NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Promena nije zamena
 

Zoran G. Stojković

Ćutljiva većina časnih i poštenih u pravosuđumora se osloboditi straha i eliminisati osećaj podaništva prema izvršnoj vlasti. Mora, pod hitno, da prekine opstrukciju primene donetih pravosudnih zakona, i u skladu s njima, da izabere svoje pravosudne organe koji će izvršiti valjanu reorganizaciju pravosuđa i obezbediti njegovu i personalnu i materijalnu nezavisnost

      Peti oktobar, buđenje nade. Slede meseci priče i galame, pa decembarski izbori. Formiranje Skupštine sa dvotrećinskom većinom i vlade, kako rekoše "reformske", kao uslov da se obećanja i rođena nada ostvare.
       Vreme odmiče, a galama sve veća, kako bi se prikrila zebnja koja se javlja. Da li se zna šta je uredna država, kako funkcioniše, i da li oni zaista žele takvu državu. Buka je sve veća, čuju se i povici na linč, preti se gvozdenom metlom za čišćenje pravosuđa od korupcije i poslušnika ranijeg režima (iako je većina takvih i sama već otišla iz pravosuđa), a od promena u pravosuđu, ništa!
       Tu i tamo, po potrebi izvršne vlasti, izabran je poneki predsednik suda ili javni tužilac. Personalno i materijalno stanje u pravosuđu je još gore, a ono ćuti, uvukao se strah. Galama i pretnje neiskazanog advokata, koji s ponosom izjavljuje da se ne meša u svoj posao, i da ne kontaktira s predsednicima sudova, već sa stranim diplomatama, sve veća. Šarenoliko društvo: ekonomista, sociologa, motocikliste koji pada bez zaštitne kacige i horska pratnja inih nevladinih organizacija, stvaraju eho, da bi sve u društvu bilo potaman, da nije nesrećnog, lošeg pravosuđa. A pravosuđe ćuti!
       Vraća mi se slika od pre dvadesetak godina: Prva strana "Politike" i veliki naslov povodom godišnje konferencije SSRNJ, "Radnička klasa uznemirena i nezadovoljna zbog blage kaznene politike sudova". Ja, tada mlad sudija, hvatam sebe u grešnoj misli, kako sam bio u zabludi verujući da je problem u niskim platama, visokim cenama, kad ono, blaga kaznena politika! Da li je stvarno prošlo dvadeset godina? Ili u glavama nekih vreme stoji, a kod povika "promene", misle samo na "zamene".
       Najzad, uz velike probleme i otpore, donose se zakoni o pravosuđu. Ponovo rađanje nade da se nešto može promeniti. Doneti zakoni, možda ne i najbolji, i s nedostacima koji se mogu otkloniti, prvi put u našoj novijoj istoriji obezbeđuju primenu načela podele vlasti i nezavisnosti sudova.
       Međutim, velika žurba, naročito malih stranaka da izaberu sudije po stranačkom ključu i popune sudove pre stupanja na snagu novog zakona, pokazala je odsustvo volje za stvarnim promenama, a želju i nove vlasti da vlada na stari način, sa dominacijom izvršne vlasti.
       Vreme protiče, primene zakona nema, a opstrukcija sve očitija. Izvršna vlast je još bučnija. Ubistva, otmice i razbojništva sve učestalija, a čujem ministra policije da bi sve bilo u redu da nema lošeg pravosuđa?! Predsednik vlade zna 50 gradova s najvećim mafijašima, ali, pomaka nema. Jasno, krivo je loše pravosuđe! A pravosuđe ćuti. Nevladine organizacije i "fondovi" izlaze u javnost sa izjavama i nekim anketama, da je pravosuđe najkorumpiranije, i već kategorički tvrde da je svaki treći čovek u pravosuđu korumpiran i da prima mito. Situacija zaista mučna. Dovoljno je da se na jednom mestu nađe troje sudija ili tužilaca, pa da po već izrečenoj presudi, jedan od njih bude kriminalac. A pravosuđe ćuti!
       Ima li nade? Ima!
       Ćutljiva većina časnih i poštenih u pravosuđu mora se osloboditi straha i eliminisati osećaj podaništva prema izvršnoj vlasti. Mora, pod hitno, da prekine opstrukciju primene donetih pravosudnih zakona, i u skladu s njima, da izabere svoje pravosudne organe koji će izvršiti valjanu reorganizaciju pravosuđa i obezbediti njegovu i personalnu i materijalnu nezavisnost.
       Ne može se nerad i nesposobnost nosilaca vlasti u drugim sferama društva, prikrivati neargumentovanim napadima na sudove.
      
       (Autor je advokat iz Beograda)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu