NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Velika laž 11. septembra?

Sajt francuskog novinara Tijerija Mesana, koji tvrdi da nisu islamski teroristi krivi za rušenje “bliznakinja” i Pentagona, dnevno poseti oko 200 000 ljudi

      Retko koji događaj uspe da iole značajnije utiče na ustaljene tokove globalnog Internet saobraćaja. Pažljivom oku analitičara nije, međutim, promakla prava eksplozija poseta sajtovima inspirisanih delom francuskog novinara Tijerija Mesana, autora trenutnog bestselera pod nazivom “Strahovita prevara”.
       Četvrtak, 18. mart 2002. Na programu jedne francuske televizije gostuje Tijeri Mesan, novinar i publicista. Tema emisije - njegova tek izašla knjiga “Strahovita prevara”, čiji je tiraž od 80 000 primeraka razgrabljen za nekoliko dana. Događaj koji, na prvi pogled, nije neuobičajen, koliko je neobična tema knjige. U napetoj atmosferi emisije, Mesan se zapanjujućim tvrdnjama obraća javnosti, da bi na kraju nastupa rekao: “Vi (mediji) izneli ste islamsku zaveru ili je branite, ja vam iznosim unutrašnju američku zaveru. Izvolite, pa analizirajte!.”
      
       Pentagon - diverzija iznutra
       Ove reči kontroverznog analitičara događaja od 11. septembra 2001. izazvale su retko viđen šok unutar francuske nacije. Zvanična američka verzija po kojoj su zgrade Svetskog trgovinskog centra i Pentagona uništene u terorističkim akcijama Al-kaide i Osame bin Ladena, počinje da deluje neubedljivo i čak drsko obmanjujuće u odnosu na navode koje nudi Mesan. A po njima, nijedan avion se nije srušio na Pentagon, o čemu navodno svedoči i TV snimak načinjen na mestu “nesreće”, sačinjen odmah posle izbijanja požara u jednom od pet krila zgrade Ministarstva odbrane i na kojem nema ni traga od olupine, krhotina ili bilo kog drugog znaka postojanja letelice koja je navodno prouzrokovala incident. Analizirajući seriju fotografija pre i posle “napada”, uz uporedno prikazivanje siluete “boinga 757”, Mesan pokušava da dokaže kako je oštećenje zgrade manjih razmera od same figure aviona, što je, po njegovom mišljenju, jedan od ključnih dokaza da je čitava “stvar nameštena”. Naprotiv, Pentagon je demoliran iznutra, eksplozivom, smatra Mesan, u preciznoj akciji grupe zaverenika koji su imali najviši stepen pristupa unutar objekta i koji su u tančine bili sinhronizovani s timom baziranim u tajnom, ilegalnom punktu CIA koji je bio odgovoran za “napad” na kule bliznakinje u Njujorku.
      
       Koliko je čelik izdržljiv?
       Po verziji kojoj se autor knjige praktično ruga, kule “bliznakinje” su se urušile kao posledica udara aviona punih goriva, čime je izazvano pregrevanje nosećih čeličnih konstrukcija i njihov krajnji kolaps. On, međutim, iznosi mišljenje da se one nisu mogle srušiti od eksplozije dvaju vazduhoplova koji su udarili u njih, već je za to bilo neophodno postaviti eksploziv u oba tornja. Nadalje, avioni su mogli biti navođeni putem signalnog uređaja iz ciljanih solitera piratskim preuzimanjem računara letelica još pre njihovog poletanja, zahvaljujući tehnološkom sistemu “Global Hawk”, što znači da su one mogle biti otete bez ikakve prisutnosti “otmičara”. “Pronađeno” hladno oružje i pisani “dokazi” na arapskom jeziku, ide dalje on u svojim tvrdnjama, poslužili su samo za to da se teza o islamskoj zaveri učini verodostojnom.
       Po Mesanovom mišljenju, motiv cele zavere 11. septembra odbrana je interesa vojno-industrijskog lobija, čiji se najprominentniji predstavnici nalaze u samom vrhu američkog establišmenta i koga oličavaju potpredsednik SAD Dik Čejni, ministar odbrane Donald Ramsfeld, zamenik ministra odbrane Pol Volfovic i savetnica Bele kuće za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs. Konsternacija domaćeg javnog mnjenja izazvana 11. septembrom poslužila je za realizaciju vojne akcije u Avganistanu i započinjanje obimnog projekta “patriotske borbe protiv globalnog terorizma”, dok je u Kongresu SAD glatko prošao predsednikov predlog budžeta, čija je stavka “nacionalna odbrana” najveća u istoriji te zemlje. Udovoljeno je i drugim željama lobija - od suspenzije Ugovora o antibalističkim projektilima do stvaranja Svemirskog korpusa, novog roda američke vojske.
       Smrtonosni prah
       Kao da sve ovo nije dovoljno, Mesan tvrdi i sledeće: Podrška vojnoj akciji protiv talibana splasnula je u američkoj javnosti toliko brzo, da je zavera morala biti dalje radikalizovana 12. oktobra, kada je stigla vest da je pismo sa sporama antraksa pronađeno na tlu SAD. U ukupno pet pisama, koliko ih je otkriveno, nalazio se prah proizveden u američkoj vojnoj laboratoriji, piše Mesan!
       Opšte je mišljenje da teorije zavere privlače veliku pažnju najšire javnosti. Tijeri Mesan je u tome uspeo - broj ljudi koji svakog dana poseti sajtove koji su u vezi s njegovom knjigom udvadesetostručio se i u momentu pisanja ovog teksta iznosi između 150 i 200 hiljada! Kako se na njima uredno nalazi i obrazac za on-line naručivanje “Strahovite prevare”, motivacija samog autora za njeno pisanje postaje dosta jasnija.
      
       DUŠAN KATILOVIĆ
      
      
Linkovi:

http://www.effroyableimposture.net
       http://www.reseauvoltaire.net
       http://www.politika.co.yu/2002/0331/01_07b.htm
       http://www.snopes2.com/rumors/pentagon.htm
       http://www.asile.org/citoyens/numero13/pentagone/erreurs_en.htm


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu