NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

General u trenerci

(“Klopka za Đinđićevu vladu”, NIN br. 2673)

      Imamo (sada već bivšeg) potpredsednika vlade, bivšeg generala JNA koji nije bio u stanju da dobije ni rat protiv domaćinstava (staraca) u Benkovcu a kamoli u Mostaru (gde su već bile tvrde snage, kažu proustaškog opredeljenja), na listi ratnih zločinaca u “našoj lijepoj...”, koji se “dokazao” džejmsbondovskim predavanjem informacija “jednoj stranoj obaveštajnoj službi”. Potpuno je nevažno što je, verovatno, ta strana služba namenski žrtvovala svog čoveka (po navodima M. Nicovića?), da bi nam prikazala svu stvarnost naših jada i čemera. Ono što je evidentno, jeste da je neka služba bezbednosti (vojne?) obavila svoj zadatak, ružno, nezgrapno ili kako već hoćete, ali corpus delicti je tu, ne može se prećutati.
       Sada imamo u Srbiji već vrlo uobičajenu situaciju, dušebrižnosti, počev od premijera i čauša njegove vlade, po kojima je glavni problem vojna služba bezbednosti, a ne izdajnik koji decenijama sedi na grbači građana ovih krajeva (ime države ne pominjem jer ja sam od rođenja bio građanin pet država na istom prostoru!). Dakle, prljav je bio onaj koji je uhvatio (grubo?) lopova, a ne lopov koji sada to pripisuje političkim motivima progona neistomišljenika. Da se vlasi ne sete!
       Prilog ovoj mučnini dao je i novinar našeg dragog NIN-a (Dragan Bujošević) koji neverovatnom autoritativnošću “presuđuje” u korist lopova. Ne očekuje se od NIN-a i njegovih novinara takvo ponašanje ma koliko bili bliski jednoj od struja u političkom životu ovih krajeva. Čak i kod onih za koje je rađeno ovo špijuniranje sve ovo izaziva podsmeh, a nikako otresitost kojom pojedinci hoće da se zadenu.
       Neshvatljivo je da se Srbi stalno diče izdajnicima i njih glorifikuju kao vrhunske umove i humaniste, dočim se stradalnici preziru i žele što pre zaboraviti i izbrisati iz sećanja. Kod nas je novi svetski poredak izgleda već zaživeo čak i pre nego što je oficijelno stigao. Da li je ovakvo ponašanje stvar ubeđenja ili koristi, to bi neko upućeniji od mene mogao da protumači; evidentno je, međutim, da je kodeks ponašanja i morala u nas ispod minimuma. I zato nas nema nigde. Bez obzira koliko se lokalni lideri dodvoravali trećerazrednim strancima (spoljašnjim i unutrašnjim presvučenim u drugo ruho), rejting nam ne raste, naprotiv, ništa se izdajom ne postiže a još je gore braniti (i u ovom slučaju glorifikovati) izdajnike.
       U kritičnom momentu raspada klimave zajednice naroda istorijski povezanih i upućenih jednih na druge, ništarije nam razaraju i ono malo nade da nam deca i podmladak mogu uspevati kao nada za bolju budućnost našu. Ili sam ja možda neupućen i ne vidim što mi dobronamerni i prijatelji sugerišu.
      
       PROF. DR MILAN KNEŽEVIĆ
       University hospital insular


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu