NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Svesno preskočeni detalji

(“Zaglupljivanje devojčica”, NIN br. 2679)

      U poslednjem broju vašeg lista objavljen je tekst sa nadnaslovom “Pravoslavlje” i naslovom “Zaglupljivanje devojčica”. Autorka Marijana Milosavljević i njen sagovornik Dragan Popadić upinju se da dokažu jednostranu tezu kako tradicionalne a naročito pravoslavne vrednosti dovode do degradacije položaja žena. Kako je pitanje odnosa tradicionalnog i modernog i njihovog pozitivnog ili negativnog uticaja na život žena složeno, njihova crno-bela teza je neodbranjiva. Zbog toga autorka ili Popadić (ili oboje), pribegavaju falsifikovanju narodne priče ‘Nemušti jezik’ kako bi dokazali ‘političku nekorektnost’ pitanja koja su uz tu priču postavljena u zbirci pitanja za prijemni ispit iz srpskog jezika. Podsećajući nas na sadržaj priče oni preskaču ‘nebitne detalje’ da je čobaninova žena insistirala da joj on oda svoju tajnu i kada joj je rekao da će, ako to učini, odmah umreti. Čobanin čak naručuje i mrtvački sanduk i legne u njega, ali žena i dalje insistira da sazna njegovu tajnu. Posle toga čobanin posavetovan od pevca batinom istuče svoju trudnu ženu. Dakle, kad znamo tačnu verziju priče, jasno je da je odgovor - sugerisan u zbirci da žena pokazuje neprimerenu radoznalost i bezobzirnost - tačan. Istina je da su autori zbirke mogli da dodaju da batinanje žena od strane muškaraca nije prihvatljivo i da je čobanin mogao naći neki drugi način da se odbrani.
       Međutim, to što je u interpretaciji autorke i Popadića svesno izostavljen važan deo priče, kako bi njihovo tumačenje retrogradnosti tradicije bilo ubedljivo, ukazuje na zlonamernost koja je nespojiva sa profesionalnošću.
       Nadajmo se da je u pitanju samo veliki profesionalni propust autorke teksta, a ne i nagoveštaj kako bi famozna evaluacija nastavnih sadržaja primenjena na narodno stvaralaštvo mogla izgledati. Ako će posle evaluacije, narodne priče i ‘deseterac’ biti zastupljeni ne u onom obliku u kome su zapisani, već u ‘prerađenom’ obliku pogodnom za sugerisanje zaključaka o retrogradnosti tradicije, onda je vreme da ponovo počnemo da ih učimo napamet i prenosimo usmeno.
      
       DRAGANA MOMČILOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu