NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Bilans
      
       Medijske slobode pogoršane su prošle godine u celom svetu, “posebno nakon početka američkog rata protiv terorizma”, koji je zahtevao priklanjanje medija jednoj strani u sukobu, ocena je organizacije za zaštitu novinara “Reporteri bez granica” (RSF) u godišnjem izveštaju povodom Svetskog dana slobode medija (treći maj). Među dobre vesti uvršćeno je poboljšanje situacije u Srbiji, posle smenjivanje vlasti, ali je ukazano da su izneverene nade o brzoj transformaciji državnih medija i usvajanju novih medijskih zakona kao i rasvetljavanju ubistava novinara Milana Pantića i Slavka Ćuruvije. U delu o Crnoj Gori, RSF je naveo da crnogorske vlasti koriste zakonsku mogućnost kažnjavanja zbog klevete kako bi sprečile kritiku sopstvene umešanosti u šverc cigareta na Balkanu. U delu o Kosovu RSF tvrdi da pojedini političari i kriminalne grupe na Kosovu vide objektivno informisanje kao pretnju sopstvenoj moći, zbog čega vrše stalni pritisak na novinare.
      
       Istraživanje
      
       Haški tribunal bio je glavna tema beogradskih medija od 13. do 26. aprila, pri čemu je predstavljan ne samo kao sudbina pojedinca već cele zemlje, pokazuje novo istraživanje Medija centra i agencije Strateški marketing. Elektronski mediji posvetili su Haškom tribunalu skoro trostruko više vremena nego saveznoj vladi, a četiri puta više nego Vladi Srbije. Mediji su, međutim, u već dvomesečnom praćenju haške teme, ostavili po strani optužnice za ratne zločine, a mnogo interesantnije su im bile pojedinačne sudbine, kao i poruke haških optuženika.
      
       Kritika
      
       Skupština opštine Bor usvojila je, posle žučne rasprave, izveštaj o radu javnog preduzeća Štampa radio i film (ŠRIF), u čijem sastavu posluju borska Radio-televizija i list “Kolektiv”. Odbornik Demokratske stranke i vlasnik “Borskih novina” Dušica Radulović rekla je da informativni program borske televizije “ne zaslužuje prelaznu ocenu”, a kritike na račun te stanice izneo je i odbornik Srpskog pokreta obnove Antonije Lupšić.
      
       Demanti
      
       Američka televizijska stanica En-Bi-Si demantovala je da planira da angažuje bivšeg predsednika SAD Bila Klintona za voditelja. “Trenutno ne planiramo nikakvu emisiju sa njim”, rekao je predsednik En-Bi-Sija Robert Rajt, reagujući na pisanje “Los Anđeles tajmsa” da je 55-godišnji Klinton tražio 50 miliona dolara da postane “buduća Opra Vinfri”. Američka štampa nedavno je pisala i da bi Klinton mogao da pobedi novinara Brajana Gambela u jutarnjem informativnom programu stanice Si-Bi-Es.
      
       Nagrada
      
       Nagrada “Konkordija”, koju dodeljuje Udruženje austrijskih novinara (VOZ), uručena je 3. maja u Beču, povodom Svetskog dana slobode medija, izdavaču i glavnom i odgovornom uredniku banjalučkih “Nezavisnih novina” Željku Kopanji. Kopanju je za tu nagradu u kategoriji “slobode štampe” predložila Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO).


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu