NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ima i za džabe

Mađarska

      Mađarski mediji i štampa su uglavnom u stranim rukama iako nekim manje uticajnim medijima vladaju domaći ulagači ili mađarska država. Merodavni mediji su ipak u interesnoj zoni stranog kapitala i zbog toga se često kopiraju emisije koje su već u zapadnim zemljama donele veliki dobitak.
       Slična je situacija i u štampi. U stranim rukama su od dnevnih listova "Nepsabadšag" i "Mađar hirlap". U "Nepsabadšagu" do novembra prošle godine većinski vlasnik bio je nemački "Bertelsman", koji je, međutim, bio primoran da proda jedan deo akcija tog lista jer na osnovu mađarskih zakona niko ne može istovremeno da poseduje i štampani i elektronski medij koji emituje program za celu zemlju.
       "Bertelsman" je početkom prošle godine osvojio skoro šezdeset odsto međunarodne televizijske kuće RTL, i tako je postao većinski vlasnik i mađarske televizije RTL Klub, zbog čega je morao da proda visokotiražni budimpeštanski dnevni list.
       "Nepsabadšag" momentalno nema većinskog vlasnika jer je 13. novembra prošle godine švajcarsko izdavačko preduzeće Ringier od "Bertelsmana" kupilo "samo" 49,9 odsto akcija. Sa tom transakcijom je "Ringije", koji je ranije kupio "Mađar hirlap", postao najveći izdavač listova u Mađarskoj, pošto njegovi listovi izlaze u 535 hiljada primeraka svakog dana. Pored "Nepsabadšaga" i "Mađar hirlapa", "Ringije" izdaje i tabloid "Blik" i nacionalni sportski list "Nemzeti sport", dok prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama tiraž dosad provladinog "Mađar nemzeta", u koji je uložen mađarski kapital, u stalnom je opadanju i u poslednje vreme ne postiže ni sto hiljada primeraka dnevno.
       Tamo gde nema dovoljno para, potrebne su jeftine, odnosno besplatne novine. Najverovatnije tu filozofiju su uzeli u obzir i švedski ulagači koji izdaju dnevni list "Metro". Taj besplatni list pojavio se u Budimpešti 1998. godine i delio se uglavnom na stanicama podzemne železnice. "Metro" je danas već najtiražniji list u Mađarskoj i ima pet regionalnih izdanja i može se dobiti besplatno u sedištu svake županije u Mađarskoj. Prošle godine list "Metro" od reklama je svoj prihod povećao čak za 60 odsto, a za ovu godinu se planira rast prihoda od daljih 35 odsto.
       U Mađarskoj se veliki broj lokalnih listova nalazi u rukama stranog, uglavnom nemačkog kapitala. Izdavačko preduzeće "Springer" je vlasnik čak devet županijskih listova dok nemački NjAZ (Njestdeutsche Allgemeine Zeitung) ima pet lokalnih novina. Dva segedinska lista "Delmađarorsag" i "Delvilag" prvo su imala francusko-nemačkog a od prošle godine su dobila engleskog vlasnika.
       Slično je stanje i u elektronskim medijima, kao najpogodnijem sredstvu komunikacije i masovne hipnoze. Vlasnik danas već vodeće mađarske televizije RTL Klub prošle godine postao je nemački "Bertelsman", dok je druga po redu najuticajnija televizija TV2 i dalje svojina međunarodne korporacije SBS-MTM. Obe televizije imaju gledanost preko trideset odsto, pa se može zamisliti koliko prostora ostaje ostalim televizijama kao što je Mađarska državna televizija (MTV), satelitska televizija "Dunav", koje se finansiraju iz budžeta zemlje ili možda kablovska televizija "Satelit" čije račune je do kraja prošle godine plaćala fabrika "Simens".
       SILVESTER VARGA
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu