NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Novi Prozori
      
       Sledeća generacija “Vindous” operativnog sistema, koja nosi radni naziv Longhorn, trebalo bi da se pojavi na tržištu u drugoj polovini 2004. godine, otkrili su predstavnici Majkrosofta na nedavno održanoj “Vindous hardver inženjerint” konferenciji (http://www.microsoft.com/winhec) tog softverskog giganta. Novi “Vindous” u početku nije bio zamišljen kao značajan tehnološki pomak naspram Windows-a XP, ali razvoj Longhorna je izrastao u ambiciozan projekat iz koga će nastati proizvod značajan za Majkrosoft. U ovom trenutku se zna da će najveći noviteti u novim “Prozorima” biti fajl sistem baziran na novoj verziji SLjL servera (Džukon) i DirectX9 biblioteke na kojima bi trebalo da se bazira novi trodimenzionalni korisnički interfejs.
      
       Gugl se širi
      
       Internet pretraživač “Gugl” (http://www.google.com) počeo je sa eksperimentalnim isprobavanjem svoje nove usluge koja omogućava automatsko pretraživanje njegove ogromne baze od dva miliona dokumenata i prikazivanje tako dobijenih rezultata na bilo koje veb stranice. Usluga nazvana Google Njeb APIs za sada je besplatna i ograničena za korišćenje samo u lične i nekomercijalne svrhe, a omogućeno je postavljanje najviše 1000 automatskih upita dnevno. Da biste koristili ovu uslugu, potrebno je da se registrujete, posle čega ćete dobiti odgovarajuće instrukcije za postavljanje koda i dalji rad.
      
       I hakere hapse, zar ne?
      
       Dvadesetpetogodišnjeg hakera iz Sjedinjenih Država, Džozefa Konopku, uhapsili su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) zbog osnovane sumnje da je pripremao terorističke akcije na području grada Čikaga. Kod njega je prilikom pretresa nađeno oko tri kilograma natrijum i kalijum-cijanida, a pronađen je i skriveni laptop računar, postavljen u tunelima ispod gradskih ulica, sa instaliranom bežičnom vezom. Konopka, koji je na Internetu poznat pod nadimkom Dr Haos, po svemu sudeći odgovoran je i za čitav niz hakerskih incidenata, a na teret mu se stavlja i povezanost sa organizacijom “Carstvo haosa” (The Realm of Chaos), grupom hakera koja je dugo pravila ršum u mobilnoj telefoniji države Viskonsin.
      
       D.K.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu