NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Teze bez pokrića

("Daj nam danas", NIN br. 2679)

      U tekstu pod nazivom "Daj nam danas" Petar Ignja je konstatovao: "Ako pogledamo šta se nama desilo za poslednjih godinu i po dana, slobodno možemo zaključiti da se mi još nismo snašli."
       Polazeći od takvog zaključka g. Ignja se potrudio da formuliše dve elementarne pretpostavke našeg snalaženja u svetu danas: prvo, mi, Srbi, se moramo decidno izjasniti za kapitalizam, i drugo, moramo kategorički osuditi svaku vrstu srpskog nacionalizma.
       Što se mene lično tiče, apsolutno se slažem sa Ignjinim zaključkom da se mi, Srbi, još nismo snašli. Slažem se i sa tim da on ima prava na svoje viđenje našeg snalaženja, ali se ne slažem sa njegovim viđenjem. Tačnije rečeno, ne mogu da prihvatim apriorizme na kojima je on utemeljio svoje viđenje našeg snalaženja.
       G. Ignja je, naime, svoj zaključak da nam nema druge nego da se bez prenemaganja izjasnimo za kapitalizam utemeljio na apriorizmu da u Srbiji ne postoji prava, istinska socijaldemokratska opcija, jer svi srpski socijaldemokrati imaju komunistički rep. Upravo zbog toga, želim da g. Ignji postavim pitanje: a kakav komunistički rep ima Socijalistička stranka, koja je postala članica Socijalističke internacionale još u vreme kad se komunizam zacario u Srbiji?
       G. Ignja je svoj zaključak da nam nema druge nego da radikalno odbacimo svaku vrstu srpskog nacionalizma utemeljio na apriorizmu da je svaki srpski nacionalizam imao i da ima teritorijalnih pretenzija izvan Srbije. Upravo zbog toga, želim da g. Ignji postavim i sledeće pitanje: a kakvih teritorijalnih pretenzija, i prema kome, ima novi srpski nacionalizam, koji se zalaže za nezavisnu Srbiju u njenim avnojevskim granicama?
       Što se, pak, tiče Ignjinog pobočnog zaključka u pomenutom tekstu, da bi Srpska pravoslavna crkva morala participirati i u izgradnji kapitalizma u Srbiji i u osudi svakog srpskog nacionalizma, komentar prepuštam Crkvi.
      
       MR. MILENKO RIBIĆ,
       Erdevik


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu