NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Bez direktnog prenosa
       Radio-televizija Srbije ubuduće neće direktno prenositi suđenje bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, već će o tome samo izveštavati, jer je, kako je navedeno, jedina domaća stanica koja je za taj prenos plaćala evrovizijske takse -
       1 300 švajcarskih franaka po satu. Direktnog prenosa će biti ako finansijski uslovi RTS-a budu poboljšani ili ako tok suđenja izazove veće interesovanje javnosti.
       Mirko Marjanović, zamenik predsednika opozicione Socijalističke partije Srbije je reagovao na takvu odluku i zatražio od direktora RTS-a Aleksandra Crkvenjakova da povuče odluku o ukidanju direktnog prenosa. Ukoliko se prenos ne nastavi on je najavio "sve mere građanske neposlušnosti i pritiska".
      
       Istraga
       Jugoslovenski istražni organi zatražili su od Mađarske da pomogne u prikupljanju podataka u vezi sa istragom koja je u Beogradu zatražena protiv bivšeg direktora RTV Studija B Dragana Kojadinovića zbog finansijskih malverzacija. Od mađarskih organa je zatraženo da ispitaju da li je Kojadinović 2000. godine podigao iz banke u Segedinu 51 000 evra sa računa koji je bio otvoren u ime Studija B.
      
       Ostavka
       Odbor Skupštine Srbije za informisanje prihvatio je četvrtog marta vladin predlog o razrešenju glumice Milene Dravić članstva u Upravnom odboru RTS-a, posle ostavke koju je ona podnela na tu funkciju. Odbor je prihvatio i predlog Vlade Srbije da za člana UO RTS bude imenovana filolog Vesna Petković, koja poslednjih godina radi u Odeljenju za štampu UNHCR-a. Milena Dravić je zatražila ostavku zbog zdravstvenih razloga. Ostavku na članstvo u UO RTS-a podneli su nedavno i slikar Vladimir Veličković i istoričarka Branka Prpa, a umesto njih su imenovani Mileta Prodanović i Nadežda Gaće.
      
       Kontrola medija
       Vlast želi da zadrži kontrolu nad medijima, a govor mržnje i dalje je prisutan, zaključeno je na okruglom stolu "Mediji na ivici profesije" u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Beogradu. Ocenjeno je da je malo učinjeno u tranziciji medija, posebno državnih, te da "medijska slika nikad nije bila jednoobraznija". Medijski analitičar Snježana Milivojević kazala je da vlast želi da sprovede personalne, a ne sistemske promene u medijima. Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Milica Lučić-Čavić je navela da medijska scena metastazira, jer u Srbiji postoji više od 700 radio i 300 TV stanica i nemoguće je proceniti šta svi emituju i da li i koliko ima govora mržnje u njihovim programima.
      
       Kleveta nije krivično delo
       Crnogorski helsinški komitet (CHK) podržao je vladin predlog izmena i dopuna Krivičnog zakona Crne Gore, prema kojem kleveta na račun političara, izrečena u medijima, više neće biti krivično delo. Predsednik CHK Slobodan Franović je rekao da sankcije za eventualnu klevetu izrečenu u medijima političari mogu da traže, ali da se zbog toga, novinarima ne mogu izricati zatvorske kazne.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu