NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Svetlana i Katarina u “Sabranim pri~ama”
      
       Svetlana Bojković u ulozi Rut i Katarina Žutić kao Liza dočaraće sudbinu dve umetnice, književnice, jedne na zalasku, druge na početku karijere. Reč je o predstavi “Sabrane priče” koje će od 9. maja, kada je premijera, biti na redovnom repertoaru u podrumu Ateljea 212. Autor teksta je mlađi američki pisac Donald Margulis koji je za komad “Večera s prijateljima” (odnedavno se takođe igra na Velikoj sceni Ateljea 212) dobio Pulicerovu nagradu. U komadu “Sabrane priče” koji je uspešno igran u Londonu ali i u drugim evropskim prestonicama, Margulis u olbijevskom maniru govori o ljubavi i sukobu dve žene, o umetničkoj i ljudskoj odgovornosti, o etičkim dilemama... o tome ima li krađe kada se napiše roman o nečijoj nesrećnoj ljubavi... Reditelj predstave je Tanja Mandić-Rigonat.
      
       Blago iz trezora
      
       Izložba “Od Lepenskog vira do savremene umetnosti” otvorena je u Narodnom muzeju u Beogradu, povodom Dana nacionalnog muzeja, osnovanog pre 158 godina. Na izložbi će biti predstavljeni radovi iz trezora Narodnog muzeja. U toku su stalne postavke “Srpsko slikarstvo 18. i 19. veka”, “Jugoslovenska skulptura” i “Srpsko slikarstvo 20. veka”.
      
       Ringe Raja
      
       Filmska komedija Đorđa Milosavljevića “Ringe Raja” premijerno će biti prikazana 10. maja u 20,30 sati u Centru “Sava” u Beogradu, u distribuciji “Provižna”. Priča se zasniva na zameni identiteta dvojice braće - starijeg Ringsa, žestokog momka sa beogradskog asfalta, koji pokušava da promeni način života i staro društvo zbog ljubavi prema devojci, i mlađeg Raje, dobrog i odgovornog mladića, koji je asistent etnologije na Filozofskom fakultetu. Glavne uloge igraju Ivan Jeftović, Dejan Lutkić, Vladan Dujović Duja, Dragan Petrović Pele i Nataša Marković.
      
       Angelina gostuje
      
       Predstava “Psihoza 4.48” britanske autorke Sare Kejn u režiji Sebastijana Horvata, biće premijerno izvedena u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani. Scenograf je Petra Veber, a kostimograf beogradska umetnica Angelina Atlagić. Drama “Psihoza 4.48” nastala je pre četiri godine na osnovu intimnog dnevnika autorke, koja je bila u teškoj depresiji.
      
       Bajaga u Zagrebu
      
       Beogradski pop muzičar Momčilo Bajagić Bajaga i njegov bend održaće 11. maja koncert u “Tvornici” u Zagrebu, prvi put posle deset godina. Bajaga će tim koncertom obeležiti i 18-godišnjicu od prvog nastupa u Hrvatskoj, 1984. godine u Kulušiću. Istovremeno, u zagrebačkom klubu “Močvara” nastupiće novosadski bend “Ateist rep”, a kao predgrupa sviraće “Ždesk” iz Nove Gorice. U klubu “Best” nastupiće britanski di-džejevi Ejd Fenton, Stiv Marej i Šaolin, uz podršku hrvatskih di-džejeva Filipa, Fanka Gurua i Bornaa.
      
       Srbi na petom kontinentu
      
       Živeći dugo u Australiji, Slobodan Radojkov Lazić uvideo je da ima malo podataka zabeleženih o Srbima na ovom kontinentu pa je još pre dvadeset pet godina počeo da prikuplja građu o njima. Rezultat tog rada trebalo bi da bude više od hiljadu odštampanih stranica. Prva, uvodna sveska ovog obimnog rada izašla je nedavno u izdanju autora pod naslovom “Srbi u Australiji u 20. veku”.
      
       Čehov za početak
      
       Tradicionalni 37. susreti profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” trebalo bi svečano da budu otvoreni u Narodnom pozorištu u Pirotu predstavom tog teatra “Ujka Vanja”. Taj komad je, prema poznatom delu Antona Pavloviča Čehova, režirao Nikolaj Poljakov iz Sofije. Za nagrade festivala, koji će biti završen 21. maja, takmičiće se deset predstava.
      
       Dilan u Aspenu
      
       Muzičar Bob Dilan nastupiće ove jeseni na godišnjem džez festivalu u Aspenu, u američkoj državi Kolorado. Njegov nastup zakazan je za 1. septembar. Izvršni producent muzičke manifestacije Džim Horovic, koji već sedam godina pokušava da dovede Dilana na ovaj festival, rekao je: “To je kao da sam se popeo na planinu od 6 000 metara. On je definitivno umetnik koji je dospeo do statusa žive legende.”
       Očekuje se da džez festival u Aspenu, koji se obično održava u Snoumas Vilidžu, zbog radova bude premešten u podnožje planine Batermilk. Grupa “Fil & Frends” (Phil & Friends), predvođena bivšim basistom “Grejtful Deda” (Grateful Dead), Filom Lešom, nastupiće na otvaranju festivala, 30. avgusta.
      
       Ginter Gras na srpskom
      
       “Narodna knjiga” zaista ume brzo da reaguje. Dok u Nemačkoj traju žestoke rasprave povodom novog romana Gintera Grasa “Hodom raka”, ova izdavačka kuća je već objavila prevod ove veoma tražene knjige. Autor “Limenog doboša” je uzburkao nemačku javnost svojom potresnom antiratnom pričom o jednoj, do sada nepravedno ignorisanoj temi. Radi se o egzodusu više od osam hiljada nemačkih izbeglica koji su bežeći pred Crvenom armijom izgubili živote u nemačkom putničkom brodu “Vilhelm Gustolf”. Izbeglice iz Gdanjska u januaru 1945. potopila je ruska podmornica. Ovaj brod neki zovu i nemačkim “Titanikom”, mada je na njemu bilo pet puta više žrtava nego na mnogo čuvenijem stradalniku.
       Ovaj roman nobelovca Gintera Grasa (75) preveo je Aleksandar Gojkov, a pojavljuje se u elitnoj biblioteci “Narodne knjige” pod nazivom “Antologija svetske književnosti”.
      
       Letopisi stradanja
      
       Pisac Anđelko Anušić nedavno je, u izdanju banjalučkog “Glasa srpskog”, objavio svoj prvi roman “Silazak sina u san”, za koji Jovan Radulović kaže da iz njega “s vremena na vreme pokuljaju strašne i opominjuće priče”.
       Anušiću je ovih dana, u izdanju beogradskog “Zvonika”, izašla još jedna knjiga, 13. po redu, “Da mrtvi i živi budu na broju”, u kojoj je sabrano više od stotinu njegovih tekstova objavljenih u periodu od 1990. do 2000. godine u brojnim srpskim i inostranim listovima. Ova knjiga čini svojevrsni letopis i dokument stradanja Srba s leve strane Drine.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu