NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Radionice duše

Domaći umetnici retko se odlučuju za samostalno prezentovanje na Mreži, verovatno zbog nedovoljne informisanosti o mogućnostima ovog vida reklamiranja

      Kao medijum koji pruža potpunu mogućnost vizuelne ekspresije, Internet je izrastao u jednog od najjačih saveznika likovnih umetnika u borbi za njihovu promociju pred širokim auditorijumom. Predstavljajući svoje radove na brz, jednostavan i, nadasve, jeftin način oni ne samo da ostvaruju prisniji kontakt s ogromnim korisničkim telom Interneta, već višestruko proširuju mogućnost svojoj umetnosti da pronađe put do kupaca na svim meridijanima. Dok je u svetu takav način prezentacije sasvim uobičajen, na našem parčetu Mreže umetnici se retko odlučuju za samostalno prezentovanje, verovatno zbog nedovoljne informisanosti o mogućnostima ovog vida reklamiranja. Tim poslom još uvek se, uglavnom nedovoljno, bave odgovarajuće galerije, koje se trude da svojim klijentima na obe strane, što će reći umetnicima i kupcima, omoguće da na pravi način pronađu “zajednički jezik”.
       Prodajom i otkupom slika poznatih umetnika s ovih prostora bavi se galerija “Radionica duše” iz Beograda. Na lokaciji http://www.beograd.com/radionica_duse nalazi se oficijelni sajt ove galerije, putem koga se vrši on-line prodaja slika vrsnih slikara kao što su Olja Ivanjicki, Sava Stojkov, Momčilo Antonović i Dragan Ilić. Na sajtu se mogu videti kvalitetne reprodukcije prodajnih eksponata, kojih, međutim, nema naročito mnogo. Sadržaj se relativno često ažurira. Ivan Z. Jovanović se slikarstvom bavi od svoje petnaeste godine. Putujući Mediteranom, zaustavio se na području Sen Tropea, gradića na francuskoj rivijeri u kome je oformio galeriju. Internet prezentacija, preko koje se mogu videti i naručiti retko zanimljive slike ovog vrsnog umetnika nalazi se na adresi http://www.beograd.com/ivan. Na adresi http://www.klikovac.co.yu nalazi se jedna od retkih samostalnih prezentacija koju je potpisao Draško Klikovac, ekscentrični umetnik koji ovim putem predstavlja svoje ekskluzivne i neobične slike i nameštaj, koji se mogu i kupiti.
       Jedna od prvih sajber galerija na našim prostorima nalazi se na adresi http://www.yubusiness.co.yu/yuart.htm i odlikuje se zanimljivim dizajnom i sadržajem. Tu se mogu videti virtuelne izložbe Mirjane Krstevske, Velizara Krstića, Aleksandra Đurića, Olje Ivanjicki i Divne Jelenković. Informacije su na engleskom jeziku, a pored kratkih biografija umetnika mogu se pogledati i veoma kvalitetne reprodukcije slika s izložbi, komentari, kao i interesantna ilustrovana storija o srpskom impresionizmu. Beogradska galerija slika svoju prezentaciju čuva na adresi http://www.beograd.com/artgallery.html i tu predstavlja on-line galerije poznatih slikara. Sajt je bogat linkovima koji vode na srodne stranice, pa je idealan za početak pretrage. Galerija jugoslovenske naive krije se iza adrese http://www.yurope.com/art/gallery. Sajt je još u razvoju, a na njemu se mogu naći reprodukcije, kratke informacije i linkovi u vezi s našim najpoznatijim naivcima. Savremena galerija poznate umetničke kolonije Ečka na svom sajtu predstavlja radove umetnika koji učestvuju u njenom radu (http://www.galerija.co.yu). Stranica je puna raznovrsnih informacija o izložbama, bijenalima i samim umetnicima, a može se naći i određen broj reprodukcija.
       Poštovaoci dela Ogista Renoara biće fascinirani sadržajem sajta http://www.renoir.org.yu. Reč je o lokaciji posvećenoj ljudima koji žele da bolje upoznaju Renoarove slike i umetnost. Sajt je savremen u svakom pogledu, od dizajna do načina na koji je sastavljen, a svojim sadržajem zaista zaokuplja pažnju: tu su 212 reprodukcija Renoarovih slika u okviru galerije i 358 postera koji se mogu i kupiti, putem jedne od najvećih svetskih baza reprodukcija (http://www.art.com). Sajt ekstravagantnog dizajna posvećen je zemunskoj “Galeriji 107” i na njemu se mogu naći kolekcija, prodajne postavke, ekslibrisi i drugi interesantni sadržaji (http://www.galerija107.co.yu). Njeb lokacija zamišljena kao virtuelna prodajna galerija koja treba da okupi sva značajnija imena umetničkog života Crne Gore smeštena je na sajtu http://www.artshop.cg.yu. Radi se o prvoj virtuelnoj galeriji posvećenoj crnogorskim umetnicima koja za cilj ima promociju mladih i već afirmisanih umetnika koji još uvek nisu našli svoje mesto u Internet okeanu, kao i prodaju njihovih dela koja će biti moguća od trenutka kada u našoj zemlji profunkcioniše sistem plaćanja putem kartica.
       Za kraj preporučujemo posetu Internet magazinu na adresi http://www.artmagazin.co.yu. Tu se, između ostalog, mogu naći informacije o aktuelnim izložbama u novosadskim i sremskokarlovačkim galerijama, kratki tekstovi o svim značajnijim galerijama i muzejima na tom prostoru, kao i sveobuhvatan adresar likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Jugoslavije koji obuhvata 2270 imena i 95 linkova.
      
       GRADIMIR JOKSIMOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu