NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ludilo na granici nauke

Šta je to što volimo u filmovima o ludim naučnicima? Možda činjenica što se oni izdižu iznad gomile ili pokušaj da se sretnu sa nepoznatim i izmene ga

      Ove godine Oskara je dobio film "Blistavi um" o matematičaru Džonu Forbsu Nešu. Nekako istovremeno je stigla vest da se Ken Rasel priprema za film o Nikoli Tesli. Još tridesetih godina počeli su da se snimaju ozbiljni filmovi o naučnicima koji su toliko odskakali od sveta, pre svega svojim idejama da su proglašavani ludim (bili su "ludi" i u nemim filmovima, kao što je "Mađioničar" i prva verzija "Dr Džekila").
       Prvo su to bili filmovi o lekarima. Film o doktoru Frankenštajnu snimljen je 1931. godine sa Borisom Karlovim u glavnoj ulozi. Izmišljeni doktor Frankenštajn bio je lik napravljen po naučniku Johanu Konradu Dipelu (1673 -1734) iz Gisena, nedaleko od zamka Frankenštajn. Dipel je proglašen pionirom psihosomatske medicine. Interesovale su ga i druge stvari koje su se više približavale alhemiji nego medicini, kao i vivisekcija, jer je imao ideje o tome kako da povrati život mrtvima. Istim poslom bavio se i doktor Frankenštajn u istoimenom filmu, koji je doživeo nezapamćen uspeh tako da su snimljena još dva filma o doktoru Frankenštajnu.
       Drugi je bio "Frankenštajnova nevesta", a treći "Frankenštajnov sin". Posle je bilo još nekoliko filmova o Frankenštajnu, a poslednji je rimejk originalne priče koju je režirao Kenet Brana, a glavnu ulogu je igrao Robert de Niro.
       Možda je najpoznatiji filmovi o ludim naučnicima bio "Doktor Džekil i mister Hajd". Taj film bio je urađen po priči Roberta Luisa Stivensona "Čudan slučaj dr Džekila i mr Hajda", samo što u njemu naučnik ne pravi monstruma, već se pretvara u monstruma. I ovaj film je doživeo nekoliko obrada.
       Zatim su usledili film o dr Grifinu i dr Morou ("Nevidljivi čovek", "Ostrvo izgubljenih duša") koji su tretirali lude naučnike, bez alhemije, pilula i skalpela.
       Pedesetih godina ponovo dolazi do velike promene u ovoj vrsti filmova. Svet je oduševljen tehnologijom i snimaju se naučno fantastični filmovi kao što je klasična "Zabranjena planeta" u kojima naučnici rizikuju svoje živote da bi došli do saznanja kojima se mogu suprotstaviti mašinama. Jedan od tih filmova bio je "Gospodar sveta" sa Vinsentom Prajsom u glavnoj ulozi.
       Filmovi u '80-im godinama bavili su se izmišljenim ludim naučnicima koji nisu imali prototipove u životu. Oni su pokušavali da otkriju tajne univerzuma uz pomoć psihoaktivnih droga, odlazili u svetove gde misao i materija postoje u drugim formama. Uglavnom, izbegavale su se ličnosti iz života i literature.
       "Pravilo" je prekršeno "Blistavim umom". A najava snimanja filma o Nikoli Tesli, koji je bio stereotip za brojne filmove, ali nikada nije bio snimljen film o njemu, kazuje da se javlja interesovanje za naučnike koji su menjali svet na neki drugi način, ali čija dela, mada namenjena dobrobiti čovečanstva, mogu da se "otmu" svojim tvorcima.
      
       M. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu