NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Čekajući srpsku vojsku i policiju

Na čijem računu i pod čijom komandom treba da budu srpske oružane snage?

      Na platou ispred kafića "Dolče vita", na kojem se braniocima mosta smatraju i starac Mimo, i predivno plavokoso malo dete i nesrećni momak iz samačkog hotela, biće vam detaljno pokazani tragovi šrapnela na nekoliko parkiranih vozila i dve trafike. Pravi čuvar, kršan Jovica Radojević, posle brižljivog legitimisanja novinara, ispričaće kako je policija UNMIK-a postavila punkt upravo tu, "zaustavljala vozila i naplaćivala kazne. Otišao sam da preusmerim saobraćaj, jer ko ima para da plati 30 i 50 evra za nevezan pojas i slične stvari? A ko nema sve papire za kola, oduzimaju mu, pa može i u zatvor."
       - Pagi je samo hteo da pregovara, a oni su ga šutirali čizmama, vukli po zemlji - uzbuđeno priča o uhapšenom braniocu podavac u trafici u kojoj je "laki strajk" samo 50 dinara.
       Tako je počeo sukob koji je doveo do ranjavanja 12 Srba, 16 policajaca UNMIK-a, premlaćivanja i hapšenja Slavoljuba Jovića Pagija, prekida kontakta sa UNMIK-om, mitinga, i do jasne demonstracije faktičkog raspoloženja po kojem kao da za Srbe u Mitrovici nije bilo ni 5. oktobra, ni novembarskih izbora na Kosovu.
      
       Globalizam
       - Gospodin Vlajko Stojiljković je učinio to što je učinio zato što je izgubio 300 policajaca koji su junački branili Kosovo. Milošević će preokrenuti istoriju u Hagu. Ne treba nam Rada Trajković i Artemije, mi verujemo samo u Marka Jakšića, Milana Ivanovića i Gileta Rakića - kaže branilac Radojević, ponosno pokazujući člansku kartu SPS-a. Kao bivši radnik Trepče, dobija od UNMIK-a 30 evra mesečno.
       Pomenuti Gile Rakić, čije je ime Vladimir, predsednik je Udruženja građana "Most", odnosno vođa čuvara severne strane mosta. "Po našim procenama to je smišljena provokacija UNMIK-a, obračun sa čuvarima mosta i priprema za preuzimanje svih institucija - opštine, zdravstva, pravosuđa. Onda gubimo vezu sa maticom, sve se uklapa u neku buduću nezavisnu državu, jer globalna svetska politika ide ka nezavisnom Kosovu. Naš cilj je formiranje srpskog entiteta, sa srpskom policijom i vojskom, a Kfor da ostane na linijama razgraničenja između Srba i Albanaca."
       Rakić je podozriv prema Nebojši Čoviću: "Često menja mišljenje - bio je za dva entiteta pa onda nije, terao na izbore. Možda sada počnemo saradnju, videćemo", kaže dok ismeva priče koje im se prodaju kako će preko Kosova brže u Evropu. "Nije nama cilj da živimo bolje nego u centralnoj Srbiji; bolje da idemo svi zajedno, pa kada stignemo." Na primedbu da mnogi dobijaju dvostruke plate iz Beograda i od UNMIK-a, da se ne plaća porez, švercuje, uzimaju lokali, odgovara: "Nije nama do para, ne moraju da nam ih daju. Ovde je šverca najmanje, te šlepere teraju Novopazarci i Crnogorci, a biznis je radio Oliver Ivanović - uzeo državni lokal pa izdao Marokancu za ogromne pare i slično", tvrdi Rakić. Vođa čuvara mosta je inače direktor vodovoda za Severnu Mitrovicu i Zvečan, kaže da vodovod odlično radi, da mu je plata 12 800 dinara, a "mostadžije" se finansiraju "od donacija".
       Oni u koje Mitrovčani pored Rakića imaju najviše poverenja, rukovodioci u mitrovičkoj bolnici i čelnici Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović i Marko Jakšić, u dugom razgovoru za NIN, pominju između ostalog da bolnica, osim hirurškog bloka, mesecima nije imala vodu, i da su restrikcije česte. Potpredsednik DSS-a, Jakšić, bio je precizniji oko donacija: "Vidite koliko ima kafića na glavnoj ulici, njihov promet je 500 maraka dnevno i šta je za njih da daju jednu dnevnu zaradu."
       Ivanović, koji je pre nekoliko meseci, uz podršku kolegijuma i sindikata, odbio da prihvati odluku Vlade Srbije o imenovanju drugog lekara na mesto direktora bolnice, pa je račun neko vreme bio blokiran, donosi platni spisak pokazujući da je uhapšeni branitelj mosta Jović kao portir dobijao 11 300 dinara mesečno. Kaže da je u bolnicu bilo poslato pet inspekcija iz Beograda, ali da nisu našle nikave nezakonitosti, i očekuje da će zvaničnim rešenjem biti odblokiran njegov potpis.
       Ivanović sa ogročenjem priča o Mihaelu Štajneru, šefu UNMIK-a kod koga vidi "recidiv 1941.", s ponosom kaže da je bolnica "jedina ustanova koja je izbacila 400 Albanaca iako su nam nudili silan novac", jer njih "niko ne može kupiti", dok je "Rada Trajković dobijala 18 000 maraka za učešće u PAVK i još 2 000 za izdat stan". Po njemu su Labus i Begović "olako dogovorili uspostavljanje carine", a "koalicija Povratak je napravljena zbrda-zdola, nisu nikakvi legitimni predstavnici, jer ne bi mogli da dobiju izbore".
      
       Entiteti
       Marko Jakšić pominje direktore železnica iz Beograda i Kraljeva koji su "prepustili preko 100 kilometara pruga, koje je još kralj Aleksandar ovde pravio, nekakvom novoformiranom albanskom železničkom preduzeću", kao i pomoćnika ministra prosvete Srbijanku Turajlić koja je "spremna da preda obrazovanje UNMIK-u po nekim navodnim evropskim programima, a što bi imalo pogibeljne posledice po našu decu".
       "Mi nismo za granicu na Ibru, jer nam ne pada na pamet da se zadovoljimo sa ovo malo zemlje na severu, koja je uglavnom osme klase. Mi tražimo sve enklave koje moraju da ojačaju, i da to bude 50 odsto Kosova. Naša je deviza: koliko Albanci dobiju autonomije u odnosu na Beograd, toliko Srbi na Kosovu treba da dobiju u odnosu na njih", formuliše politiku prema Kosovu potpredsednik DSS. Glavne njene tačke su entitet odnosno kantoni za Srbe, povratak srpske vojske i policije, i jedinstvo naroda odnosno stranaka kada je reč o Kosovu.
       To jedinstvo, međutim, ne uključuje Radu Trajković, Nenada Radosavljevića iz Leposavića, vladiku Artemija, koji predstavljaju "minorne stranke, DHSS i Novu demokratiju, koje ni u Srbiji, a kamoli na Kosovu nemaju sledbenike", pa su oni "fantomski predstavnici". Uključuje, međutim, predstavnike starog režima koji su Kosovo doveli u ovakvu situaciju. Tako je Ljubomir Kragović, predsednik SRS-a za Kosovo i Metohiju, na mitingu u utorak oštro istupio protiv premijera Srbije Zorana Đinđića tražeći da prestane da "prodaje srpske heroje Hagu", podsećajući na strahote koje se dožive kada čovek ode u Beograd i vidi "one babe, Sonju Biserko i Natašu Kandić, šta pričaju na nekakvim okruglim stolovima"... Za to je dobio veliki aplauz, a zvižducima je propraćeno, doduše znatno slabijim od onih za Đinđića, i pominjanje Nebojše Čovića.
       Mitinzi su, inače, standardni. Na zvuk pesama "Marširala kralja Petra garda", "Spremte se, spremte četnici" zatvaraju se kafići i radnje. Onda se čitaju telegrami podrške, sledi nekoliko govornika iz Mitrovice i susednih opština, a sve se završava šetnjom do zgrade policije UNMIK-a.
      
       Saradnja
       - Sramota je što teraju direktore da izvode đake, a decu da jajima gađaju UNMIK, to ne priliči Srbima - vajka se Nenad Radosavljević, poslanik koalicije Povratak i predsednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Leposavić, "jedinog mesta gde je pobedila demokratska opcija, gde Vojislav Koštunica nije kamenovan u predizbornoj kampanji". Radosavljević je razočaran što su se "mnogo približili i izmešali oni iz starog režima i DSS-a", mada je logično jer "SPS ima strukturu i članstvo, a nema predsednika, dok je sa DSS-om obrnuto". On tvrdi da se na toj liniji rade velike mahinacije kako bi se po isteku mandata zadržali stari direktori, koji su ogromne svote novca dobijali preko Leposave Milićević i Vlajka Stojiljkovića.
       U Leposaviću živi oko 20 000 Srba, što je više nego u Severnoj Mitrovici, a politikom saradnje sa UNMIK-om u poslednjih godinu i po dana uloženo je sedam miliona maraka u infrastrukturu - trafo-stanice, vodovod, obdanište, škole. Prema priči Radosavljevića, redovno se održavaju razni koncerti i slične manifestacije, radi šest sportskih klubova, a otpočela je i izgradnja crkve u centru.
       - Ideja o otcepljenju severa je jako opasna, jer zapostavlja one u dubini Kosova kao i sve raseljene u užu Srbiju. Sever nije tako veliki i značajan, a politika Jakšića i Ivanovića je u suštini kvazipatriotska, jer ničim ne doprinosi stabilizaciji srpske zajednice. Mi smo za multietničko Kosovo što je jedina varijanta za evropske integracije koje će uslediti, - kaže Radosavljević, inače vlasnik TV Mir, koju njegovi protivnici zovu "Nedovizija" po Milanu Nediću.
       U Leposaviću funkcioniše i lokalna policija - Kosovo Police Service, (KPS) koju ostale tri srpske zajednice na severu odbijaju. "Da su pristali, sada bi imali 400 Srba legalno naoružanih, pouzdane informacije, i stvarni red i mir", tvrdi Radosavljević.
       Kolektivan ulazak u KPS nuđen je "čuvarima mosta" u Mitrovici ali je to odbijeno pošto "mostadžije" žele samo srpska obeležja. "Nismo prihvatili, jer je to milicija nove državne tvorevine, a mi zahtevamo da se vrati naša vojska i policija kao što je predviđeno Rezolucijom 1244", kaže Jakšić. "Oni bi bili na budžetu UNMIK-a i sprovodili njihovu politiku, a glavna komanda bi bila u rukama Albanaca", dodaje Milan Ivanović.
       Vreme i simpatije dobijeni posle izlaska na novembarske izbore i tokom dugog preganjanja albanskih stranaka u vezi sa raspodelom ključnih funkcija, tako nisu iskorišćeni za konsolidaciju koalicije Povratak, definisanje sledećih koraka kosovskih Srba i pripremu novopečenih neiskusnih poslanika za osvajanje prostora u institucijama Kosova u formiranju. Poslanici se gotovo i ne sastaju, ne dobijaju materijale koji se dostavljaju samo u Prištinu, nisu imali nikakvu obuku i ne odlučuju zajednički o kadrovskim rešenjima za odbore i eventualnog ministra, već to čini Čović ispred Centra sa užom grupom poslanika, uz nastojanje da se šef poslaničkog kluba Rada Trajković, koja jedina ima parlamentarno iskustvo, potpuno isključi iz tog procesa.
      
       Strategija
       U ponedeljak je delegacija Mitrovčana u protestu bila pozvana na sastanak kod predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice, što je među mitingašima predstavljeno kao potpuna podrška. "Odavno nismo imali skup koji je toliko odisao slogom da se mora boriti za Kosovo, srpske insititucije i povratak naše vojske i policije", kaže Jakšić za NIN.
       Oliver Ivanović, takođe učesnik pomenutog sastanka, govori znatno drugačije. "Mitinzi se ne mogu zabraniti, ali mora postojati koncept. Usmeravanje negativne energije prema UNMIK-u nije dobro, već se moraju uspostaviti kontakti i početi razgovori", objašnjava za NIN. Naglašavajući zahtev da severna Mitrovica bude zasebna opština, on govori i o potrebi uvođenja reda u vidu nekih "uniformisanih lica", u čijoj će predselekciji učestvovati Koordinacioni centar, a možda po modelu koji je uz pomoć OEBS-a primenjen na jugu Srbije.
       Srbi u Mitrovici će s pravom govoriti o stotinama uništenih nadgrobnih spomenika u južnom delu grada, nezavršenoj istrazi o požaru u srpskoj crkvi, nijednom osuđenom Albancu za zločine ili bar kriminal na štetu Srba, plašenju dece i zabijanju noževa u njihovo brašno i mast u pretresima u gluvo doba noći... Ipak, zaboravljaju da se zapitaju ne bi li bilo i mnogo gore da nije "izdajnika" poput Rade Trajković, Radosavljevića ili Đinđića. I da jeste od ključne važnosti da severna Mitrovica i zvanično postane zasebna opština pre septembarskih lokalnih izbora, ali da ona opštinska uprava koja sad postoji u severnom delu grada, (nepriznata od UNMIK-a) koja ostvaruje samo prihode od izdavanja dokumenata dok su pravi izvori novca i moći drugde, nije dobra preporuka za autonomiju kojoj teže.
      
       SVETLANA ĐURĐEVIĆ-LUKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu