NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Susreti
       Drugi Susreti javnih (državnih) televizija zemalja jugoistočne Evrope održaće se u Baru od 23 do 25 maja. Susret organizuje Centar za medijakomunikacije javnih televizija zemalja jugoistočne Evrope (MEDIACOM) iz Bara u saradnji sa Televizijom ZDF (Savezna Republika Nemačka) i sa Mrežom za slobodno i profesionalno novinarstvo jugoistočne Evrope Medija Plan Instituta Sarajevo. Na susretima učestvuju glavni urednici javnih (državnih) televizija zemalja jugoistočne Evrope i urednici aktuelnih programa, kao i eksperti za medije iz zemalja regiona, iz SR Nemačke, Republike Francuske i predstavnici TV Slovenije kao gosti. U centru ovih susreta su tri teme: mediji (televizija) i multikultura (prezentacija emisija i debata), procesi transformacije državnih u javne televizije i kriterijumi za saradnju među televizijama zemalja regiona.
      
       Zaštita
       Beogradski Medija centar osnovao je Advokatski pul koji će besplatno zastupati predstavnike domaćih medija u eventualnim krivičnim ili građanskim postupcima. Centar je saopštio da će se truditi da u sporovima protiv novinara, urednika ili osnivača medija koji zatraže pomoć Advokatskog pula, obezbedi i učešće stranih posmatrača. Pul je osnovan u saradnji sa nevladinim organizacijama - Švedski helsinški komitet za ljudska prava iz Beograda, Institut za otvoreno društvo iz Budimpešte i Press Nonj iz Amsterdama.
      
       Pretnja
       Urednik zagrebačkog nedeljnika Nacional Ivo Pukanić obavestio je učesnike kongresa Međunarodnog pres instituta (IPI) u Ljubljani (koji se održavao od 8. do 12. maja) da, zbog pretnji smrću, nije u mogućnosti da učestvuje na tom skupu. On je precizirao da su strane policije i službe obavestile hrvatski MUP o planiranju njegovog ubistva, u vezi s pisanjem Nacionala o duvanskoj mafiji na Balkanu.
      
       Danas u Hrvatskoj
       Vikend izdanje beogradskog lista Danas prvi put se može naći na kioscima u Hrvatskoj od 13. maja, pored nedeljnika i revijalne štampe iz Srbije. Danas je jedini dnevni list iz Srbije koji za sada mogu da čitaju hrvatski građani, ali jednom nedeljno, odnosno kao vikend izdanje. Distributer Danasa je hrvatski "Tisak". U Hrvatskoj je 11. maja stupila na snagu odluka Sabora od januara ove godine, kojom je omogućena slobodna distribucija štampe iz Srbije.
      
       Inicijativa
       Skupština Vojvodine utvrdila je amandmane na Predlog zakona o radiodifuziji, kojima je zatražila formiranje pokrajinske regulatorne agencije i dva televizijska kanala za područje Vojvodine. Zatraženo je i da sva sredstva prikupljena od pretplate na području Vojvodine budu namenjena pokrajinskom radiodifuznom servisu.
       Kazna
       Apelaciono veće Vrhovnog suda u Rusiji odlučilo je da reaktivira uredbu Ministarstva odbrane na osnovu koje je novinar Grigorij Pasko osuđen na četvorogodišnju zatvorsku kaznu zbog odavanja državne tajne o ruskom nuklearnom otpadu u Japanskom moru. Ta uredba sadrži listu kriterijuma o informacijama koje se smatraju državnom tajnom. Vojni kolegijum ruskog Vrhovnog suda odbacio je relevantnost te uredbe u februaru.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu