NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Kineska cenzura
       Kineske vlasti su investirale milione američkih dolara kako bi mogle da kontrolišu o čemu to njeni građani raspravljaju na Internetu, koje strane sajtove posećuju, pa su u tu svrhu ograničili opseg sajtova koje oni mogu pronaći preko Internet pretraživača. Vlasti su platile kompaniji Cisco da im izradi integratore, uređaje za tamošnje monopolističko telekomunikaciono preduzeće kako bi se vršila kontrola stranih sajtova. Princip je sledeći: kada kineski surfer upiše "CNN.com", učita mu se stranica sa tekstom "Operation Timed Out". I u Yahoo-u su bili vrlo spremni da pomognu kineskim vlastima u cenzurisanju Interneta: kada kineski surfer u Džahoo-u upiše reči kao što su "Falun Gong" ili "China Democracy", dobija odgovor da stranica sa takvim sadržajima uopšte nema! Interveniše se i u chat sobama: kada neko napiše "Kina je neslobodna autoritarna komunistička zemlja", na primer, njegovu poruku ne vidi niko drugi osim njega i supervizora, odnosno cenzora koji brine o svim politički neprihvatljivim porukama. Nakon presretanja, surfer dobija poruku da malo "ohladi" sa pričom.
      
       Tastaturu u zid!
       Više od polovine svih surfera otvoreno priznaje da najmanje jednom sedmično potpuno "izgubi živce" dok je na Internetu. Ono što surferima najviše smeta, jeste vreme koje sajtu treba da se učita, tasteri "help" iza kojih ne postoji nikakva pomoć, kao i zahtevi za davanje ličnih podataka pre dopuštanja ulaska na neki sajt. Najčešće žrtve surferovog besa su "miš" i tastatura (kod sedam posto ljudi), ali dva posto surfera priznalo je da su udarili kolegu nakon lošeg iskustva na Mreži! Da se ne bi dešavalo da uništite opremu koja vam treba ili da udarite kolegu ili koleginicu, pokrenut je sajt http://www.momentofsimplicity.co.uk koji sadrži opuštajuću muziku i slike.
      
       Surferi kratkog daha
       Obilje sajtova i zaraznost surfovanja izgleda da katastrofalno pogađaju korisnike Interneta, kojima koncentracija traje oko devet sekundi po web stranici. Neprestano surfujući od jedne do druge stranice, kojih ima na milione, surferu postaje navika da prelazi sa stranice na stranicu. "Dok sam na Internetu, moj raspon pažnje je mnogo kraći zato što mogu da biram između toliko toga", kaže jedan američki surfer, "tako da umesto da se fokusiram na jednu stvar i iskoristim je najviše što mogu, da mi ona brzo dosadi jer znam da ima još toliko toga (srodnih stranica) koje mogu da posetim". Posledica: većina surfera provede prosečno manje od 60 sekundi po sajtu. Sličan problem, stvaraju i elektronska pisma: "Kada osoba dobije novu elektronsku poruku, ona naprosto nije u stanju da je ostavi i za momenat nepročitanu, pa makar radila na nečemu izuzetno važnom", tvrdi psihijatar Pem Brigs.
      
       D. K.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu