NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tradicija za budućnost

Uskoro više nećemo živeti u Jugoslaviji već u novoj-staroj državi a šta nam ona nudi na Mreži, saznaćete sa navedenih lokacija

      Jugoslavija, više puta prekrajana, konačno je izgubila i ono malo od svog identiteta. Ovaj mart 2002. godine pamtićemo po novoj (staroj) državi Srbiji i Crnoj Gori. Bilo kako bilo, i jedna i druga republika, zemlja ili oblast, imaju svoje blagodeti, čari i lepote u kojima možete da uživate “surfujući” po Mreži.
       Tragovi ljudskog života pokazuju da je tle današnje Srbije oduvek pružalo povoljne uslove za život. Te uslove iskoristio je Stefan Nemanja, do čijeg su dolaska na vlast Srbi živeli u svojoj otadžbini skoro pet stotina godina, ali njegova vladavina predstavlja prekretnicu u istoriji srpskog naroda. Njom započinje dvestagodišnji period najzrelijeg političkog, ekonomskog i kulturnog života srpske državne zajednice o kome možete saznati nešto više na adresi http://solair.eunet.yu/~zeljkoj/s-home.htm. Pored pregleda srednjovekovne istorije Srbije, dodate su i biografije srpskih vladara, od Stefana Nemanje do kneza Lazara. Možete pogledati i “Povelju Đurđa Brankovića manastiru Svetog Pavla” iz 1430. godine, a pored teksta i objašnjenja, moguće je videti i samu skeniranu povelju.
      
       Na stranicama sajta http://www.montenegro.org/glance.html “Montenegro vas zove” da se upoznate sa istorijom, geografijom, religijom, jezikom, politikom i prirodnim lepotama ove “male zemlje na jugoistoku Evrope” koja sve više teži Zapadu i samostalnosti, a jedan od dokaza je i taj šta je prezentacija urađena samo na engleskom jeziku.
      
       Značajni centri
       Za razliku od prethodnog, sajt http://www.podgorica.cg.yu urađen je na klasičnoj ijekavici i prezentuje Podgoricu koja se nalazi na raskrsnici nekoliko značajnih putnih pravaca koji se ovde slivaju dolinama reke Zete, Morače i Cijevne, u kotlini Skadarskog jezera i u blizini Jadranskog mora. Ovaj prostor je od davnina bio veoma pogodan za formiranje ljudskih naselja. Zato su ovde naselja postojala još u praistorijsko doba. Prvi put ime Podgorica, odnosno ranije Ribnica, pominje se 1326. godine u jednom sudskom dokumentu Kotorskog arhiva. Na osnovu odluke Berlinskog kongresa 1878. godine, Podgorica je pripojena Crnoj Gori. To je označilo kraj četvorovekovne osmanlijske okupacije i početak novog razdoblja u razvoju Podgorice i Crne Gore. Pod nazivom Titograd, 13. jula 1946. godine, postaje glavni grad Republike. Ime Podgorica vraćeno je 2. aprila 1992. godine.
       Smešten na ušću Save u Dunav, Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Najstariji arheološki nalazi sa njegovog područja sežu čak u peti milenijum pre nove ere. Beograd je prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke. Ima status posebne teritorijalne jedinice u Srbiji, koja ima svoju autonomnu gradsku upravu. Više informacija o istoriji, kulturi, životu, saobraćaju, događanjima, gradskoj upravi, opštinama i svemu onome što čini jedan glavni grad saznaćete sa ove veoma sadržajne lokacije (http://www.beograd.org.yu).
       Niš (http://www.nis.org.yu), jedan je od najstarijih gradova na Balkanu, drugi po veličini u zemlji posle Beograda, sedište Nišavskog okruga. Nalazi se na raskrsnici balkanskih i evropskih puteva koji povezuju Evropu sa Bliskim istokom i od davnina važi za kapiju istoka i zapada. Kao saobraćajni čvor evropskih putnih i železničkih pravaca, sa aerodromom, lako je dostupan iz svih pravaca. Kao savremeni univerzitetski grad sa više od 300 000 stanovnika, istovremeno je prirodni, društveni, privredni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar jugoistočne Srbije. U nizu kulturnih manifestacija koje imaju jugoslovenski i međunarodni karakter, a održavaju se u Nišu, najznačajnije su: Festival glumačkih ostvarenja jugoslovenskog igranog filma “Filmski susreti”, međunarodni festival amaterskih horova “Jugoslovenske horske svečanosti” i Likovna kolonija “Sićevo”, najstarija u zemlji.
       Na adresi http://www.visit-montenegro.com/gradovi/gradovi.htm predstavljeni su svi važniji turistički centri Crne Gore kako na moru, tako i na planinama. Jedan od njih je svakako i Žabljak koji uvek obećava nezaboravnu planinsku avanturu. Ova varošica “popela” se čak na 1465 metara moćnog Durmitora koji svojim čistim vazduhom, pitkom izvorskom vodom, prelepim vidicima i tišinom zelenih proplanaka može da ugosti hiljade turista.
       Da i mi “konja za trku imamo”, svedoče mnogobrojni turisti na Kopaoniku (http://www.kopaonik.net) koji se pored sjajnih skijaških terena odlikuje i posebno značajnim i retkim biljnim i životinjskim vrstama koji su izolovani i zaštićeni kao rezervati kojih ukupno ima dvanaest.
       Jedna od najlepših i najpitomijih planina u Srbiji je svakako Zlatibor, koji je predstavljen na sajtu http://www.zlatibor.co.yu. O postanku imena ove planine postoje tri legende. Po prvoj, ime je dobila po belim borovima sa žutom četinom, boje starog zlata, koji su nekada prekrivali talasaste padine Zlatibora. Po drugoj legendi kaže se da je Zlatibor dobio ime po bogatstvu borove šume, kojom su se doseljenici iz Crne Gore i Hercegovine, hvalili: “Zlatan je to bor!”. Treća legenda kaže da je ime dobio po pašnjacima koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata. Koja je od ovih legendi istinita, procenite sami ili posetite ovaj veoma sadržajan i lepo osmišljen sajt.
       Pored Kotora, Herceg Novi (http://www.herceg-novi.cg.yu) jedan je od lepših gradova na Jadranu, smešten “između planina i mora”, na ulazu u Bokokotorski zaliv, gde “sve živi od sunca, zbog sunca i za sunce”. Istorija ovog grada veoma je burna. Utemeljen 1382. godine, Herceg Novi je raskošna zbirka spomenika, plamenih krovova, kula i skala, privlačna i jedinstvena botanička bašta koja opija bojama i mirisima. Ljudi od duha su u njemu pronalazili idealnu stvaralačku oazu, poput znamenitih slikara i pisaca, od Njegoša do Andrića. U novije vreme poznat je i kao centar zdravstvenog turizma, sa čuvenim lečilištem Igalo. Ovo je i festivalska i karnevalska metropola. Skoro tri decenije ovde traje festival u slavu cveta mimoze. Svoje letnje utočište ovde nalaze i filmski stvaraoci na Jugoslovenskom filmskom festivalu. Kulturnu ponudu upotpunjava zabavno-muzički festival “Sunčane skale”, pozorišni HAPS i najduži Međunarodni sajam knjiga na svetu.
      
       VLADANA RAŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu