NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bistrenje etnoreke

Promocija novog CD-a na koncertu Bobana Markovića u Studentskom kulturnom centru, za koji popularni muzičar kaže da ne zna koliko će trajati, "ali ne gledam da li ću da sviram pola sata manje ili više"

      Još od prošlogodišnje pobede na Saboru u Guči, Boban Marković je non-stop na turneji. Zapadna Evropa, bivše jugoslovenske republike, Mađarska - za čije je tržište već objavio tri ploče, a ovih dana upravo se pojavio CD "Bistra reka", osmi album i prvo Bobanovo izdanje za muzičku produkciju B92. Osim trubačke verzije teme iz "Otpisanih", "T. T." Frenka Londona i "Rindži" Neleta Karajlića, ostale melodije koje izvodi ovaj jedanaestočlani orkestar, ("fudbalski tim bez rezervi", opisuje šef benda), jesu tradicionali.
       Javna promocija "Bistre reke" biće 19. marta, na koncertu u Studentskom kulturnom centru, za koji Marković ne zna koliko će trajati, "ali ne gledam da li ću da sviram pola sata manje ili više", kaže on. Dovoljno kao obećanje ludog provoda?
       - Nadam se da će ovo da potraje. Sada dosta moderno radim. Napravio sam korak napred, novi aranžmani i brzi ritmovi - to odgovara mladim ljudima, priča naš sagovornik o "etno" modi u muzici.
       A da će sigurno trajati, i etno i Bobanov rad, potvrđuju njegovi nastupi. Nedavno se vratio sa mini turneje, na kojoj je u Hrvatskoj svirao tri koncerta, a u Mađarskoj je nastupao osam dana. Tamo ima i svog lokalnog izdavača i menadžera, jer, objašnjava, "Mađari mnogo vole moju muziku".
       - Mogu reći da sam imao oko 15 hiljada ljudi na otvorenom, letos na Pepsi Sziget festivalu u Budimpešti, veli on, a to nipošto nije tek slučaj, jer je i ove godine pozvan na tu manifestaciju.
       A o koncertima u Hrvatskoj priča:
       - Pre šest meseci prvi put sam nastupio tamo, u zagrebačkom klubu "Močvara". Malo sam se plašio nekih provokacija, međutim, bio sam prijatno iznenađen, suze su mi išle kad sam dobio onolike aplauze. Nikakvih problema nisam imao i pre desetak dana održao sam tamo dva uzastopna koncerta.
       Saradnja sa Kusturicom večito će ga pratiti, zna to:
       - Svakako, Kusturičini filmovi su mnogo učinili da trubači, na neki način, izađu u javnost, iskren je Marković, uz podsećanje da nije radio muziku samo za "Arizona Dream" i "Andergraund", nego i, zajedno sa Lajkom Feliksom, muziku za "Točkove", delo Ljubiše Samardžića.
       Iako je, posle te saradnje i posle brojnih zajedničkih koncerata, Lajko izjavljivao kako rad sa Markovićem, ipak, nije bio "ono pravo", na nedavnom Bobanovom nastupu u Subotici, uz srdačan susret, talentovani violinista je opet bio gost na sceni.
       - Novinari su nam malo napravili tu neku frkicu, komentariše "trenutno najbolji trubač u Srbiji", po mišljenju kritike, ali i publike.
       Plan orkestra je da na koncertu, koji tokom leta treba da se održi u Sava centru, gost opet bude Lajko Feliks, a u međuvremenu, uz ostale obaveze, Boban obučava naslednika:
       - Moj sin se zove Marko Marković, ima 13 godina i već je gost na mojoj ploči. Markoni će biti, nadam se, dobar muzičar. Stalno je tu kad ja vežbam, mada ga ja ne jurim i ništa ga još nisam učio da svira. Bog mu je to dao tako, ima razvijen sluh. A da li će biti u orkestru sa mnom ili će možda biti moj šef orkestra, moraćemo da on i ja, kad bude malo odrastao, napravimo naše takmičenje, u kući. Ukoliko vidim da Marko može sa mnom da izađe na kraj, pustiću ga da svira i ide i na takmičenja.
       Posle beogradskog koncerta, već 20. marta Boban leti za Španiju, a slede Austrija, Nemačka, Italija, Švajcarska... Međutim, neće ga biti na Saboru u Guči:
       - Ja sam pobednik poslednjeg Sabora, ali u isto vreme dobio sam i diskvalifikaciju. Propozicije zahtevaju da treba da se sviraju izvorne stvari. Uvek sviram izvornu pesmu, što rade i svi trubači. Prva je uvek izvorna, a druga... Pa bože moj, ko svira drugu izvornu?! Recimo, deset godina pobeđujem tamo, i u životu nisam odsvirao drugu stvar izvornu. Uostalom, ako nije "Užičko kolo" izvorno, šta onda jeste? Pobedu mi nisu oduzeli, ali je i u novinama bilo objavljeno - "Kažnjen pobednik i članovi žirija". To znači da ove godine nemam pravo učešća, ali i da sam tu, ne bih mogao. Od sredine jula do kraja avgusta biću po Italiji. Mada, žao mi je, jer ja volim Guču i, što kažu, ja sam izašao odande.
      
       DAMIR JELISAVČIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu