NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vanzemaljac na centru

Prepoznatljiv po obrijanoj glavi i čudnom pogledu, sa nabreklim venama na slepoočnicama, Kolina je po četvrti put izabran za najboljeg sudiju Italije

      Pjerluiđi Kolina je u poslednje četiri godine četiri puta proglašavan za najboljeg fudbalskog sudiju sveta. Italijanski arbitar, rodom iz Bolonje, ovo priznanje dobio je od Međunarodne fudbalske asocijacije istorije i statistike. O svetskom “čoveku u crnom” broj jedan odlučivao je i specijalni žiri medija iz 78 zemalja! Za sebe kaže da je mogao da bude vrhunski ekonomista i komercijalista, bio je na putu da postane pisac, ali se ipak odlučio za pištaljku fudbalskog sudije.
       Prepoznatljiv po obrijanoj glavi i čudnom pogledu, sa nabreklim venama na slepoočnicama, Kolina je mogao da “zaglavi” i na bioskopskom platnu. Recimo, u filmovima o vanzemaljcima...
       Na predstojećem fudbalskom šampionatu sveta koje se od 31. maja igra u Južnoj Koreji i Japanu, mnogi ga već vide u ulozi glavnog delioca pravde finalne utakmice: “Sve zavisi od Italije! Ako naša reprezentacija ne bude učesnik finalnog meča, mogu se nadati takvoj počasti. Naravno da bih više želeo učešće Italije u finalu”, specijalno za NIN govori Pjerluiđi Kolina.
       Dalje, popularni “ćelavac”, kaže da u svetu ima bar desetak “jakih” sudija koji mogu da vode najznačajniju utakmicu koja se igra na planeti svake četvrte godine, i da nije opterećen budućom ulogom...
      
      
      
       Kazna
      
       Minule nedelje Kolina je “zaradio” neobičnu, ali i neočekivanu kaznu svog matičnog saveza, Italijanske fudbalske asocijacije. Neobičnu, jer mu je zabranjeno da u poslednje tri utakmice šampionata sudi timovima koji odlučuju o novom šampionu Italije. Neočekivanu, samim tim, jer je najbolji na svetu!
       “Mislim da je veoma teško, u ovom trenutku, tumačiti ovu vrstu kazne. Lično ne osećam da sam kažnjen. Čvrsto ostajem pri svom sudijskom uverenju”, objašnjava Kolina.
       Kazna je usledila posle dva dosuđena penala u korist kluba “Rome” protiv domaćina na utakmici “Venecije”, a koji su po mišljenju Komiteta za suđenje direktno uticali na dalji tok šampionata. Za Kolinu vlada uverenje da je “lak na pištaljci” kada treba sankcionisati prekršaj u kaznenom prostoru: “Presudu ne donosim ja već igrač koji načini prekršaj. Pravila su kristalno jasna, ali sve zavisi ko i na kakav način želi da ih tumači. Ono što tvrdim, jeste da nikada u takvim prilikama nemam nedoumica”, zaključuje Kolina.
       Sudija sa najviše dosuđenih penala, po sezoni, u italijanskom popularnom “kalču” još tvrdi - da kada bi i ostale kolege jasnije tumačile pravila igre, onda bi manje bila uočljiva njegova strogost. “Iako su pravila igre striktna i vrlo jasno definisana, sudijama nije uvek jednostavno da ih u datim situacijama primene i učine logičnim. Uvek postoje oni koji vide drugačije”, tvrdi Kolina.
      
      
      
       Profesionalac
      
       Pjerluiđi Kolina smatra da savremena tehnologija može u bliskoj budućnosti, već na šampionatu sveta u Koreji i Japanu, da pomogne sudijama. “Poslednjih deset godina igra se mnogo promenila u taktici, brzini, tehnici i u svakom drugom smislu, tako da moramo da imamo sudije koje su jače i fizički spremnije nego danas - da brzo reaguju, gotovo bez greške, a priznaćete da to nije baš lako. Nacionalni savezi, FIFA i UEFA godinama pokušavaju da usaglase stavove i utvrde na koji bi način moderna dostignuća elektronike mogla da pomognu sudijama. Prilika je to na ovom šampionatu u Koreji i Japanu. Danas sudije mnogo vremena gube na pripremama, gledajući video-kasete, koristeći Internet, posmatrajući šeme i postavke igre.”
       Profesionalne sudije su neminovnost i budućnost fudbalske igre, ubeđen je italijanski i svetski sudija broj jedan: “Kada budemo imali profi suđenje, neće biti ni starosnog limita, a u fudbalu je dovoljno novca da se sudije plate! Kad se to dogodi, biće tretirani sa više poštovanja, ali i kao kolege igračima, trenerima i svima koji su uključeni u igru. Verujem da će ih i navijači prihvatiti. Biće, jednostavno, bolji u ovom poslu, a samim tim i fudbal će biti bolji”, zaključuje Kolina.
       Ko sve može i treba da sudi? Po mišljenju ovog arbitra, to su ljudi koji su u nekom periodu igrali fudbal i osećaju situaciju na terenu: “Treba omogućiti igračima da još u toku karijere učine nešto na svom usavršavanju da bi možda kasnije postali sudije. Znači, ne može se svako baviti ovim poslom zato što, na primer, mnogo voli fudbal. Jedno je samo gledati utakmicu, a drugo je biti njen akter. Valjda je to razumljivo. Ne mogu, takođe, da svi posle igračke karijere budu treneri i za to je potrebno sluha. Ja nisam bio igrač koji obećava. Važno je da sam igrao i upoznao šta ova igra znači.”
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu