NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Buđenje zanosa
       Standardni temat iz istorije srpskog pozorišta u časopisu Teatron posvećen je poslednjoj deceniji 20. veka. Istraživanje u ovom broju započeto je podtemom Predistorija, u kojoj se analizira struktura i recepcija “popularnih i kontroverznih predstava iz osamdesetih, sa temama iz srpske istorije, u kojima je došlo do buđenja patriotskog, a neko će reći i nacionalističkog zanosa”, kako u uvodniku naglašavaju glavni urednik i urednik ovog izdanja Ksenija Radulović i Ivan Medenica.
       U rubrici Savremena scena središnji prostor posvećen je velikom poljskom i svetskom šekspirologu Janu Kotu (1914-2001).
       I u ovom broju sa više priloga ispunjene su rubrike: Estetika pozorišta, Hronika savremenog pozorišnog života, Prikazi knjiga, ali i rubrika In memoriam posvećena Radmili Savićević i Danilu-Bati Stojkoviću
      
      
      
       Manitoba
      
       Dvadesettrogodišnji Kanađanin Dan Snejt, koji nastupa pod imenom Manitoba, u subotu 4. maja predstaviće svoj DJ set u kombinaciji sa “live” act-om u Pogonu Doma omladine. Njegov dolazak u Beograd rezultat je uspešne saradnje Belgradedžard Sound Sdžstem-a sa londonskom izdavačkom kućom Leaf Label, za koju je Manitoba objavio album Start Breaking Mdž Heart. Ovaj, inače klasično obrazovani pijanista, koji trenutno radi na svom doktoratu iz matematike, kreira kompleksne muzičke teme koristeći se najosnovnijim kompjuterskim sredstvima i klavijaturama. Njegovi poslednji singlovi potpuno su orijentisani ka plesnom podijumu.
      
      
      
       Dvobroj “Pisma”
      
       Novi broj časopisa za svetsku književnost “Pismo”, koji izlazi pod pokroviteljstvom srpskog PEN centra, prilozima koje donosi opravdava što se pojavljuje kao dvobroj, za zimu i proleće.
       U njemu su odlomak mađarskog pisca Petera Esterhazija iz njegovog najpoznatijeg romana “Harmonia caelestis”, poezija poznate poljske pesnikinje Julije Hartvig, pesme Samjuela Beketa iz zbirke “Pesme na engleskom” kao i poezija italijanskog pesnika Bruneta Latinija. Tu je i zani-mljiv tekst Kolje Mićevića “Ja, Bruneto Latini”, potom tragedija u jednom činu “Sumrak” Augusta Strindberga; drama “Medeja” svestranog francuskog autora Žana Anuja; proza nepoznatog autora prevedena sa srednjogrčkog “Trimarion - ili kako se dotični napatio”; dve priče Getea i na kraju zanimljivo štivo knjige Harolda S. Kušnera “Kada se ružne stvari događaju dobrim ljudima”.
      
      
      
       Dug dizajneru
      
       Čoveku koji je ulepšao više od hiljadu knjiga uzvraćeno je takođe - lepom knjigom.
       Spomenicu o Radu Rančiću (1949-2000), jednom od naših najpoznatijih dizajnera knjiga, koju su priredili Slobodan Pavićević i Radovan Popović, objavili su “Jefimija” iz Kragujevca, “Grafoprint” iz Gornjeg Milanovca i Zadužbina kralja Petra I s Oplenca.
       Mnogo je pisaca koji su se na svom delu uverili u umeće Rada Rančića, počev od Meše Selimovića, do princa Tomislava Karađorđevića, čije je Memoare među poslednjima opremio. Sada mu se, kroz Spomenicu, odužuje dosta živih pisaca, među kojima su: Dobrica Ćosić, Danko Popović, Jovan Radulović, Radoslav Bratić...
      
      
      
       Hrvatski bestseler na ćirilici
      
       Ćirilično izdanje knjige “Što je muškarac bez brkova” jednog od najčitanijih hrvatskih pisaca Anta Tomića, predstavljeno je u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. Taj hrvatski bestseler, koji je od 2000. godine već prodat u 8 500 primeraka objavljenih u šest izdanja, na ćirilici je objavila izdavačka kuća “Prometej”. Autor u knjizi na humoristički način pripoveda o Dalmatinskoj Zagori i njenim žiteljima u selu Smiljevu. Tomić, rođen 1970. godine u Splitu, piše i feljtone i reportaže kao novinar “Jutarnjeg lista”.
      
      
      
       Mandićeva retrospektiva
      
       Retrospektivna izložba slika Zdravka Mandića, pod nazivom “Svetlost i izmaglica”, otvorena je u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Predstavljena je i “Knjiga o slikarstvu Zdravka Mandića”.
      
      
      
       Glamočak u SKC
      
       Projekat “La Pietá” jednog od vodećih evropskih fotografa Gregora Podgorskog i jugoslovenskog umetnika i skulptora Zlatka Glamočaka, koji živi i radi u Parizu, biće predstavljen u utorak, 30. aprila u 20 sati u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, na završetku Festivala proširenih medija “Aprilski susreti” (AS02). U Galeriji SKC-a biće predstavljena fotoinstalacija od 500 fotografija Podgorskog, koje su zasnovane na istorijskoj temi umetnosti - “pijeti” (kompozicija Bogorodice sa Hristom u naručju). Drugi deo projekta, koji će biti predstavljen u kružnom foajeu SKC-a, čini instalacija Glamočaka inspirisana socijalizacijom pojedinca u uslovima savremenog načina života. Projekat “La Pietá” biće predstavljen do 5. maja. Time se završava “AS02”, koji je obnovljen posle deset godina.
      
      
      
       Stigao Spajdermen
      
       Američki film “Spajdermen” u režiji Sema Reimija premijerno će biti prikazan u četvrtak 2. maja u 23 sata u Domu sindikata u Beogradu, istovremeno sa premijerama u još oko 70 zemalja širom sveta. Čuvenog Marvelovog superheroja, sa moćima da se genetski pretvori u pauka, igra Tobi Mekvajer. U filmu igraju i Vilijam Defo i Kirsten Dunst. Distributer filma je Tak.
      
      
      
       Oberhauzen - 48. put
      
       Međunarodni 48. festival dokumentarnog i kratkog filma u Oberhauzenu, na kojem će van konkurencije biti prikazani i filmovi nekoliko autora sa prostora bivše Jugoslavije, počeće u tom nemačkom gradu, gde će trajati do 7. maja. U specijalnom tematskom programu, pod nazivom “Katastrofa”, 6. maja biće prikazan naj -noviji film Želimira Gvardiola “Crni gavrani”. Takmičarski program podeljen je na međunarodnu sekciju, nemačku, međunarodnu dečju i dečju, a nagradni fond je 37 500 evra. U posebnom programu, posvećenom izabranim autorima koji su uticali na razvoj dokumentarnog filma, biće predstavljeni i radovi Želimira Žilnika i Karpa Godine.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu