NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Afrika ruši dr Blatera?

Afrika je podarila bezbroj svetskih fudbalskih imena i možda je sazrelo vreme da čovek sa "crnog kontinenta" bude predsednik FIFA

      Kada je pre četiri godine, dva dana pre nego je lopta krenula sa centra igrališta stadiona "Sen Deni" u Parizu na 16. svetskom šampionatu u fudbalu, Jozef Sep Blater izabran za osmog predsednika Svetske fudbalske asocijacije (FIFA je osnovana 1904) bio je to događaj ravan značaju samog šampionata! Švajcarac nemačko-jevrejskog porekla dr Blater, poslovan čovek i poliglota, dobio je više glasova od Lenarta Johansona, nesvakidašnje temperamentnog Šveđanina, u izbornoj trci veoma sličnoj onoj za predsednika kakve moćne zapadne države, gde se kandidati svim (ne)mogućim sredstvima bore za glasove birača i privilegije medija. Blater je, fudbalskim rečnikom kazano, tukao Johansona rezultatom (glasovima) 111:80.
       Sep Blater, koga su često slikovito opisivali kao "profesora taktike", u izbornoj kampanji koja je krenula 1996, nije želeo mnogo da se ističe. Gotovo da je bio škrt na rečima u intervjuima, čak i onda kada mu njegov matični savez (Švajcarske) nije dao podršku u kampanji (?!). Za svog protivnika Lenarta Johansona, nikada i ni na jednom mestu nije izrekao negativnu ocenu, što se za grlatog Šveđanina nije moglo reći.
      
       Crnčići
       Lenart Johanson je u trku za fotelju prvog čoveka FIFA ušao sa pozicije predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA), što je samo na prvi pogled bila prednost. Prvu "grešku" u kampanji učinio je izjavom upućenom tadašnjem predsedniku, veoma moćnom i u svetu priznatom dr Žoau Avelanžu, rekavši: "Dođe vreme kada dostignete godine, kada niste u stanju da shvatite da je vreme da odete."
       Vremešni Brazilac dr Avelanž (predsednik FIFA od 1974. do 1998) i te kako je shvatio da je došao kraj njegovom predsednikovanju i zato je spremao "svog kandidata", sposobnog, tada generalnog sekretara Svetske fudbalske asocijacije dr Jozefa Sep Blatera.
       Lenart Johanson je poraz stoički podneo, ali ne i diplomatski, jer je ponovio svoju tezu da su Blateru prevagu doneli glasači iz Afrike, koje je u ranijim izjavama nazvao običnim "crnčićima"! Zatim, da su novom predsedniku pomogli i glasovi predstavnika iz Azije samo zato što se ove godine u Japanu i Južnoj Koreji igra svetski šampionat, a da je to bila isključivo politička odluka. Johanson je, kasnije, sve navode pokušao da opovrgne, a za sebe je sačuvao gorčinu prethodno izrečenog.
       U ranijem intervjuu za NIN, dr Sep Blater je svoj izbor za predsednika FIFA ovako prokomentarisao: "U budućnosti obojica ćemo sarađivati za dobrobit fudbala. Zato neće i ne sme biti razlike između FIFA i UEFA. Možete zamisliti da igrači u nekom klubu za kapitena žele nekog drugog, pa kada im se želja ne ispuni, imaju pravo da odustanu da igraju..."
      
       Afrički plan
       Kamerunac Isa Hajatou, prvi čovek afričkog fudbala od 1988, trenutno nije siguran da li će biti Blaterov protivkandidat. Međutim, njegova izjava data za vreme nedavnog šampionata Afrike u fudbalu dosta toga otkriva: "Možda ću se do tog dana (28. marta) kandidovati za predsednika FIFA, a možda neću. Nikada ranije nisam izrazio takvu želju. Gospodin Blater je kazao da će se kandidovati, a ja nisam rekao da neću biti protiv njega. Uostalom, Afrika je podarila bezbroj svetskih fudbalskih imena i možda je sazrelo vreme da čovek sa našeg kontinenta bude predsednik FIFA"!
       Da li je to sazreo "afrički plan", pokazaće vreme koje dolazi uoči novih izbora za predsednika najmoćnije sportske organizacije na planeti. Afrikanci su nedavno prezentovali jak adut protiv Sepa Blatera.
       Farah Ado, potpredsednik Afričke fudbalske konfederacije i predsednik Fudbalskog saveza Somalije, optužio je dr Blatera da je prilikom izbora 1998. znao za kupovinu "predsedničkih glasova" koji su mu omogućili da pobedi Lenarta Johansona.
       Engleski list "Dejli mejl", a zatim i vodeće svetske agencije, objavile su priču Faraha Ada u kojoj se prepliću arapski petrodolari, ogroman uticaj bivšeg predsednika FIFA dr Avelanža i potkupljivost delegata iz Afrike.
       Ovaj visoki fudbalski zvaničnik iz Afrike tvrdi da je te 1998. Šveđanin Johanson imao podršku svih afričkih delegata, njih 51, ali da su se stvari preko noći promenile. Naime, njega je iz jedne zalivske države zvao ambasador nudeći mu sto hiljada dolara (pola u "kešu", pola u sportskoj opremi) da "promeni mišljenje" i da je on to odbio! Kada je stigao na Kongres FIFA u Parizu, bio je neprijatno iznenađen kada je shvatio da se njegovo ime ne nalazi na listi delegata, s obzirom na funkciju koju obavlja, već da je njegovo mesto zauzeo drugi predstavnik njegove zemlje (?!). Dalje, Farah Ado kaže da je video kada je u hotelu osamnaestorici delegata iz Afrike isplaćeno po pet hiljada dolara i da je zato nemoguće da Blater sa tim nije bio upoznat.
      
       Korupcija
       U svojoj priči predsednik Fudbalskog saveza Somalije Farah Ado još podvlači da je neposredno pre izbora iz sedišta FIFA u Somalijski savez stiglo pismo sa potpisom tadašnjeg predsednika Brazilca Avelanža u kome se nudi "pomoć od pedeset hiljada dolara za rad ovog saveza u naredne dve godine". U čitavoj aferi Farah Ado je umešao i Mohameda Bin Hamana iz Katara, člana Izvršnog komiteta FIFA, za koga je rekao da je četvorici Somalijaca platio put i smeštaj u Parizu u vreme šampionata i da je ukupno mito bilo preko pet miliona dolara.
       Tako je lavina potekla a nova erupcija tek se očekuje za vreme izbora za nešto više od dva meseca. Nije tajna, međutim, da je popularnost dr Sepa Blatera u padu, pogotovu posle milionskih gubitaka FIFA u poslovanju sa kompanijom Aj-Si-El, dugogodišnjem strateško-marketinškim partnerom. Spominje se da je na volšeban način "isparilo" tri stotine miliona dolara. Sam Sep Blater, na sve ovo, ostaje nepokolebljiv optimista i kaže: "Gotovo sve afričke zemlje su uz mene, a ima dosta i Evropljana i Azijaca koji me podržavaju. Svi oni mi kažu: "Gospodine predsedniče, ovo je pravi trenutak za vašu novu kandidaturu - uradite to."
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu