaca.
      
       ŽANKA ERIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu