NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bosna na salveti

Mada uskoro treba da svedoči protiv Slobodana Miloševića u Hagu, britanski lord Pedi Ešdaun u Zagrebu je ponovo proglašen "srbofilom" koji je na prevaru ubedio svet da su Tuđman i Milošević jednim potezom olovke podelili čitavu Evropu

      Suđenje bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću i jedna stara salveta sa stola britanske kraljice ponovo su uskomešali duhove u Hrvatskoj. U centru ruže političkih vetrova našao se novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu lord Džeremi Džon Daram Ešdaun od Norton-sab-Hamdona. Besprekorni britanski gospodin koji je ovde i ranije slovio kao srbofil i "persona non grata", sada je definitivno proglašen neznalicom, zaverenikom i lopovom. Prema mišljenju zagovornika državne politike pokojnog predsednika Hrvatske dr Franje Tuđmana, lord Pedi Ešdaun običan je lakrdijaš koji nema pojma gde zapravo treba da odradi svoj diplomatski mandat, a očito mu ništa ne znače ni sukobi civilizacija koji su proslavili mnoge domaće političare. Koliko taj nonšalantni Englez malo zna o nepremostivim razlikama između "istočnog" i "zapadnog" mentaliteta, pokazuje i njegova izjava da ga u Bosni i Hercegovini ne interesuju institucije nego individualna ljudska prava. Izjava je duboko uznemirila desni deo političke scene u Hrvatskoj, a činjenica da lord Ešdaun u Hagu uskoro treba da svedoči protiv Slobodana Miloševića, pred naciju je, poput bumeranga, vratila banalno, ali i te kako očekivano pitanje - gde je salveta sa stola kraljice Elizabete?
      
       Dvorska konverzacija
       Mada pitanje na prvi pogled deluje čak i komično, nikome u zvaničnoj politici Hrvatske, a još manje u opoziciji, nije do smeha. Kako sada stvari stoje, nestala salveta ima dobre izglede da se u Hagu pretvori u krunski dokaz da su Milošević i Tuđman sporazumno podelili Bosnu i Hercegovinu, a slična tendencija postojala je i kada je reč o "humanoj razmeni stanovništva" u Hrvatskoj. A počelo je gotovo bezazleno, u okrilju političkog glamura visoke evropske politike. Šestog maja 1995. godine na dvoru britanske kraljice Elizabete priređen je banket u čast proslave pedesetogodišnjice pobede nad fašizmom. Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman sedeo je kraj liberalnog zastupnika u britanskom Parlamentu lorda Pedija Ešdauna. U razgovoru o ratnom i političkom sukobu u bivšoj Jugoslaviji britanski parlamentarac pitao je hrvatskog predsednika kako on zapravo zamišlja Bosnu i Hercegovinu za deset godina.
       Dr Franjo Tuđman tada je na salveti sa kraljevskim monogramom rezidencije "Gildhol", povukao crtu koja u obliku slova S deli Bosnu i Hercegovinu, a time i čitavu Evropu, na istočni (pravoslavni) i zapadni (katolički) deo. Sedam godina posle ovog nesvakidašnjeg crteža, o čitavom događaju i dalje kruže fantastične priče. Neki tvrde da je toga dana u kraljevskoj palati "vino teklo potocima, a da je Tuđmanova čaša uvijek bila puna", drugi su sigurni da je pokvareni Englez svojom rukom opio hrvatskog predsednika i umesto njega našarao nešto na salveti. Treći kažu da je lord Ešdaun zatim čak i ukrao salvetu, unapred smišljajući kako će s njom napakostiti Hrvatima. Prilika mu se pružila samo tri meseca kasnije, za vreme vojne operacije "Oluja" u Kninskoj krajini koja se završila masovnim iseljavanjem domicilnog srpskog stanovništva. Britanski lord Džeremi Džon Ešdaun tada je prvi put javno izjavio kako mu je postalo jasno da se u Hrvatskoj događa samo ono što mu je Tuđman, svojim crtežom na salveti, već nagovestio na dvoru kraljice Elizabete. I kao da to nije bilo dosta, još se i javno zapitao ko je zapravo pozvao Tuđmana u London na proslavu pedesetogodišnjice pobede nad fašizmom.
      
       Sporna linija
       Na sva ova pitanja u Zagrebu je ovih dana pokušao da odgovori sin pokojnog predsednika Hrvatske dr Miroslav Tuđman. Univerzitetski profesor koji je u vreme vlasti svoga oca vodio brigu o tajnim policijama u Hrvatskoj, napisao je nedavno čak i knjigu o ovom neprijatnom slučaju za kraljevskim stolom. Dr Franjo Tuđman je toga dana pred lordom Ešdaunom navodno povukao samo jednu jedinu crtu između Save i Jadranskog mora, a ona je kasnije mistifikovana do upravo neverovatnih razmera. U knjizi koja je ovih dana preplavila izloge zagrebačkih knjižara "Priča o Pediju Ešdaunu i Tuđmanovoj salveti", dr Miroslav Tuđman uz pomoć izdavača "Naklade Pavičić" navodi kako sporna linija podele nije izum njegovog oca, nego same međunarodne zajednice. "Pedi Ešdaun se još 1992. godine sastajao sa Radovanom Karadžićem", rekao je dr Miroslav Tuđman promovišući svoju knjigu u Zagrebu. "Zato je i bio zabrinut da će 'Oluja' ugroziti teritorij Republike Srpske i Srbe u Bosni i Hercegovini." BiH je, smatra nekadašnji prvi obaveštajac Hrvatske, faktički podeljena još 1992. godine kada je čak sedamdeset odsto teritorije te države bilo pod srpskom kontrolom. Međunarodna zajednica je sve do 1995. godine bosanskim Srbima obećavala pedeset odsto teritorije, a suština čitavog problema je i bila u tome što su oni želeli mnogo više. Ili, kako to precizira sin pokojnog predsednika:"Međunarodna zajednica je podijelila Bosnu i Hercegovinu, a ne Tuđman i Milošević."
       Čuvena "Tuđmanova crta" je u ovakvoj interpretaciji samo preuzeta iz poznatog strateškog atlasa koji je 1994. godine objavljen u Briselu, a izašao je, kako tvrdi dr Miroslav Tuđman, ni manje, ni više, nego iz brojnih kancelarija NATO saveza. Mada autor knjige o misterijama "Tuđmanove salvete" kategorički odbija svaku pomisao da je njegov otac prema susednoj državi vodio aneksionističku i imperijalističku politiku, crta na salveti za mnoge je dokaz da je bivši predsednik Hrvatske zapravo bio kreator Evrope novoga doba. Njegovo slovo S preko teritorije Bosne i Hercegovine čak se upoređuje sa legendarnom "Čerčilovom ceduljicom" iz mirovne konferencije na Jalti na kojoj je pisalo "50:50".
      
       Politička groteska
       Ostaje, međutim, nejasno zbog čega se zagovornici Tuđmanove politike danas odriču crte koju je na salveti sa kraljevskim monogramom uoči operacije "Oluja" nacrtao bivši hrvatski predsednik. Dr Miroslav Tuđman u svojoj knjizi tvrdi da je to zbog nedopustive lakoće s kojom je, uz pomoć površnih ocena Pedija Ešdauna bosanski Hrvat, general Tihomir Blaškić, zbog masakra civilnog muslimanskog stanovništva u Lašvanskoj dolini, u Hagu osuđen na 45 godina zatvora. U jeku suđenja Slobodanu Miloševiću više pažnje ipak privlači podnaslov knjige o "Tuđmanovoj salveti" koji glasi "Hoće li Haški sud (opet) sudjelovati u prevari i obmani?" Šta god da odluči, Tribunal će svakako uznemiriti naciju. Profesor Miroslav Tuđman tvrdi da su i njegov pokojni otac i general Tihomir Blaškić zapravo žrtve međunarodnog pritiska i predrasuda koje je svet imao prema Hrvatskoj. Pošto je svoju odbranu gotovo istim rečima započeo i bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević, može se samo nagađati gde su prave granice domaće političke groteske.
      
       ZORICA STANIVUKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu