NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Važnija je edukacija

("Droga u školi", NIN br. 2670)

      Sa zanimanjem sam pročitao tekst prof. dr Viktorije Cucić o problemu testiranja učenika na drogu. U potpunosti se slažem sa njenim ocenama da ovaj način testiranja neće doneti ništa osim socijalnih i psihičkih problema deci koja su testirana. Iz sopstvenog iskustva (radio sam dve i po godine na Kliničkom institutu za medicinsku i hemijsku dijagnostiku Univerziteta u Beču, grupa za toksikologiju) znam da su testovi koji se koriste u ovakvim situacijama veoma nepouzdani. Profesor Cucić navodi problem unakrsnih reakcija sa sastojcima hrane ili lekova. Najbolji primer za tako nešto jeste korišćenje kapi za nos ili sirupa za smirivanje kašlja koje će dati pozitivni rezultat na opijate. Da bi utvrdili da li je dotična osoba zaista konzumirala drogu morate izvršiti još jedan ili više testova. Najčešće se to radi metodom gasne hromatografije povezane sa mešanom spektrometrijom. I tada, koristeći ovu zaista sofisticiranu metodu, ne možete sa sigurnošću reći da li supstance koje daju pozitivnu reakciju potiču od droge ili od leka. To je zato što se mere samo metaboliti, a ne i matične supstance, a metaboliti su u navedenim slučajevima sirupa protiv kašlja i nekih kapi za nos isti kao i kada biste uzimali morfijum ili opijum ili njihove derivate. Tu se postavlja i pitanje opremljenosti domaćih laboratorija ovim aparatima. I šta kada se utvrdi da je neki đak zaista koristio drogu? Hoće li ga izbaciti iz škole, poslati na obavezno lečenje, žigosati? Šta je najbolje za takvu osobu? Poznavajući naš mentalitet sasvim je sigurno da bi neko takav bio potpuno izolovan i obeležen za čitav svoj život, kako privatno tako i profesionalno. Da li je neko o ovome razmišljao?
       Po meni, mnogo je važnije vršiti edukaciju. I to ne treba ograničiti na predavanja za đake, već raditi stručna predavanja za nastavno osoblje i socijalne radnike.
       Novembra 2000. u Negotinu je održano takvo predavanje sa emisijom uživo na lokalnoj Televiziji "Krajina". "Predavač" je bio prof. dr Rainer Schmid sa pomenute bečke klinike i odgovorna osoba za projekat ChEcklT! (ispravni oblik pisanja imena projekta) koji već nekoliko godina postoji u Austriji (opisivanje ovog projekta bi zauzelo previše mesta ovde) i odskora član komisije UN za borbu protiv droga. On je doneo dosta novih informacija i ponudio dalju saradnju i pomoć u edukaciji i organizovanju seminara i razgovora na ovu temu. Pošto sam član ove ekipe ja obnavljam ovu ponudu i nadam se da će neko odgovoriti na naš poziv. Takođe, pozivam sve zainteresovane da pogledaju našu stranicu na Internetu njnjnj.checkudžourdrugs.at.
      
       DR GORAN MITULOVIĆ,
       Amsterdam


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu