NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Zbogom Jugoslavijo
       Britanski Bi-Bi-Si objavio je na sajtu svog servisa na srpskom jeziku nekoliko stranica pod nazivom “Zbogom Jugoslavijo”, posvećenih nedavnom sporazumu o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore. Na sajtu Bi-Bi-Sija (njnjnj.bbc.co.uk) može se pročitati uvod o sporazumu potpisanom 14. marta u Beogradu, kao i tekstovi o istorijatu Kraljevine Jugoslavije, SFRJ i njenom raspadu.
      
      
       Privatizacija
       Savezni sekretar za informisanje Slobodan Orlić najavio je da će u novoj zajednici Srbije i Crne Gore od državnih medija na saveznom nivou biti zadržani Radio Jugoslavija i novinska agencija Tanjug, dok će ostala glasila biti privatizovana. On je za podgorički list “Glas Crnogorca” rekao da je normalno da država ima stanicu koja će informisati svetsku javnost, ali i najavio da bi uskoro trebalo da budu završeni izveštaji jedne revizione kuće o privatizaciji lista “Borba” i TV DžU info.
      
      
       Sporni “TV divani”
       Rukovodstvo TV Novi Sad odlučilo je da ne emituje emisiju na hrvatskom jeziku “TV divani”, čija je tema bila “Da li su Bunjevci i Šokci Hrvati”. Pomoćnik direktora TV NS Dragomir Grnja rekao je da je ta emisija nezavisne subotičke produkcije “Klub 21” jednostrana i da tako koncipirana neće biti emitovana ni u narednom terminu. Urednik te emisije Josip Stanić je rekao da intelektualci iz redova Bunjevaca nisu želeli da govore za tu emisiju, zbog čega je snimio samo izjave zastupnika teze da su Bunjevci Hrvati.
      
      
       Nagrade
       Nagrada za životno delo Društva novinara Slovenije za 2001. godinu dodeljena je uredniku Radija Maribor Darku Pašeku. Nagrade za novinarska dostignuća uručene su dopisniku Radio-televizije Slovenije iz Moskve Vlasti Jeseničniku, novinaru mariborske “Večeri” Borku de Čortiju i Špeli Šopek iz Pop Televizije. Prvi put su dodeljene i debitantske nagrade mladim novinarima - Roku Praprotniku iz lista “Delo” i Petri Lesjak iz Radija Slovenija.
      
      
       Tužba
       Suđenje novinaru Petru Lukoviću po tužbi bivšeg urednika u RTS-u Miodraga Popova, prema tvrdnji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, pokazuje “kako se danas plaća cena” zbog propuštene prilike za pokretanje procesa lustracije u svim profesijama, pa i novinarstvu. Popov je tužio Lukovića zbog kolumne u nedeljniku “Reporter” od sedmog novembra 2001. godine u kojoj je navedeno da su gledaoci, slušajući njegove “priče o ogrlicama od srpskih dečjih očiju” imali “patološku potrebu da kolju svakog Hrvata”. Popov je tužio i čelnike “Reportera”, a tražio je odštetu u iznosu od pet miliona dinara.
      
      
       Štrajk
       Novinari Televizije Smederevo, čiji je osnivač Skupština opštine Smederevo, najavili su da će stupiti u štrajk 14. aprila ako ne budu ispunjeni njihovi zahtevi za povećanje plata, poboljšanje uslova rada i rešavanje statusa te kuće. Jednosatni štrajk upozorenja održan je četvrtog aprila.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu