NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Upucavanje nišana

      Od više hiljada krivičnih prijava Vojnom sudu u Nišu, konkretnih je bilo protiv 22 lica i one su procesuirane. Neke su za silovanja a neke za višestruka ubistva. Neke su ustupljene civilnim sudovima.
       Tri su bile za ratne zločine i tu kvalifikaciju dali su vojni tužioci. Dve su ustupljene, jedna obustavljena.
       Optužen je potpukovnik Stošić iz raške jedinice, zbog krivičnog dela ratnog zločina. Protiv njega je vođena istraga zbog sumnje da je kao komandant jedinice, kršeći pravila međunarodnog prava, naredio takođe prijavljenim vojnicima Palinkašu i Miškoviću da, neutvrđenog dana aprila 1999. godine liše života šest lica albanske nacionalne manjine. Te civile su prethodno “zarobili”, tako što su na ova lica iz ličnog naoružanja sa udaljenosti 10-15 metara ispalili više rafala nanevši im povrede od kojih su preminuli, posle čega ih je Palinkaš bacio u bunar.
       Druga prijava za krivično delo ratnog zločina je protiv rezervnog starešine, komandira dobrovoljačkog voda. U selu Paljetoviće naredio je vojnicima da jedno civilno lice, albanske nacionalne manjine, postave na livadu da bi izvršili “upucavanje” nišana. Tom prilikom su vojnici po njegovom naređenju ovo lice lišili života.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu