NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Pulicer

      Prošle nedelje dodeljene su 86. put Pulicerove nagrade. Kako ima najviše nagrada u kategoriji novinarstva, četrnaest na broju, kod nas postoji pogrešno uverenje da je to isključivo novinarska nagrada. Međutim, Pulicerova nagrada se, od početka, dodeljuje i u oblasti književnosti (beletristika, drama, poezija, biografija ili autobiografija, istorija SAD i non-fiction), a od 1943. godine i za muziku.
       Kategorije u oblasti novinarstva su veoma iscrpne i raznolike i obuhvataju gotovo celo polje žurnalistike: za službu naciji, istraživačko novinarstvo, za ekskluzivno izveštavanje, za komentar, za fotografiju sa lica mesta, za umetničku fotografiju, za izveštavanje iz inostranstva i dr.
       Nagradu je osnovao mađarski Jevrejin Jozef Pulicer (1847 - 1911), a počela se dodeljivati od 1918. godine. Dodeljuje je Univerzitet Kolumbija u Njujorku na kom je Pulicer 1903. godine osnovao Katedru za novinarstvo.
       Jozef Pulicer ima tipičnu biografiju useljenika u Ameriku, "zemlju svih mogućnosti za svakoga" u pretprošlom veku. Kako nije uspeo da se regrutuje u austrougarsku armiju i legiju stranaca, odlazi u Ameriku gde učestvuje u Građanskom ratu (1861 - 65). Nakon toga osniva male provincijske nemačke listove. Kada je već mislio da napusti Ameriku, slučajno kupuje akcije jednog propalog njujorškog lista i podiže mu tiraž. U njemu brani socijalno ugrožene slojeve i isteruje pravdu. Afirmiše se kao novinar-izdavač i učestvuje aktivno u političkom životu Amerike, sada već na visokom nivou, budući blizak predsedničkim kandidatima. Još za života je slavljen kao jedan od najvećih novinara i izdavača Amerike.
       Pulicerovo prezime nije sasvim jasnog porekla, a moglo bi značiti "skupljač gljiva", s tim da je reč tokom vremena izgubila svoj izvorni oblik (Pilz, gljiva).
       Među poznatim nosiocima Pulicerove nagrade u prošlosti citirajmo naše zemljake Mihajla Pupina koji je 1924. godine dobio nagradu za autobiografiju "Od imigranta do naučnika" i pesnika Čarlsa Simića koji je 1990. dobio Pulicera za zbirku pesama "Svet se ne okončava".
       Reputacija Pulicerove nagrade je veća od njenog iznosa od pet hiljada dolara.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu